e-NAMIG za mlade

1. april 2020|Novice

Samoizolacija je super čas za spletna izobraževanja in podobne poučne vsebine, kot je delavnica o razgovoru za službo ali pa spletne priprave na maturo. V Slovenski filantropiji iščejo prostovoljce za pomoč v socialnovarstvenih zavodi, 17. aprila pa bo potekal evropski dan informiranja. Več o tem in še več v novičniku!


e-NAMIG za mlade, 1. 4. 2020, št. 13 / spletna verzija

Kaj me osreči v karanteni?

Zanima nas kaj pa vas osreči v karanteni? Delite z nami vaše misli. Svoje misli pošljite na mail info.skuc@lmit.org, zraven pripišite ime in starost.

 
 
 

Izobraževalne vsebine v času #ostanidoma

Koronavirus je onemogočil delovanje javnega življenja, obiskovanje šol in fakultet. Za vas smo pripravili izobraževalne vsebine, ki jih lahko najdete na spletu v času koronavirusa. Nekatere vsebine so brezplačno odprte samo za čas koronavirusa. 

 
 
 

Vsebine za prosti čas #ostanidoma

Koronavirus je onemogočil delovanje javnega življenja, obiskovanje knjižnice, gledališča, muzejev, galerij, kina in športnih parkov. Za vas smo pripravili vsebine, za ideje kako lahko kljub temu kvalitetno preživljate svoj prosti čas.  

 
 
 

Evropski dan informiranja mladih 2020

Evropski dan mladinskega informiranja obeležujemo 17. aprila, ko je Evropska agencija za informiranje in svetovanje mladih – ERYICA, postavila mladinsko informiranje na evropski zemljevid. Namen letošnje kampanje, ki jo je zastavila ERYIC-a, je povabiti mlade h kritičnemu premisleku in spodbuditi mladinsko zagovorništvo o eni najbolj vročih tem v novem desetletju: podnebnih spremembah.

 
 
 

Deli svoje misli, občutke, ideje z Zavodom MISSS

V trenutnih izjemnih razmerah imamo več časa za premišljevanje o odnosih, posvečanju samemu sebi oziroma razmišljanju o stanju v državi, v Evropi in na svetu.  Na Zavodu MISSS jih zanima, kako na nastalo situacijo gledajo mladi. Zanimajo jih razmišljanja mladih, njihovi komentarji, kritike, ocene, pohvale, načrti za psihodnost po koncu epidemije koronavirusa.  

 
 
 
 

    Izobraževanje

Brezplačni spletni tečaji teorije glasbe KUD Code

KUD Coda omogoča za vse generacije brezplačne spletne tečaje teorije glasbe. Rok prijave je  1. 4. 2020.

 
 

 

 

Usposabljanje: Ustvari scenarij

Socialna akademija vabi na usposabljanje “Ustvari scenarij”, kjer bodo podali informacije o scenaristiki za dokumentarne in fikcijske filme. Končni izdelek modula bo kratek scenarij.

 
 
 

Delavnica: Postani mojster_ica svojega časa!

Socialna akademija v sklopu projekta Inkubator organizira delavnico “Postani mojster_ica svojega časa!”, ki bo potekala v sredo, 8. 4. 2020 ob 17.00 preko spleta. Delavnica je namenjena time managementu (upravljanja s časom), kjer bodo na praktičen način prikazali različne načine, kako si lahko bolje organiziraš čas.  Rok prijave je 6. 4. 2020.

 
 
 

Delavnica: Razgovor za službo od A do Ž

Socialna akademija v sklopu projekta Inkubator organizira delavnico “Razgovor za službo od A do Ž”, ki bo potekal v sredo, 15. 4. 2020, ob 17.00 preko spleta. Rok prijave je 13. 4. 2020.

 
 
 

Online krožek: Stop motion animacija

Legebitra vabi na krožek izdelovanja stop-motion animacije, ki bi potekal v četrtek, 2. 4. 2020. V sklopu desetih srečanj se bo udeleženec_ka spoznal_a s tehniko stop-motion animacije in ustvaril_a izdelek na izbrano temo, ki bo povezan s LGBT+ področjem. Vabijo vse, ki rade_i ustvarjate, pišete, rišete, fotografirate, delate v skupini in ki ste željne_i novi (spo)znanj ter izzivov.   

 
 
 

Online delavnica: Od diplome do polne licence za pokiic učitelja

Karierni center Univerze v Ljubljani vabi na delavnico, ki bo potekala v sredo, 8. 4. 2020, na spletu preko aplikacije Zoom s pričetkom ob 16.00.  Zaradi tehničnih nadgradenj bo prijava na delavnico možna do 3. 4. 2020 do 10.00, nato pa zopet od 6. 4. 2020 od 11.00 dalje. 

 
 
 

Online delavnica: Social media – orodje za prodajo in komunikacijo

Karierni center Univerze v Ljubljani vabi na delavnico, ki bo potekala v torek, 7. 4. 2020, s pričetkom ob 15.30.  Zaradi tehničnih nadgradenj bo prijava na delavnico možna do 3. 4. 2020 do 10.00, nato pa zopet od 6. 4. 2020 od 11.00 dalje. 

