Dasi: DECEMBRSKE VIKEND IDEJE

28. november 2019|Novice|Aktualno|Obvestila

Sivi november se je prevesil v veseli december in verjamem, da imaš za zadnji mesec v letu celo goro idej, kaj boš počel, kam boš šla, kdaj boste šli gledat lučke, spit kakšno kuhano vino, zagotovo že s polno paro načrtuješ, s kom boš dočakal_a novo leto… Kul! Vendar si ne pozabi vmes vzet tudi malo pavze, da te ne bodo vsi ti 'opravki' preveč zdelali. Če pa si že naveličan rutinskih sprehodov po centru mesta, vsako leto enakih stojnic in vsesplošnega veselodecembrskega vzdušja, pa imam zate par idej, kako lahko december preživiš drugače kot s srkanjem razredčenega kuhanega vina :)


  • OBISK MUZEJA

Sicer verjamem, da se ti ravno ne toži po srednješolskih kulturnih dnevih, a verjamem tudi, da te lahko naši muzeji prijetno presenetijo. Ogledaš si lahko razne likovne umetnine, zgodovinske relikte, serije fotografij, postmoderne konstrukcije… Zagotovo lahko najdeš kaj, kar te privlači – narava, zgodovina, kultura, arhitektura, ročna dela in tako dalje v neskončnost. Ker se je naš France Prešern rodil 3. decembra, večina muzejev ta dan ponuja brezplačen vstop in ogled. Mnogo muzejev pa ima prost vstop vsako prvo nedeljo, tako da si lahko namesto afterja privoščiš sprehod med komičnimi stripi, lectovimi srčki, zgodovino slovenskih gradov, fotografijami drog, silikonskih prsnih vsadkov in loto listkov… A se ne sliši to bolj zanimivo?

(Več lahko poiščeš tule: https://www.napovednik.com/)

 

 

 

  • NAREDI SVOJO JELKO IN OKRASKE

Potrebuješ: fajn družbo, praktično katerikoli material (in kakšno barvo ter lepilo) in kanček ustvarjalnosti! Sam, s frendi ali družino lahko preživiš zabavno popoldne ob lepljenju pločevink, postavljanju škatel od jajc, šivanju starega blaga, sestavljanju makaronov, sušenju sadja, barvanju storžev, gnetenju slanega testa, izrezovanju časopisnega papirja, zbijanju lesenih deščic… in tako naprej, you get the idea. In le ne, da boš imel_a novo božično drevesce in okraske, ki jih boš lahko uporabljal_a še leta, ob tem boš malo osrečil_a tudi naš planet. Tako ne boš le prihranil_a na kupovanju trgovinskega kiča, ampak imaš možnost predelat cel kup stvari, ki bi sicer romale v smeti. Ob dobri glasbi in vročem ingverjevem čaju je zabava definitivno zagotovljena!

 

     

 

  • DRSANJE

Sneg gor ali dol, mraz je, zima je in čas je za decembrsko rekreacijo. No, ali pa samo malo druženja in smeha ob spotikanju ob lastne noge. Kakorkoli že, drsanje je prava decembrska poživljajoča aktivnost, za katero ne potrebuješ praktično ničesar. Nekatera drsališča so brezplačna, večina pa nudi tudi izposojo drsalk. Torej vse, kar potrebuješ je le malo poguma, da se zasukaš na ledu – kaj še čakaš?

 

 

 

  • MOVIE MARATON

Tile dolgi, mrzli zimski večeri so kot nalašč, da si skuhaš vročo čokolado, se zaviješ v odejo in si ustvariš svoj mali kino. Ali pa morda, da z družbo na old school način v ponvi spečete kokice (in upate, da jih ne boste potem pobirali po celem stanovanju) in si prižgete kakšno grozljivko. Lahko ste nostalgični ob klasičnem Sam doma ali pa zadeve posodobite in si privoščite maraton animiranih filmov, zgodovinskih dram ali česarkoli pač že. Filmi so vedno dobra izbira za sprostitev (Netflix and chill, pa to). Če že ne namesto partija, pa za naslednji dan.

 

 

 

  • VEČER ZA NOSTALGIJO

Če december ni popoln čas v letu za obujanje spominov, potem res ne vem, kdaj je bolj primeren čas. Poslavljamo se od leta in lahko si vzamemo nekaj časa za premislek o tem, kaj vse smo v preteklem letu dosegli, se naučili, koga spoznali, kje vse bili, na kaj smo ponosni in kaj bi lahko morda opravili bolje ter hkrati že po tihem delali plane za prihodnje leto. A ne bodimo tako monotono klasični – zakaj si ne bi privoščil_a večera, kjer odpreš škatlo starih dnevnikov, prelistaš zaprašene foto albume, izbrskaš skupinske fotografije iz šolskih let ali pobrskaš po omari in se smejiš, kaj za vraga si včasih vlekel_a nase… Zraven si privošči še kak star CD in si dovoli plesati in peti, kot to sicer počneš samo pod tušem. In zakaj tega ne bi počel_a v družbi? Lahko povabiš svoje stalne frende, morda pa bi bilo zanimivo, če pokličeš stare sosede ali pingneš svoje bivše sošolke. Trust me, en večer bo za tako obujanje spominov še premalo J.

 

 

 

Upam, da izkoristiš katerega od predlogov, pa se slišimo spet januarja ;)

 

Dasi