Dasi: APRILSKE VIKEND IDEJE

2. april 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Življenje se nam je zaradi pandemije precej spremenilo. Ena stvar, ki pa vendarle ostaja, so moje vikend ideje! Torej, kakšne ase skrivam v rokavu za april?


 

KLEPET

Ste privzdignili eno obrv, ko ste prebrali tole? Verjamem. Vendar pa se mi kljub temu, da je ta predlog malo nenavaden v svoji običajnosti, zdi pomemben. Enostavno prevečkrat pozabimo na tiste najpreprostejše oblike druženja, medtem ko hitimo izbirati aktivnosti iz repertoarja bolj adrenalinskih, drznih, nevsakdanjih, umetniških ali spiritualnih dejavnosti. S pravo družbo pa ni vedno treba, da počnemo nore stvari, ampak je dovolj, da se usedemo na kavici in klepetamo v neskončnost, saj tem za pogovor kar ne zmanjka. Ne glede na to, da smo zadnje čase več doma, se nam je gotovo zgodilo kaj zanimivega, nepredvidenega, zabavnega. Za pogovor pa marsikdo trdi, da je najboljše zdravilo. Ni vedno treba, da klepetamo le o dogodivščinah, ampak se lahko pogovorimo tudi o stiskah, skupaj rešujemo težave in smo en drugemu v oporo. To je pomembno ves čas, v trenutni situaciji, ko se nas vse več sooča s stisko zaradi pandemije coronavirusa, pa še toliko bolj. Pri vsej tehnologiji, ki nam je na voljo, tudi ni dobrega izgovora, da ne bi vključili chata, si skuhali kavice in virtualno kofetkali s svojimi frendi.

 

 

NABIRALNIŠTVO

Akcija #ostanidoma je nujna. Kljub temu pa to ne pomeni, da moraš biti ves čas zaprt med štirimi stenami. Ne pozabi na sonce, svež zrak in malo rekreacije, a tokrat izbiraj čim manj obljudene poti in se vedi odgovorno. Namesto v park med bloki se podaj na bolj oddaljene kotičke gozda, travnika ali ob reko. Da združiš prijetno s koristnim, pa se lahko oprtaš s platneno vrečko, nožkom in si nabereš svežo solato ali čaj. Ni treba, da si Pehta 2.0, da nabereš, kar nam narava v tem času ponuja – regrat, trobentice, marjetice, čemaž, tudi koprive že poganjajo. Vse to lahko uporabiš na najrazličnejše načine: si pripraviš pisano solato, skuhaš juho, narediš pesto, posušiš zelišča za čaj, koprive pa od nekdaj slovijo kot top sestavina za domač šampon. Preden se podaš na tak nabiralniški pohod, pa ne pozabi preveriti, kako te rastline zgledajo (posebej pozoren_a bodi pri nabiranju čemaža, saj ga po izgledu imitira kar nekaj strupenih rastlin!) in če rabiš kakšno dodatno opremo (pri nabiranju kopriv toplo priporočamo močne rokavice).

 

  

  

  

 

NOVA JUTRANJA RUTINA

Ko ostajamo doma, so se naši dnevi nedvomno spremenili. Pisarne ali šolske klopi so zamenjali domači laptopi, ki jih s sabo lahko zvlečemo na kavč, v posteljo ali pa zraven kuhamo kosilo. Večina nas verjetno ne opravlja več rituala jutranjega ličenja in hitenja z vlaki, avtobusi in kolesi ter pritoževanja nad jutranjimi prometnimi konicami. Vse to je lahko sicer fino, lahko pa nam tudi poruši občutek reda. Struktura dneva je pomembna, da znamo razločiti med delom za šolo ali službo ter svojim prostim časom. Tako se lažje osredotočimo na naloge, ki smo si jih zadali za ta dan, imamo večji nadzor nad potekom dela in bolj jasen občutek, kaj smo čez dan postorili, kar je velikega pomena tudi za naše duševno zdravje. Enakomeren ritem dokazano pomaga za boljše splošno počutje in zdravje, poleg tega pa nam pomaga postati bolj efektivni in samozavestni. Zdaj je idealna priložnost, da spremenimo kakšno navado in zamenjati jutranje hitenje na cesti s čim drugim se ne sliši slaba ideja. Ni treba, da si življenje še dodatno zakompliciramo, čisto dovolj bo, če se odločimo za manjše spremembe: mrzel jutranji tuš, sprehod ali joga, zajtrk… Kar je posebej kul, je dejstvo, da ljudje potrebujemo približno tri tedne, da nam neko vedenje preide v navado. To pomeni, da boš lahko tudi po koncu corona-situacije imel razvite zdrave navade, ki ti bodo prišle že tako pod kožo, da bodo sestavni del tvojega dneva. Kar dobra naložba v prihodnost :)

