Support! Don't punish

26. junij 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Danes, 26. junija, bodo aktivisti iz vsaj 150 mest šestič zapored družno preplavili ulice in zahtevali konec t. i. “vojne proti drogam”. Gre za globalno akcijo Support. Don't Punish. – Global Day of Action, ki se ji pridružujemo tudi v Združenju DrogArt.


Skupaj želimo v svet poslati angažirano sporočilo, da je škoda, ki jo povzroča vojna proti drogam, vse večja. Ali povedano z besedami iniciatorjev akcije: »Čas je, da pustimo za sabo škodljive politike, ideologije in predsodke ter damo prednost varovanju zdravja in človekovim pravicam pred kaznovanjem z zapornimi kaznimi … in brezupnimi prizadevanji za doseganje ’sveta brez drog’. Nastopil je trenutek, ko moramo podpreti in ne zgolj izrekati kazni ljudem, ki uporabljajo droge.«

Urad Združenih narodov za droge in kriminal je namreč 26. junij razglasil za mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami. Ta dan je od leta 1987, ko so ZN sprejeli posebno deklaracijo o zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogami, posvečen dvigovanju ozaveščenosti o nevarnostih, ki jih predstavljajo nedovoljene droge.

Akcija poskuša izpostaviti tudi moč, ki jo imajo ljudje, da vplivajo na spremembe in na ta način spodbujajo k reformam obstoječih politik posameznih držav na področju drog. Na primeru držav, kot so Filipini, Kambodža in Brazilija, pa je mogoče zelo dobro videti, da represivne politike do uporabe drog nikakor niso dober model.

 

V sklopu kampanje smo na DrogArtu pripravili kviz na to temo, kjer lahko preverite svoje znanje in razbijate predsodke. Link najdete spodaj.

V sodelovanju s podkastom AIDEA, ki ga vodi Klemen Selakovič, pa lahko prisluhnete pogovoru z dr. Mino Paš. Mina je zaposlena na DrogArt v centru za svetovanje in psihoterpaijo, govorila pa sta o uporabi drog, odvisnosti in sočutju. Video je dostopen spodaj.

Kviz: https://bit.ly/2ZbKG7Z

Podkast

Support! Don’t punish.