Dasi: FEBRUARSKE VIKEND IDEJE

30. januar 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Dolgemu »spranemu« januarju mahamo v slovo in vstopamo v februar, ki bo kljub dodatnemu dnevu letos verjetno kar zletel mimo. Da bomo v stilu, sem za kratek mesec napisala tudi kratek članek ;)


POSTANI PROSTOVOLJEC_KA!

 

So novoletne zaobljube že nek meglen, oddaljen spomin? Še dobro, da imamo kadarkoli v letu priložnost, da se lotimo česa novega in stopimo na kakšno še nepoznano pot. Prostovoljstvo je lahko ena izmed njih. Lahko je do potankosti prikrojena tvojim zanimanjem, željam, izkušnjam: lahko sprehajaš kužke, sadiš drevesa, dostavljaš hrano starim ljudem ali nudiš inštrukcije mladim, lahko se nam pridružiš na partijih in deliš cedevito... Možnosti za prostovoljstvo v Sloveniji je ogromno in segajo od področja drog, brezdomstva, nasilja do dela z mladimi, družabništva starejšim, zavezništva LGBT+ skupnosti, pomoči tujcem in še in še. In zakaj? Zagotavljam ti, da prostovoljstvo prinaša ogromno novih izkušenj, znanj, razprostira nova obzorja in omogoča nova poznanstva. S prostovoljstvom lahko nekomu olajšaš ali polepšaš dan in krepiš občutek lastne vrednosti, ko odkrivaš, česa vse si zmožen_a, prostovoljno delo pa dokazano pomaga pri premagovanju stresa in tesnobe. Vse to se staplja v lepe spomine, nova prijateljstva in sveže priložnosti.

Vse, kar te zanima, lahko najdeš na povezavi prostovoljstvo.org. Tam lahko poiščeš tudi izkušnje prostovoljcev, na DrogArtovi strani pa lahko odklikaš na intervjuje z nekaterimi terenci in terenkami, ki so predstavili svoje poglede na prostovoljno delo, kako so se pridružili DrogArtu in zakaj še vedno ostajajo pri nas (in vas :) ).

 

 

PALICE, PUŠČICE IN LOKOSTRELSTVO

 

Brez skrbi, ne nagovarjam vas k neandrtalskemu stilu življenja, vendar vas želim spomniti na dobre stare klasike, kot so biljard, namizni nogomet, pikado… Morda fliper!? O, ja, še pomnite, party soborci? Z družbo se lahko tako dobite namesto na pijači na lokalnem placu, kjer lahko v roke vzamete ročke fuzbala, biljardne palice ali puščice za pikado… in se imate fajn :)

 

 

 

MATE KAJ ZA PUSTA HRUSTA?

 

Ou, jes. Pust je eden izmed redkih dni v letu, ko se lahko preobraziš v kogar ali kar ti srce poželi. Superwoman? Sure! Jelen? Why not! Hladilnik? Valda. Dovoli si, da začne utripati tvoja ustvarjalna žilica in si privošči dan, ko boš v roke prijel_a karton, krpice blaga, škarje, barvne trakove, bleščice, tempere, časopisni papir in še cel kup drugih pripomočkov in materialov, katerim lahko spremeniš obliko in vdihneš svojo zgodbo. Če želiš še večji izziv, izdelaj svojo masko na zero waste način. Tudi z družino ali prijatelji lahko skupaj ustvarjate in iz tega naredite cel družaben dogodek ter obudite tradicijo trkanja na vrata z besedami »Imate kaj za pusta hrusta?« ali pa se podate v večer kot skupna maska. Različna društva in občine prirejajo dogodke, kjer se lahko predstaviš publiki, tekmuješ za naziv najboljše pustne šeme ali pa si samo odpočiješ oči na pisanih pustnih kostumih in uživaš ob zvončkljanju kurentov, ki bodo preganjali (letos sicer bolj klavrno) zimo.

 

 

 

PREŠERNOV DAN = PREŠEREN DAN

 

Leto 2020 nam prinaša to veliko srečo, da je večina praznikov med vikendom, tako da je kulturno udejstvovanje ali izlet na Prešernov dan lahko tudi vikend ideja. 8. februarja svoja vrata odpirajo različni muzeji in galerije, v lokalnih skupnostih bodo organizirani različni kulturni dogodki. Morda pa te zasrbijo prsti in napišeš svojo poezijo, se celo udeležiš kakšnega natečaja? Če pa imaš raje pohajkovanje, se lahko podaš v Francetovo rojstno Vrbo ali pa v »Prešernov« Kranj… ali pa vsaj na vrhu Čopove v Ljubljani obnoviš svoje znanje slovenske himne ;)

 

  

 

Beremo se spet marca! Kaj nam bo prineslo ponorelo vreme? Bo vikend ideja sončenje ali sankanje? Find out in the next episode ;)

 

Dasi