Dasi: JANUARSKE VIKEND IDEJE

30. december 2019|Novice|Aktualno|Obvestila

Pretekli mesec je bil za večino najbrž do zadnje pore zapolnjen z raznimi aktivnostmi, obiski, druženji, praznovanji in žuranjem. Zdaj pa je na sporedu prvi mesec novega leta in marsikdo izmed nas je ostal po vsem veseljačenju decembra kar malo izmučen. Ne reče se zastonj, da veselemu decembru sledi »spran januar«, zato sem za ta mesec izbrala neke aktivnosti, ki so bolj na chill, hkrati pa sovpadajo z večno mantro »New Year, New me«.


In če ste eni izmed tistih, ki vsako leto obljubite, da boste začeli redno hoditi v fitnes, prisežete, da boste jedli samo še zdravo hrano ali samozavestno zatrdite, da boste s 1. 1. nehali kadit, potem pa ugotovite, da reees nimate časa bit non stop v fitnesu, da občasen McDonalds pač mora bit na jedilniku in da je prenehanje kajenja težje, kot ste si zamišljali na silvestrov večer, naj vas potolažim. Vsi smo že bili kdaj tam in nič ni narobe, če nam ne uspe vsak veliki plan, ki si ga zastavimo. Pomembne so male zmage, ki so tudi lažje dosegljive. Zato naj bo vodilo v novem letu to, da se počasi daleč pride in smo lahko ponosni na vsak korak, ki ga naredi v smeri zastavljenih ciljev.

 

 

 

DETOX SPA VIKEND

Prežurane noči, božična jedača in pijača in morda še kakšna kemijska spojina, ki je pretekli mesec morda romala v tvoj želodec ali nosnice, terjajo svoj davek. Januar je idealen mesec za malo pavze in regeneracije. To ti lahko še dodatno olajša dejstvo, da ta mesec običajno počivajo tudi organizatorji partijev, tako da je skušnjava iti še malo »podaljšat« december še manjša. Torej, kako se lotiti tega detoxa? Prvo pravilo je predvsem to, da si privoščiš dovolj spanca. Skrivanje med toplimi odejami je pomemben del regeneracije, temu pa naj se pridruži še dovolj tekočin (predvsem vode in čaja) in kakšen zdrav prigrizek – namesto čipsa in pice ob filmu si privošči sadno kupo, grizljaj korenčkove palčke ali zobaj oreščke. Naslednji korak je dejansko korak, pravzaprav veliko njih. Privošči si svež, pa čeprav morda hladen in meglen zrak. Ni treba, da se preleviš v hudega športnika, dovolj bo, če greš za začetek vsak dan na kratek sprehod. Tako se boš malo razgibal, poskrbel za svojo fizično kondicijo, možgane napolnil s kisikom in si dvignil razpoloženje. Potem lahko hitro smukneš v domačo kad, kjer se namakaš v vroči vodi, v kateri lahko namočiš sol, zelišča ali eterična olja, zraven pa si za ambient prižgeš še kakšno svečko in meditativno glasbo. Če je to v tvojih zmožnostih, si lahko privoščiš še kakšno masažo ali savno. Zvečer v roke vzami dobro knjigo, pobarvanke za odrasle, naredi kakšno vajo iz joge ali meditiraj. Kombinacija spanca, zadostne hidracije, bolj zdrave prehrane, malo gibanja in pavza od psihoaktivnih substanc je recept za boljše počutje. Poskusi potem tako nadaljevati še februarja. :)

 

 

NOVO LETO, NOV PLAC V OMARI

Ali obstaja boljši način se nečesa lotiti na novo, kot pa najprej se znebiti starega? Mislim, da ne. In to velja prav za vsa področja. Če želiš boljšo družbo, je najprej dobro, da iz imenika zbrišeš kontakte tistih, ki te kličejo samo, ko kaj potrebujejo od tebe. Če se spravljaš na dieto, je najbolj varno, da iz kuhinjskih omaric odstraniš vse nutelle, piškote, marmelade, čokolade in tako naprej. In če bi rad samo malo spremembe in se znebil navlake preteklega leta, je najbolje v roke prijeti krpo za prah, koš za smeti in kakšno škatlo. Tovrstne čistke niso dobre samo zato, da v omari pridobimo dodaten prostor, ampak blagodejno vplivajo na našo psiho. Dokazano je namreč, da prenatrpanost prostorov in ohranjanje nepotrebne »navlake« v našem domu povzroča stres in tesnobo. Poleg tega nam metanje starih stvari proč pomaga osvoboditi se preteklosti in priti do določenih zaključkov, katerih prej nismo bili zmožni doseči, hkrati pa nam urejanje na novo da občutek, da imamo kontrolo nad življenjem in vzbuja srečo ob dosežku, kar pospravljeno stanovanje absolutno je. Verjemi, da bo na koncu en vikend še premalo! In kam z vsemi stvarmi, ki jih eliminiraš iz omar? Beri dalje…

