e-NAMIG za mlade

18. junij 2020|Novice

Komaj se končuje poletno izpitno obdobje, že so znani rezultati razpisov za bodoče študente. Poleg tega so objavljene spremembe na področju študentskih financ, štipendij... A ne bodimo zgolj "študentski" - v tokratnem e-novičniku lahko najdete še mnoge druge vsebine, denimo o projektu Dizajn v mestu, o reagiranju na nasilje, tekmovanju v kodiranju, znakovnem jeziku, delavnici slam poezije, različnih fotografskih natečajih, prostovoljstvu v Franciji, lacrossu, Plati2020... Klikni na e-novičke, da izveš še več!


A veš?

Objavljeni so podatki prvega prijavnega roka za vpis v prvi letnik študijskih programov 2020/21

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v torek, 16. 6. 2020, objavilo podatke prvega prijavnega roka za vpis v prvi letnik na dodiplomski in enoviti magistrski študij za študijsko leto 2020/21 za slovenske in EU državljane_ke – omejitev na 92 študijskih programih 

 

 

Spremembe na področju štipendiranja zaradi epidemije COVID-19

ŠOS je objavil informacije o spremembah na področju štipendiranja zaradi epidemije bolezni COVID-19.  

 

 

Oddaj svojo misel "Kaj me osreči"! 

Vabimo te, da oddaš svojo misel "Kaj me osreči"! Svoje misli lahko oddate še do 21. 6. 2020!

 

 

Bralni klub za mlade

Info center ŠKUC vabi na bralni klub, kjer tokrat berejo roman Genialni prijateljici.

 

 

Reagiraj! Nisi sama, nisi sam

V študijskem letu 2019/2020 se je na pobudo študentk_ov različnih študijskih smeri Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete in Marka Gavriloskega, asist. začelo z izvajanjem projekta "Reagiraj! Nisi sama, nisi sam", ki obravnava različne oblike nasilja nad otroki in o njih ozavešča študente, pedagoške delavke_ce ter širšo javnost. 

 

 

Poziv k sodelovanju na NEXTivalu 2020

NEXTival je festival mladih za mlade, na katerem lahko predstaviš svojo umetniško dušo; lahko se izkažeš v plesu, glasbi, risanju, ročnih delih, športnih aktivnostih, ali nasploh v aktivnostih, ki ti prinašajo veselje in s katerimi si zapolnjuješ svoj čas. Rok prijave je 19. 6. 2020!

 

 

KIBLA2LAB je odprla prijave za razvijalce_ke in programerje_ke ter umetnike_ce, kreativce_ke in oblikovalce_ke

Prijava je odprta za neodvisne ustvarjalce_ke, samozaposlene v kulturi, s.p.-je, druge oblike samostojnega poslovanja, prostovoljce_ke in študente_ke.

 

 

Legebitra vabi na LGBT+ mladinski tabor: (Ne)vidnost LGBTIQA+ identitet

Legebitra tudi letos organizira mladinski izobraževalni tabor za mlade LGBTIQA+ osebe, ki bo potekal od 17. do 19. 7. 2020 v Mladinskem centru Legebitra v Ljubljani. Bivale_i bodo v enem izmed bližnjih hostlov (vse_i, tudi tiste_i, ki so iz Ljubljane).  

 

 

Google Kick start tekmovanje v kodiranju

Podjetje Google vsako leto prireja tekmovanja v kodiranju, ki naj bi navdušila, izzvala in preizkusila tekmovalce_ke v kodiranju po vsem svetu. 

 

 

Drugo odprto povabilo k oddaji programskih idej za Ljubljano Evropsko prestolnico kulture 2025

Mestna občina Ljubljana vabi umetnice_ke, organizacije in posameznice_ke k sooblikovanju pomembnega dela programa Ljubljane Evropske prestolnice kulture 2025. Rok prijave je 6. 7. 2020.

