Knjižnica pod krošnjami divjih kostanjev DrogArta

22. avgust 2019|Novice|Aktualno|Obvestila

NE avokadu, DA knjigam. In ne obratno, dragi moji. Najbolj trendovski sadež ta hip je terjal dovolj visok davek že brez vaših čekančkov, ki mesarijo zelenkasto putrasto sredico. In ker je vroče kot pes, vsaj kakšen dan, je razumljivo, da ste na momente lepljivi, leni in zdolgočaseni, če parafraziramo kultni naslov Leonejevega vesterna. Dovolite nam, da dolgočasje in lenobo poskusimo odpihniti iz vaših revirjev, drage bralke in dragi bralci. S figo, sadežem spoznanja v žepu (in ne s konjsko figo, fuj in fej), se udobno namestite nekam v milo senčico in vzemite v roko eno izmed knjig, katerih naslove smo za vas pripravili DrogArtovci. Spisek je pester in se razteza od velikih romanov pa vse do ozemlja stripov, ups, grafičnih romanov.


Med tem, ko je Lavra za šalo iz kratkega rokava potegnila knjigi Boter (Mario Puzo) in Staff (Bojan Humski), je Natalija v viseči mreži med borovci na dušek prebrala roman Hanifa Kuerishija Nekaj ti moram povedati. Ta brez maske spregovori o ustroju medosebnih odnosov, spolnosti, drogah in družbenih problemih. Priporoča nam tudi malce drugačen potopis Azije. To je potopis s konceptom Vedeževalec mi je rekel izpod peresa uglednega italijanskega novinarja Tiziana Terzanija.

 

Ana je navdušena nad knjigo Andreja Goloba, naslovljeno Jezero, kjer se višji kriminalistični inšpektor Policijske uprave Ljubljana na novoletni večer vrača s smučanja na Voglu. Ko se skozi snežni metež prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki našlo neprepoznavno truplo mlade ženske. Kdo je žrtev? Kdo morilec? Druga Golobova knjiga, ki jo priporoča, je Leninov park, nadaljevanje Jezera. V majhnem parku sredi Ljubljane odkrijejo truplo ženske, ustreljene v glavo. Dan kasneje na enak način umre moški na Metelkovi. Sta umora povezana?

 

 

Mašo je očarala Muriel Barbery z Eleganco ježa. Naslednji na njenem spisku je Philip K. Dick z alternativnozgodovinskim romanom Človek v visokem dvorcu. V Dickovih romanih ni prostora za med in mleko, vzdušje je klasično darkersko. Za konec je primaknila še večnega Mihaila Bulgakova z genialnim Mojstrom in Margareto. Obvezno branje in pika.

 

Lucija vedno, in vsakomur, ki ima več kot minutko časa, priporoča Zaroto bebcev, ki jo je spisal John Kennedy Toole. Gre za briljanten roman, ki v ospredje postavlja Ignacija Reillyja, lenuha in izkoriščevalca, ki živi na mamin račun. Zveni znano? Branje na lastno odgovornost, možnost močnih krčev vsled gore smeha. Prav tako priporoča stripovsko biografijo Ivan Cankar: Podobe iz življenja (Blaž Vurnik & Zoran Smiljanić). Za konec se ustavite med pronicljivimi eseji Katje Perat, ki vas čakajo zbrani na naslovu Naredite Ameriko spet obvladljivo.

 

 

Markota zanimajo uganke človeštva. Odgovore je poiskal v zanimivi knjigi Sapiens, kjer avtor Harari ponudi globok vpogled v zgodovino človeštva in nam pomaga razumeti, kdo smo in kako smo uspeli kot vrsta zavladati planetu.

 

Z Mitjeve strani so padli težki družbenokritični klasiki za težak poletni zrak. Glede na to, da je pred kratkim preminila, je priporočil Toni Morrison The Bluest Eye in Grapes of Wrath od Steinbecka, ker se mu zdi, da bi vsak moral prebrati omenjeno delo (govori o izkoriščanju delavskega razreda v ZDA v času gospodarske krize v 1930-ih).

 

 

Matej je užival v biografiji karizmatičnega pevca Red Hot Chili Peppersov, Scar Tissue, Anthonyja Kiedisa.

 

Ker Lara misli s telesom, nam svetuje »učbenik« Misliti s telesom (Jader Tolja in Francesa Speciani). Avtorja nas opomnita, da moramo postati pozorni na notranje občutke, če želimo odpraviti vzroke naših težav. Še vedno je pomembno poznavanje in opazovanje lastnega telesa. Amen.

 

Simon garantira, da vam ne bo dolgčas s knjigo A Game of Thrones, ki je prvi del serije knjig A Song of Ice and Fire. Zakaj? Zaradi kompleksnosti zgodb, bogatega fantazijskega sveta in dobro osmišljenih likov. Pač Game of Thrones. Prav tako priporoča še Gone Girl od Gillian Flynn, ultra napet triler z velikim preobratom v zgodbi, ki nam da misliti o medosebnih odnosih in človeški psihi.

 

Ako se vam je med branjem pod krošnjami divjih kostanjev DrogArta malček zvrtelo, ker vam je na glavo padel debel kostanj, ga spravite in vtaknite v omaro z oblačili. Gre za preverjen recept naših babic, ki so z debeluhi preganjale mole. Pa ne knjižne mole, ampak takšne, ki radi grizejo izbrana oblačila.

 

In še ena uganka za tiste, ki vas nismo izgubili po prvem odstavku. Le kako bi izgledal pristop zmanjševanja škode zaradi branja knjig? Predloge sprejemamo na naš mail in najbolj izvirnega nagradimo s podarjeno knjigo. :)