DrogArt 20


A si že slišala/slišal? DrogArt (DA) praznuje okrogli jubilej. Zato je prav, da naredimo skupaj malce pompa.


Z različnimi programi in projekti predvsem na področju zmanjševanja škode zaradi uporabe drog in alkohola smo vedno tam, kjer nas mladi potrebujejo, pa naj bo to s svetovanjem, testiranjem ali prvo pomočjo.

 

V nedeljo, 18. 8., je minilo natanko 20 let, odkar so se ustanovni člani zbrali na prvi skupščini in formalizirali našo dejavnost. Ja, DrogArt ni več najstnik. :) Skozi leta se je poskušalo na različne načine približati uporabnikom na party sceni, s čimer smo počasi pridobivali tudi na uveljavljenosti in prepoznavnosti. Med leti 2004 in 2006 je DrogArt izdajal mesečnik X-press, v katerem so "pokrivali sceno na način, kot je še ni nihče". Vsaka izdaja je vsebovala harm reduction novice oziroma informacije o zmanješevanju škodljivih posledic plesnih drog, veliko informacij o glasbi, zdravju, odnosih. V eni izdaji je Matej Sande, še vedno predsednik Združenja DrogArt, o delovanju DrogArta zapisal:

 

"Začetki DrogArtovega terenskega dela segajo tja daleč v leto 1999. Na začetku je bila skupina petih zagretih študentov (med njimi tudi current DA president Matej), ki so stiskali prvo serijo flajerjev in jih začeli razdeljevati po partijih. Potem se je stvar počasi razvijala in rasla. Vedno več ljudi se je priključilo terenskemu delu in leta 2000 smo na drogArtu organizirali prvi t.i. peer education za potencialne nove prostovoljce. Takrat se je ekipa razširila in bolj sistematizirala. Kupili smo zloglasni DrogArt šotor in začeli v širši postavi hoditi na partyje.

Na začetku nas ljudje niso preveč navdušeno sprejeli, saj so potrebovali kar nekaj časa, da so se nas navadili in da so dojeli, da nismo policaji ali kaj podobnega in da smo tam zato, da jim pomagamo. Spomnim se še, koliko časa smo morali prepričevati nafleširane posameznike, naj gredo malce z nami ven in da bo vse ok. Takrat smo jih morali mi loviti naokoli po partyju. potem pa smo se stvari začele izboljševati. Ljudje so nam vedno bolj zaupali, širil se je dober glas o DA terenski ekipi in ljudje so začeli k nam prihajati sami od sebe."

 

In tako še danes. Pridno se trudimo graditi dober odnos do uporabnikov, (se) razvijamo za vas in z vami. Dve desetletji obstoja bomo skupaj z vami praznovali na Kersnikovi, kjer bo za dober parti na obeh floorih poskrbela huda zasedba:

 

Mali floor:
Woo-D (GOR)
Dulash (Kvalitat)
Disco Durum (Kvalitat)
House Wife (DrogArt)

Veliki floor:
VJ 5237
Dojaja (Kvalitat)
Schrauff (Elements)
Nitz (Synaptic)
 

Dogodek se bo odvijal v vse smeri v legendarnem Klubu K4 v petek, 20. septembra, od
23 ure naprej
.

Se vidimo. :)

 

Povezava do Facebook dogodka