Dasi: JULIJSKE VIKEND IDEJE

3. julij 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Vstopili smo v drugo polovico leta 2020. Prvi kos je bil kar pester, kajne? Upajmo, da nas v prihodnjih mesecih čaka čim manj novih neugodnih presenečenj, da pa nam vseeno ne bo dolgčas, sem pripravila nekaj svežih idej.


Izlet v hribe

Poletje je pravi čas za hojo v hribe. Nič ne prekaša svežega zraka, neokrnjene narave, časa zase, malo rekreacije in vzburjenja avanturističnega duha. Naša deželica, pa tudi naše bližnje sosede, nam ponujajo na stotine možnosti za pohodništvo od najenostavnejših do tistih za prave profesionalce. Kam se lahko podaš v supergah, drugam pa brez konkretne gorniške opreme pač ne bo šlo. Seveda je najbolje, da dobro oceniš svojo fizično pripravljenost, razpoložljivo opremo in se za začetek podaš na bolj nezahtevne poti. Vedno pa velja nekaj zlatih pravil: nekomu sporoči, kam greš, kdaj se nameravaš vrniti ipd., na kočah se je tudi dobro vpisati v knjigo. S seboj imej polno baterijo na telefonu, dovolj pijače, malico, kakšno »čebulno« plast oblek (v gorah se vreme lahko zelo hitro spremeni, zato naj bodo v nahrbtniku stalnica kapa ali trak, vetrovka, pulover... ki naj bodo v živih barvah, če se v hribih slučajno izgubiš, te ovije megla ali ujame dež), kremo za sončenje in sredstvo proti klopom ter dobro obutev. Vedno vnaprej preveri pot (kako zahtevna je, ali je označena, ali so kakšni zahtevnejši odseki…) in vremensko napoved. V hribe se odpravi zjutraj, saj so bolj ugodne temperature, bolj stabilno vreme in ni bojazni, da te ujame noč, če slučajno skreneš s poti.

Izlet lahko kombiniraš tudi z drugimi hobiji (ali mojimi vikend idejami), kot je fotografiranje, nabiranje zelišč, meditacija… Zagotovo za vsakogar obstaja zanimiva in primerna pot, ki vam bo nedvomno napolnila baterije.

Psssst: ideje seveda lahko iščeš širom vsega Googla, zelo priročna pa je tale spletka: www.hribi.net

 

 

 

»Ulične« igre

Oldschool stvari so vedno zakon. Poletje pa je sploh pravi čas za obujanje spominov z dobrimi starimi igrami, ki smo se jih nekoč igrali na ulici: ristanc, »Zemljo krast’«, gumitvist… Hkrati pa so vroči dnevi kot nalašč za turnir mokrih majic, obmetavanje z vodnimi balončki in spopad z vodnimi pištolami. Kaj bo tvoja izbira?

 

 

 

Dogodivščine v parku

Res ni treba daleč, da se imamo lahko fino. Lahko se podamo v bližnji park, gozdiček ali pa celo na lastno dvorišče. Zavetje drevesnih krošenj je za skrivanje pred žgočimi sončnimi žarki idealno. Včasih je samo ležanje na odeji ali v viseči mreži in poslušanje žgolenja ptic popoln oddih, ki ga potrebujemo. Če pa ste kljub visokim temperaturam polni energije, pa predlagamo metanje frizbija, balinčkov, balansiranje na slack line-u, jogo, Twister ali kakšen drug šport ali igro, ki vas bo razgibala in nasmejala.

 

 

Boljši trg

Ste se že kdaj odpravili na bolšji trg? Verjamem, da to ni ravno običajen način preživljanja vaših nedelj, je pa lahko zabavna popestritev. To ne velja le za tiste, ki vas antične in retro stvari že tako ali tako zanimajo, temveč tudi za vse ostale. Če se kje najde nekaj za vsakogar, je to zagotovo boljši trg! Raziskuj razne starine, kupi nekaj novih knjig, po naključju odkrij tisto plato, ki jo že dolgo iščeš, okiti se s čudovito staro-novo ogrlico, najdi popolno darilo za prijatelja ali babico… Bolšji trgi so prava paša za oči in imajo prav posebno energijo. Poišči bolšji sejem v svojem kraju.

 

 

 

Folk, uživajte v dolgih dnevih, visokih temperaturah, vonju po pravem poletju in… Jah, nič – beremo se avgusta!

 

Vaša Dasi