Dasi: MAJSKE VIKEND IDEJE

30. april 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Z velikim veseljem sem pričakovala maj in verjetno nisem bila edina. Želela sem predlagati kup idej za zunanje aktivnosti, piknike in podobno, a kot kaže, bomo izolirani še nekaj časa in spodobi se, da temu prilagodim tudi predloge za maj.


MINI RENOVACIJE

Za naše počutje je velikega pomena, da se v prostorih, kjer preživljamo večino svojega časa, počutimo dobro. Zadnjih nekaj tednov pa nas veliko preživlja glavnino časa doma. Zato je zdaj skrajni čas, da se lotimo različnih popravkov ali fines, da si popestrimo, polepšamo in osvežimo svoje domače prostore. Ni nujno, da rušimo stene in kupujemo nove omare. Že majhne spremembe lahko naredijo veliko razliko. Si med spomladanskim čiščenjem v nekem pozabljenem kotu našel_a čudovite slike ali kulske plakate? Zakaj ji ne bi obesil_a? Ali pa popestril_a stene v svoji sobi s kakšno lastno umetnino? Lahko slikaš kar na zid ali pa fotografiraš, narišeš ali spleteš kaj novega in obesiš na steno. S prijatelji se verjetno zdaj družiš manj, zato lahko sestaviš mozaik vaših najljubših trenutkov in jih napelješ na vrvico, ki si jo obesiš nad posteljo. Ugotavljaš, da trenutna postavitev pohištva ni optimalna? Prestavljanje pohištva in googlanje fengshui pozicij nič ne staneta. Morda pa ti gre na živce barva omaric? Po spletu ali v trgovinah, ki so sedaj že odprte, lahko kupiš različne barve ali dekorativne folije in z majhnim vložkom narediš veliko preobrazbo. Svoje prostore lahko popestriš tudi z rastlinami. Lahko si nabereš lep šopek na sprehodu, po spletnih omrežjih poiščeš rastlinoljubce, ki podarjajo svoje potaknjence ali pa greš v plant shopping. Ne le, da rastline prostor poživijo, skrbijo tudi za bolj čist zrak, znižujejo stres in nam hkrati dajejo občutek, da za nekaj lahko skrbimo. Na spletu je ogromno nasvetov tudi za popolne začetnike, lahko pa si ogledaš še seznam najmanj zahtevnih rastlin za vzdrževanje.

 

   

 

KNJIGA RAZLOGOV, ZAKAJ IMAŠ NEKOGA RAD_A

Komaj čakaš, da si s prijateljem ali sošolko padeta v objem? Verjamem. Verjetno je marsikdo med nami v času, ko se ne smemo zares družiti, spoznal, kaj so tiste lastnosti, ki jih pri ljudeh cenimo in kateri so tisti ljudje, brez katerih enostavno ne moremo. To lahko ljubljenim osebam sporočimo na unikaten in ustvarjalen način. Vzemi blok papirja ali star zvezek, na prvo stran napiši »Zakaj te imam rad_a« in se prepusti občutkom in domišljiji. Knjižico lahko popestriš s fotografijami vašega druženja, kosi spominov, lahko narišeš karikaturo te osebe, napišeš tvojo najljubšo anekdoto, prilepiš časopisni članek, ki te najbolj spominja na to osebo, zapišeš 10 stvari, ki jih pri tej osebi občuduješ, opišeš dogodek, ko ti je ta oseba zelo pomagala in tako naprej v neskončnost. To je čudovit način, da osebi, ki jo imaš rad_a, sporočiš, da je zate nekaj posebnega. Ljudje se soočamo z raznimi stiskami, negotovostmi, dvomi, se kdaj počutimo manj vredne, nismo samozavestni… In tak dnevnik nam lahko vlije veliko moči in samozaupanja. Zato priporočam, da tako knjižico izdelaš tudi zase!

 

 

SKRAJNI ČAS ZA VRTIČKANJE

Pred časom sem pisala o pripravi na vrtičkanje, zdaj pa je že skrajni čas, da te plane spravimo v akcijo. Za nekatere vrtnine je zadnji čas, da jih vtakneš v zemljo, veliko pa jih pride na vrsto maja. Pravočasno pripravi zemljo na vrtu ali v loncih in lončkih na balkonu, se pripravi na boj s škodljivci, opremi se s potrebnimi gnojili in – akcija! V zadnjem času zelo raste zavest o pomembnosti samooskrbe, zato je vedno več tudi dostopnih člankov in virtualnih skupin, kjer lahko poiščeš razne nasvete. S tem lahko poleg sproščujočega vrtnarjenja in pridelave lastne hrane širiš svoje znanje in pleteš nove prijateljske, vrtičkarske vezi. Verjamem, da te bo vrtnarjenje navdušilo in boš prihodnjo zimo že komaj čakal_a, da greš lahko nakupovat nove sadike :)

V pomoč so ti lahko Vrt in narava, Deloindom, Ambienti, Klub Gaia, skupine na Facebooku in še kakšen klik po Googlu :)

 

   

 

PRVI MAJ

Druženje je morda prepovedano, prazniki pa vseeno ostajajo. Čeprav se za prvi maj tokrat ne bomo podali na množično kresovanje ali zbobnali vseh ljudi z okoliša na roštilj, lahko prvi maj vseeno praznujemo. Najprej si lahko pogledamo, zakaj prvi maj sploh praznujemo, kakšne so navade po svetu in pobrskamo za idejami, kako praznovati letošnji prvi maj. Še vedno lahko zakuriš žar (samo vseh sosedov in sorodnikov ne povabiš – ej, več hrane zate ;), se sončiš z balkona in poslušaš Dubiozo kolektiv ;)

 

 

 

Uživajte v maju, folk. Se beremo :)

Dasi