 

 

Sodelovanje v študentski reviji

Na Fakulteti za upravo se gradi ideja o študentski reviji s področja javne uprave. Iščejo se aktivni_e študenti_ke, ki bi se kot prvi na fakulteti zapisali v zgodovino te revije ter pomagali_e pri postavitvi študentske revije na noge in poskrbeli_e, da bi revija tudi zaživela.

 

 

Sodeluj v pri projektu Dizajn v mestu

Mesec oblikovanja Ljubljana (13. 10. – 13. 11.) bo tudi letos priložnost in izziv za ves poslovno ustvarjalni svet. S projektom Dizajn v mestu bo povezoval in izpostavljal množico ustvarjalnih akterjev. Sodeluješ lahko z "ustvarjalno točko – destinacijo z ustvarjalnim značajem" ali dogodkom.

 

 

Tutorski priročnik

Karierni center UL je objavil Tutorski priročnik Univerze v Ljubljani. Priročnik je sicer prvotno namenjen tutorjem_kam študentom_kam pri svojem delu, vendar so njegove vsebine uporabne za vse študente_ke. 

 

 

Izobraževanje

Javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2020/2021

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je na spletni strani objavil nov razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2020/21, kjer bo podeljenih do tistoč štipendij. Prijave se odprejo 15. 6. 2020 in bodo trajale do 25. 9. 2020.

 

 

ArtsLink mednarodne štipendije 2021

Letni pozivi niso vezani na specifično umetniško disciplino oz. področje. Kandidati_ke morajo izkazati zavezanost k sodelovanju in dialogu s skupnostjo. Rok prijave je 30. 10. 2020. 

 

 

Javni razpis za štipendije za specializirane poklice v kulturi 2020/2021 za usposabljanje ali izobraževanje v tujini

Predmet javnega razpisa je financiranje štipendij za usposabljanje ali izobraževanje v tujini – v državah članicah EU, razen v Republiki Sloveniji – za specializirane poklice v kulturi, ki traja od 3 do 12 mesecev v časovnem obdobju med 1. 9. 2019 in 31. 10. 2021, za katerega izobraževalna institucija izda potrdilo o zaključenem programu. Rok prijave je 7. 7. 2020. 

 

 

Delavnica: Moj CV – odskočna polica v svet

MC Vič vabi na delavnico "Moj CV – odskočna polica v svet ", ki bo potekala v torek, 23. 6. 2020, v Mladinskem centru Vič.  

 

 

Delavnica: Kripto101

Č I P k e organizirajo delavnico, kjer se bodo udeleženke spoznale z osnovami kodiranja in kriptografije. Ta bo potekala v ponedeljek, 22. 6. 2020.  

 

 

GIBARNA XI: Slovenski znakovni jezik

GIBARNA XI (online) bo raziskovala slovenski znakovni jezik, čigar pomemben sestavni del sta tudi mimika in govorica telesa. Poleg spoznavanja osnov in ustreznih pristopov do gluhih oseb, se bodo seznanili s prikazom pomembnejših besed in kretenj ter se osredotočili na interpretacijo giba v govor. Rok prijave je 19. 6. 2020.

 

 

Ostrenje pogleda vabi na filmskokritiško delavnico Ostrimo pogled na Grossmannu!

V Ljutomeru, kjer je Karol Grossmann v začetku 20. stoletja posnel sploh prve slovenske filme, bodo na 16. Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina premierno izvedli delavnico Ostrenje pogleda!  Rok prijave je 8. 7. 2020. 

 

 

Poziv k prijavi: Scenarica 2020

Društvo slovenskih režiserjev in Slovenski filmski center, Javna agencija RS, že petič zapovrstjo organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja Srđana Koljevića. 

 

 

Delavnica slam poezije

Zavod Nefiks te vabi na delavnico slam poezije, ki bo potekala v ponedeljek, 22. 6. 2020, ob 16.00 v Mladinskem centru Vič.   

 

 

Delavnica: Vključujmo tudi izključene

Karitas vabi na delavnico "Vključujmo tudi izključene", ki bo potekala v četrtek, 18. 6. 2020, ob 10.00 preko aplikacije Zoom.  