 

 

 

ČE ZMOREŠ: POMAGAJ

V teh dneh ima marsikdo med nami manj dela in ne ve, kako bi zapolnil_a svoj prosti čas (all good – zaradi takih imam vsaj nekaj bralcev :)). Fantastičen izkoristek svojega časa in zmožnosti je to, da pomagamo nekomu, ki to potrebuje. Spontane lepe geste so hvalevredne, je pa še bolje, če se priključimo organiziranemu prostovoljstvu. Organizacij, ki že dalj časa delajo z bolj ranljivimi skupinami ljudmi, dobro vedo, kaj nekdo potrebuje, kako koordinirati prostovoljce_ke in imajo izkušnje z organizacijo dobrodelnih akcij. Pomagaš lahko po svojih zmožnostih: z donacijami, prevozom oseb, dostavo hrane, učno pomočjo ali darovanjem krvi. Pomoč iščejo in koordinirajo Rdeči križ, Zveza prijateljev mladine, Zavod za transfuzijsko medicino, SloMSIC in drugi. Torej: če lahko - pomagaj. Nikoli ne veš, kdaj boš pomoč potreboval_a ti

 

 

VELIKA NOČ

Ena od stvari, ki ostaja tako kot moji članki, je velika noč. Prazniki nas lahko v tem času malo razvedrijo in čeprav velika družinska kosila odpadejo, to še ni razlog, da velike noči ne bi praznovali. In za to sploh ne rabiš v trgovino po zaloge barv za jajca in podobnih reči – privošči si ustvarjanje doma! Naredi pirhe iz časopisnega papirja, moke in vode, izdelaj piščančke iz vate in jih pobarvaj s temperami, obesi narisane pirhe na okno kot božične lučke, polepšaj svojo dnevno sobo z aranžmajem iz narcis, mačic in hortenzij… Ali pa tistih nekaj jajc, ki jih imaš že v hladilniku, pobarvaj na old school način – naberi drobno cvetje ali listke, ki jih pritrdiš na jajce, ga zaviješ v najlonko in skuhaš v vodi s čebulo. Če ravno nisi zadnje mesece zbiral_a čebulnih olupkov, lahko jajca obarvaš tudi z rdečim zeljem, kurkumo ali kakšno drugo sestavino. Lepe vzorce dajo tudi svilnate tkanine, v katere oviješ jajca. Možnosti za ustvarjanje in zabavo: neskončno.

 

  

 

PISANJE DNEVNIKA

Pisanje dnevnika nikakor ni samo za zaljubljene najstnice. Dnevnik si lahko priredimo čisto po svojih željah in zanimanjih. Vanj lahko zapisujemo potek dogajanja čez dan, da si zvečer umirimo misli. Zastavimo ga lahko na način, da za vsak dan napišemo nekaj, za kar smo hvaležni, nekaj, kar nas je spravilo v smeh, »osebo dneva«, kaj nas je potrlo in podobno – to nam pomaga prepoznavati lastna čustva in jih obvladovati, zmanjšuje pa tudi tesnobo. Lahko je naš dnevnik skicirka, kamor narišemo, kako bi zgledal naš dan, če bi bil oseba. Lahko naš dan strnemo v haiku. Možnosti je res ogromno in zagotovo se za vsakogar najde nekakšna oblika, ki mu_ji bo blizu. Dnevnik je super stvar, da sprostimo napetost, izlijemo svoja čustva, skrbi, frustracije in si lahko malo »izpraznimo glavo«, kar je pomembno za naše duševno zdravje. Lahko je način kreativnega izražanja, s čimer krepimo ustvarjalnost, samozavest in se sproščamo. Na neki točki pa bo lahko tudi zanimiv spomin. Ni ga človeka, ki ne bi z veseljem prebral svojih starih dnevnikov!

 

 

Upam, da bo april za vse nas čim manj muhast. Se beremo maja :)

 

Dasi