Dasi: NOVEMBRSKE VIKEND IDEJE


Partiji so kul, s tem se vsi strinjamo. Družiš se s frendi, uživaš v dobri glasbi, spoznaš kakšno fajn novo osebo, premigaš se s plesom, znebiš se čez teden nakopičenega stresa… D best. Vendar pa je dobro imet v rokavu še kakšno idejo, kako preživljati proste vikende, saj nam lahko žuranje vsak konec tedna preraste v navado in partiji izgubijo svoj čar, svojega prostega časa pa ne znamo več zapolniti na drugačen način.


Če se žuranju še redno pridružujejo razne substance, je to lahko recept za težave (pogosta uporaba drog lahko vodi tako v psihično kot fizično zasvojenost, sploh, če nam dajo droge občutek, da se lahko le tako zares sprostimo, navežemo nove stike itd. Tako lahko tudi zgubimo stike s prijatelji, ki niso ravno guruji na parti sceni. Zraven pa seveda lahko omenimo še na glavo obrnjen ritem, premalo spanca, nekvalitetno prehranjevanje zaradi mačka in še in še).

 

 

Ok, in zakaj zdaj ta uvertura? Odločila sem se, da z vami vsak mesec delim nekaj idej, kako alternativno preživeti svoje proste vikende. Začela bom kar novembra, ker je to na videz en najbolj bednih mesecev. Jesenskih radosti je konec, pritisnil je mraz, spustila se je megla, dnevi so vse bolj sivi in temni. Noč čarovnic je mimo in na videz smo že vsi v pričakovanju veselega decembra, ko bo vsepovsod polno dogajanja. In kaj narediti v tem vmesnem času?

 

  • POMAGAJ JEŽU!

Jap, prav ste prebrali. Tako, kot večina ljudi ni navdušena nad sivim novembrom, tudi ježki niso njegovi največji feni. In ker vem, da je med vami kup ljubiteljev živali in verjamem v vašo domišljijo in ročne spretnosti, predlagam izdelavo prezimne hišice za ježa. Lahko jo ob vročem čaju izdelate skupaj s prijatelji in si privoščite kreativno popoldne, s katerim se ne boste zabavali le vi, ampak boste osrečili tudi naše bodičaste prijatelje. Potrebujete le nekaj kosov lesa ali staro gajbico, vejice, kamenčke in kup listja, kar si lahko priskrbite na skupnem sprehodu. Potem pa z malo lepila, kreativnosti in kakšnim žebljičkom lahko izdelate zimsko zatočišče. Postavite ga na vrt ali v bližnji park, gozd… Ti drobni štirinožni prijatelji vam bodo neizmerno hvaležni!

 

    

 

  • LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC

A veš tista frendica, s katero se že nekaj mesecev menita za kavo? Ali pa bivši sošolec, ki se kar nikakor ne ujameta? Ali pa samo stalna družba ali pa družinski člani, ki težijo, zakaj te nikoli ni na obisk… Vse to so ljudje, ki jih lahko povabiš na kulinarično druženje. Lahko se družite ob peki palačink ali kostanja, lahko si organizirate jesenski piknik in vsak od povabljencev prinese neko svojo specialiteto. Hrana je vedno dober izgovor za druženje ;)

Pssst, v prestolnici pa se odvija še Gourmet Ljubljana. Nekaj za počekirat? Poklikaj naokrog.

 

 

 

  • VEČER DRUŽABNIH IGER

Kolikokrat se še spomniš na to, da si bil nekoč najboljši v taroku? Ali pa, da si pozidala vse parcele v Monopolyju? Dolgi hladni večeri so kot nalašč, da iz starih škatel z imeni Scrabble, Risk, Activity in podobno obrišeš prah in z njimi oživiš svoje večere. Imaš dovolj potrpežljivosti za mikado ali pa si dovolj taktična za partijo šaha? Se še znaš hitro vrivati pri Enki? In ne pozabimo na brutalne Cards against Humanity? Pa seveda največja klasika – Človek ne jezi se… You get the point, čas je, da obudimo dobre stare družabne igre, pri katerih je zagotovljeno ogromno smeha in kanček nostalgije.

 

  

 

  • DOBRODELNOST NI SAMO ZA DECEMBER

Tako kot si si ti verjetno nadel kak pulover več in kot si obula tople gležnjarje, tako bi se rad pogrel še kdo drug. Veseli december, ki prihaja, slovi po vsesplošni radodarnosti in dobrodelnosti. Vendar dobrodelnost ni samo za en mesec v letu. Tudi zdaj marsikatera društva iščejo pomoč – bodisi hrano za kužke, tople plašče za brezdomne, majhne paketke ličil za najstnice, ki si jih njihove družine ne morejo privoščiti, zaporniške knjižnice iščejo knjige… Skratka, če se boš zaradi glomaznega vremena več zadrževal_a doma, lahko ta čas izkoristiš za jesensko čistko in stvari, na katerih se ti nabira prah, podariš naprej. Saj veš, kako pravijo: »One man’s trash, another man’s treasure«!

 

 

  • FUL ENIH FILMOV

Novembra se odvija LGBT filmski festival, v sklopu katerega si lahko ogledate raznolik nabor filmov, se udeležite filmske ali scenaristične delavnice, pridete tudi na knjižni sejem ali na predstavo v klub Tiffany.

Poleg tega se v prvi polovici novembra v Kino Bežigradu odvija teden ruskega filma, vstop je brezplačen. Na sporedu je kar nekaj filmov z raznolikimi tematikam.

Začenja se tudi tradicionali Liffe festival, ki predstavlja ogromen nabor filmov, prav tako pa tudi spremljevalni program z delavnicami, snemanji, druženji ob kavi…

 

 

Dasi :)