 
 
 

Spletna pomoč za pripravo na maturo ‘Razturi na maturi’

Ekipa Razturi na maturi nudi pomoč vsem dijakom z platformo za spletno pripravo na maturo, saj bo matura, kljub trenutnemu izrednemu stanju, še vedno potekala.  

 
 
 

Delavnica: LinkedIn za karierni razvoj

Vabljene_i na delavnico, ki jo organizira Zavod Ypsilom v okviru programa Y.Business. Delavnica bo potekala v sredo, 8.4. 2020 ob 18.00 preko platforme Zoom na temo optimizacije LinkedIn profila. Na voljo je tudi dodaten termin, sicer v četrtek, 9.4.2020 ob 10.00. 

 
 
 
 

 Natečaji

L’MIT-ov fotografski natečaj “Kaj pa ti vidiš?”

Fotografski natečaj naslavlja temo podnebnih sprememb. Podnebne spremembe se danes kažejo po celem svetu, vedno bolj pa so prisotne v našem lokalnem okolju. Zato nas zanima, kje jih opazite vi? So to poplave s katerimi se vedno pogosteje soočamo, nenadzorovani požari, ki uničujejo gozdove,  nadpovprečne zimske temperature, segrevanje morji? Kako in kje jih vidite vi? Iščemo vaše fotografije, ki prikazujejo posledice in učinke podnebnih sprememb ali pa se obče navezujejo na tematiko podnebnih sprememb. Natečaj podaljšan do nadaljnjega!

 
 

  

 

Umetniški nagradni natečaj Karantena

Kolektiv 100 toes v sodelovanju z revijo New Edge razpisuje nagradni natečaj Karantena, katerega namen je vzpodbujanje kreativnega dela v času karantene med pandemijo zaradi korona virusa.  Za natečaj pridejo v poštev fotografije, grafike, videoposnetki in ostali kreativni izdelki na temo avtoportreta. Rok prijave je 10. 4. 2020.

 
 
 

Odprt Plaktivatov javni poziv na temo koronavirusa

TAM-TAM inštitut v okviru projekta PLAKTIVAT objavlja javni poziv za oblikovanje mestnega plakata na temo “koronavirus”. Cilj komunikacijske akcije je v posamezniku_ci aktivirati odgovornost, solidarnost in človečnost v boju proti koroni.  

 
 
 

Nagradni stripovski natečaj: Življenje v času koronavirusa

Muzej novejše zgodovine organizira nagradni stripovski natečaj “Življenje v času koronavirusa”.  V natečaju lahko sodeluješ z šest-sličnim stripom, ki ilustrira preživljanje časa o v trenutnih izjemnih razmerah. Stripi bodo objavljeni na razstavi, ki bo obravnavala življenje v času koronavirusa. Najboljše strip zgodbe bodo nagrajene.  Rok prijave je 18. 4. 2020.

 
 
 

Javni poziv za projekte in rezidence: Art and well-being

Projekt Art & well being (AWE) raziskuje potencial umetnosti k povečanju dobrega počutja in blaginje na individualni in skupnostni ravni. Iščejo umetniške projekte (performans, inštalacija, intervencija) umetnikov_ic ali kolektivov, ki želijo raziskati vidik zdravja in dobrega počutje kot del umetniške prakse. Rok prijave je 8. 4. 2020.

 
 
 

Mladinski natečaj kratkih filmov: This human world 2020

Vsakoletni filmski festival o človekovih pravicah ‘this humanworld ‘je razpisal mladinski natečaj kratkih filmov.  Letošnji mladinski natečaj se bo tudi pridružil največji razpravi o prihodnosti našega planeta, ki so jo leta 2020 sprožili Združeni narodi, da zaznamujejo svojo 75-letnico delovanja (UN75). Rok prijave je 21. 6. 2020.

 
 
 
 

 Prostovoljstvo

Slovenska filantropija poziva prostovoljce_ke za pomoč v socialno varstvenih zavodih

Slovenska filantropija in Skupnost socialnih zavodov Slovenija pozivata prostovoljce_ke, ki so pripravljeni_e pomagati v socialno varstvenih zavodih.  Ne iščejo prostovoljcev_k za enkratne obiske, pogovore, prostočasna druženja, temveč tiste, ki se lahko zavežejo k sodelovanju za daljši rok (teden ali 14 dni).

 
 

  

 

Slovenska Karitas vabi mlade k vpisu v bazo prostovoljcev_k

Slovenska Karitas je v sklopu programa youngCaritas v petek, 13. 2. 2020, pričela z vse slovenskim povabilom mladim, da izrazijo pripravljenost za sodelovanje v predvidenem prostovoljskem delu za zagotavljanje pomoči ljudem v stiski v času pandemije. 