 

 

Natečaji

L’MIT-ov fotografski natečaj "Kaj pa ti vidiš?"

Fotografski natečaj naslavlja temo podnebnih sprememb. Podnebne spremembe se danes kažejo po celem svetu, vedno bolj pa so prisotne v našem lokalnem okolju. Zato nas zanima, kje jih opazite vi? So to poplave s katerimi se vedno pogosteje soočamo, nenadzorovani požari, ki uničujejo gozdove,  nadpovprečne zimske temperature, segrevanje morji? Kako in kje jih vidite vi? Iščemo vaše fotografije, ki prikazujejo posledice in učinke podnebnih sprememb ali pa se obče navezujejo na tematiko podnebnih sprememb.

 

 

Nagradni natečaj Kreativni preboj v znanosti

Natečaj Kreativni preboj v znanosti (The Breakthrough Junior Challenge) je vsakoletno globalno tekmovanje za dijake_inje, ki spodbuja kreativno razmišljanje o znanosti. Rok prijave je 25. 6. 2020.

 

 

Likovni natečaj "Mi smo Sava"

Mladinski center Litija v sodelovanju z iniciativo Mladi za podnebno pravičnost Litija organizira likovno-literarni natečaj na temo reke Save.

 

 

#ESE Fotografski natečaj: Moj magičen ESE trenutek

Evropska komisija vabi mlade prostovoljce_ke na natečaj, kjer lahko delijo magične trenutke, ki so jih doživeli_e na projektu Evropske solidarnostne enote. Rok prijave je 30. 6. 2020.

 

 

Javni poziv mladim umetnikom_cam in umetniškim skupinam: Mir – solidarnost – individualna svoboda – enakost – strpnost

Mladi zmaji objavljajo javni poziv namenjen mladim umetnikom_cam in umetniškim skupinam iz Slovenije, Srbije in Španije, da izrazijo svoj aktivizem preko družbeno angažiranih del sodobne umetnosti. Rok prijave je 20. 6. 2020.

 

 

Prostovoljstvo

Priložnosti za ESE prostovoljstvo v Franciji

Vabljeni_e k prijavi na prostovoljstvo v okviru Evropske solidarnostne enote. Za vas smo zbrali nekaj predlogov, kjer iščejo mlade prostovoljke_ce.

 

 

Poziv za prostovoljce_ke za pomoč pri počitniškemu varstvu otrok "Jaz novinar"

Socialna akademija tudi letos organizira počitniško varstvo Jaz, novinar, za otroke od 1. do 5. razreda Osnovne šole in iščejo prostovoljce_ke, ki bi pomagali_e pri varstvu otrok.

 

 

Zdravje, Šport

Delavnica lacrosse

MC Vič vabi na delavnico lacrosse, ki bo potekala v četrtek, 18. 6. 2020, ob 18.00 v Mladinskem centru Vič.  

 

 

PLATA 2020

Mladi zmaji Zalog, Četrtna skupnost Polje, Društvo Ključ – center za boj proti trgovini in ljudmi in številni partnerji ter prostovoljci_ke tokrat že 25. leto soustvarjajo dogodek PLATA 2020. Ta bo potekal v nedeljo, 28. 6. 2020 med 11.00 in 19.00 na šolskem igrišču Zalog.

 

 

Prireditve

Ustvarjalna delavnica: Knjižne kazalke

Info center ŠKUC vabi na ustvarjalno delavnico, ki bo tokrat potekala v sklopu Knjižnice pod krošnjami na vrtu Galerije Škuc. Ta bo potekala v sredo, 24. 6. 2020, od 18.00 do 20.00. 

 

 

Predfestivalski dogodek FMF in Festival kruha

Ob Svetovnem dnevu beguncev bo Slovenska filantropija organizirala  prvi predfestivalski dogodek letošnjega Festivala migrantskega filma, in sicer v sredo, 17. 6. 2020, ob 21.15 na dvorišču Slovenske filantropije (Cesta Dolomitskega odreda 11, 1000 Ljubljana).