 

 

OBISK LOKALNEGA ZAVETIŠČA

V svoji sobi ali stanovanju si našel cel kup neuporabnih cunj ali igrač, ki jih že zdavnaj ne potrebuješ več. Fantastično! Ker je december, ki poleg po kuhančkih slovi tudi po dobrodelnosti, mimo, prenekatere štiri tačke in repki pa so še vedno za vrati zavetišč, je zdaj idealen čas, da jih obiščeš. Zavetišča bodo vesela odej, igračk, iz starih oblek pa lahko sam izdelaš igračke za pse (jih spleteš v trne kite, ki služijo namesto palice za metanje) ali kos lesa oblečeš v blago in za muce izdelaš praskalnik. Tako boš ulovil dve muhi na en mah – spraznil omaro in ogrel živalska srca. Z gotovostjo trdim, da bodo svetleči učki in mahajoči repi ob tvojem obisku osrečili tebe.

 

 

BINGO NIGHT

Okej, ostalo ti je še nekaj stvari, ki ne pridejo v poštev za zavetišče. Pa pozabil si na tisti kot, kjer si spravljal vsa novoletna darila iz raznih šolskih ali službenih zabav ali stvari od tet v petem vodenem kolenu, ki res nimajo pojma, kaj ti je všeč in si za božič dobil voščenke, kvačke ali flavto. Zelo verjetno je kdo od tvojih frendov v podobni situaciji. Torej se dogovorite za en večer, ko se boste dobili ob pijači (saj veš, vodi ali čaju ;)) in boste priredili srečelov ali bingo s stvarmi, katerim bi radi zagotovili nove lastnike. Lahko pa se greste kakšno drugo družabno igro in vsakič, ko nekdo goljufa ali izgubi, mora za kazen izžrebat nov par pletenih volnenih nogavic. Malo domišljije torej in obilica smeha je zagotovljena!

 

 

LOKALNA KNJIŽNICA – THE PLACE TO BE

Knjižnice so zares top placi, čeprav ste ob tem podnaslovu morda malo izbuljeno pogledali ali se zahahljali. V knjižnicah je vedno mir in poseben pomirjujoč vonj po papirju. Tja se lahko zatečeš, ko se ne moreš nikamor drugam in si izbereš svoj kotiček, kjer boš imel mir pred vsem svetom. Poleg izposoje knjig, revij in videov pa knjižnice običajno prirejajo različne dogodke. To so bralne skupine, kjer lahko najdeš motivacijo za branje več knjig in spoznaš kakšno fajn novo osebo, debatni klubi, predavanja (ki segajo od potopisnih predavanj s celega sveta, predavanj o zeliščih ali zdravem življenju, človekovih pravicah) in celo razne aktivnosti z zdravstveno konotacijo (obnovitve prve pomoči, merjenje krvnega tlaka in sladkorja…). Včasih knjižnice priredijo tudi večje dogodke ali celo nastope glasbenih skupin. Počekiraj, kaj ponujajo knjižnice v tvojem okolju… poleg knjig, seveda :D

 

 

MALI SKUPNI PROJEKTI

Tole je bolj spodbuda, kot pa dejanska vikend ideja. Na začetku sem pisala o tem, da so spremembe super in enako super je, da si jih želimo in planiramo. Fino je, da smo ambiciozni, hkrati pa da si postavljamo majhne, uresničljive korake. Tako bomo vsakič, ko naredimo en tak korak, zadovoljni in imeli še močnejšo motivacijo za naprej. Včasih pa potrebujemo malo spodbude in podpore ob tem, ko se lotimo nekih novih poti. Mnogim je lažje, če imajo ob sebi nekoga, ki jim je lahko v oporo, zato predlagam takole. Pomisli na frenda, frendico, sestro, soseda ali kogarkoli že, ki je lahko tvoj osebni navijač ali še bolje, se lahko sprememb loti skupaj s tabo. S sošolko se že dalj časa pogovarjata, da bi lahko nehali kadit? Super, pogovorita se o tem, ali bi s to misijo začeli skupaj. Na ta način bosta lahko druga drugo bodrili, razumeli bosta svoje stiske in lahko bosta proslavljali dosežke.

 

Če si se v novem letu morda odločil_a, da bi rad_a uporabljal_a substance manj pogosto, za njih zapravil_a manj denarja, zmanjšal_a svoje žuranje, izboljšal_a odnose z bližnjimi, ki so se začeli krhati zaradi tvoje uporabe drog ali karkoli podobnega, ti lahko oporo nudimo tudi v naši svetovalnici.

 

Vse dobro v novem letu vam iz srca želim vaša Dasi :)