 
 
 

Odprta je nova spletna stran “Pomoč na dlani”

“Pomoč na dlani” je medobčinsko digitalno stičišče ponudnikov_ic brezplačne pomoči ljudi v stiski in  povezuje ponudnike_ce brezplačne pomoči z ljudmi v stiski po vsej Sloveniji.  Portal trenutno omogoča iskanje pomoči na področju oskrbe z živili in zdravili na domu za gibalno ovirane ali drugače ogrožene posameznike_ce in iskanje brezplačnega varstva za otroke staršev, ki ga zaradi izrednih razmer niso zmožni najti.  

 
 
 

Ljubljana Pride išče koordinatorko_ja povorke in rediteljstva

Društvo Parada ponosa išče koordinatorko_ja povorke in rediteljstva! V ekipo želijo vključiti motivirano osebo, ki bo pri letošnjem Festivalu Parada ponosa podpirala koordinacijo parade ter se izurila na tem področju z željo, da v prihodnosti sama prevzame koordinacijo.  Rok prijave je 10. 4. 2020.

 
 
 

Ljubljana Pride išče vodjo tehnične postavitve

Društvo Parada ponosa išče vodjo tehnične postavitve! V ekipo si želijo vključiti motivirano osebo, ki bo pri letošnjem Festivalu Parada ponosa podpirala tehnično izvedbo dogodkov ter se izurila na tem področju z željo, da v prihodnosti sama prevzame tehnični del pri organizaciji dogodkov Društva.  Rok prijave je 14. 4. 2020.

 
 
 

Informacije o koronavirusu in evropskih projektih za mlade

Zavod Movit je objavil zbirko informacij, nasvetov in virov v zvezi s koronaviruom in izvajanjem ter upravljanjem projektov ter informativne bronšure.  

 
 
 
 

    Zdravje, Šport

Psihološka posvetovalnica Mladinske postaje Moste

V trenutnih izrednih razmerah ponuja Mladinska postaja Moste brezplačno psihološko podporo na varno razdaljo preko telefonskega ali video klica.  Za termin lahko pišeš (od doma) na e-poštni naslov simona@delavnicakonceptov.si.  

 
 

 

 

Priročnik: Pogovor o samomoru

Slovenski center za raziskovanje samomora je na spletni strani Živ? Živ! objavilo praktični priročnik za pogovor o najtežjih življenjskih vprašanjih. Avtorica priročnika je Vita Poštuvan. V delu združuje svoje strokovne in praktične izkušnje, ki jih je pridobila pri delu z ljudmi v stiski.  

 
 
 

SAM – FON, brezplačna pomoč in svetovanje po telefonu

Zveza nevladnih organizacij za avtizem v okviru projekta Avtizem SAM z drugimi II ponuja brezplačno pomoč in svetovanje po telefonu.  

 
 
 

Vodnik za preprečevanje in naslavljanje družbene stigme, povezane s pandemijo covida-19

“Razširjenje novega koronavirusa bodo ustavila dejstva, ne strah. Širite dejstva in natančne informacije o bolezni. Uprite se mitom in stereotipom. Skrbno izbirajte besede – način komunikacije lahko vpliva na vedenje drugih.”.  

 
 
 

Podporna skupina: Čvekanje v oblaku

Društvo Legebitra vabi, da se jim pridružiš v virtualnem oblaku, kjer bodo pooblačkale_i svoje počutje in skupaj spregovorile_i o tem, kako doživljamo čas v trenutnih izrednih razmerah. Dogodek bo potekal v petek, 3. 4. 2020.  

 
 
 
 

 Prireditve

Info center ŠKUC vabi k pisanju Karantenskega dnevnika

Info center ŠKUC vam predlaga, začnete voditi karantenski dnevnik. Tako lahko na dnevni bazi beležite svoja čustva, razmišljanja, ideje, pomisleke, citate.

 
 

  

 

Uradno odprtje spletnega Mladinskega centra Legebitra

Člani_ce MC Legebitra so ustvarile_i spletno platformo, katere uradno odprtje je bilo včeraj, 31. 3. 2020, ob 13.00.

 
 
 

Online Čili: Pogovor ob filmu ‘Call me by your name’ in aktivistični kviz

Legebitra vabi na Online čili: Pogovor ob filmu ‘Call me by your name’, ki bo potekal v petek, 3. 4. 2020, in Online čili: Aktivistični kviz, ki bo potekal v petek, 10. 4. 2020.

 
 
 

Odprtje DigiMC Mladih zmajev

Mladi zmaji vabijo na odprtje digitalnega Mladinskega centra Mladi zmaji. Odprtje bo potekalo v četrtek, 2. 4. 2020 ob 15.00.

 
 
     
  Članice: Društvo ŠKUC – Info ŠKUC, CSD Ljubljana, Enota Ljubljana Moste – Polje, DIC Legebitra, KUD Anarhiv, Združenje Drogart, Mestna knjižnica Ljubljana, Zavod MISSS, Zavod MOBIN.

L’MIT podpirata MOL - Urad za mladino in Urad RS za mladino

Obiščite nas na