PILOTNO TESTIRANJE PSIHOAKTIVNIH SUBSTANC Z MOBILNIM LABORATORIJEM

27. marec 2019|Novice|Aktualno|Obvestila

V sklopu svetovnega dneva testiranja, ki bo v nedeljo, 31.3., bomo na DrogArtu izvedli pilotno anonimno testiranje psihoaktivnih substanc z mobilnim laboratorijem.


Psihoaktivne substance pogosto vsebujejo neželene primesi, prav tako se lahko zgodi, da se snovi prodajajo pod napačnim imenom. V zadnjih letih opažamo v Sloveniji ponovno porast klasičnih drog in povečanje čistosti drog, kar poveča tveganje za zaplete in predoziranje. Eden od odzivov na problematiko je celovita storitev testiranja drog, ki uporabniku omogoča, da dobi preverjene informacije o substanci, hkrati pa ima možnost krajšega svetovalnega pogovora. Tako lahko testiranje drog služi kot vstopna točka za nadaljnje svetovanje ali drugo obliko zdravljenja.

 

31. marca 2017 smo po celem svetu praznovali prvi Mednarodni dan testiranja drog. Mednarodni dan testiranja drog je bila iniciativa številnih organizacij in deležnikov, ki igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju storitev zmanjševanja škode na področju drog.

 

V sklopu svetovnega dneva testiranja, ki bo torej v nedeljo, 31.3., bomo na DrogArtu izvedli pilotno anonimno testiranje psihoaktivnih substanc z mobilnim laboratorijem. Testiranje bo potekalo v petek, 29.3., med 17.00 in 21.00 na DrogArt info točki v Ljubljani, po predhodni anonimni prijavi preko Doodla. Zaradi omejene kapacitete mobilnega laboratorija bo možno izvesti analizo 10 vzorcev.

 

Vsak se lahko prijavi na enega izmed razpisanih terminov in v analizo prinese maksimalno 1 vzorec. Prijavite se z izmišljenim imenom ali kodo, ki jo prinesete s seboj, da dokažete istovetnost vaše prijave. Po zapolnjenih mestih prijava ne bo več mogoča.

V primeru odpovedi vas prosimo, da to sporočite na marko@drogart.org in s tem sprostite mestu nekomu drugemu. Rezultati bodo na voljo v cca. 45 min po oddaji vzorca, v kolikor se bodo v vzorcu zaznale še druge neznane PAS, pa se bo dokončna analiza izvedla v naslednjem tednu v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

 

Kvantitativna in kvalitativna analizo bo mogoča za naslednje snovi: amfetamin, metamfetamin, MDMA, MDA, 2CB, 3MMC, 4MMC, kokain, heroin, metilon, LSD, ketamin, alprazolam in diazepam. V kolikor se vzorec nahaja v obliki tabletke, je za kvantitativno analizo potrebno prinesti celo tabletko.

 

Neznanih snovi in izdelkov iz konoplje ne bo možno testirati!

 

Prijavite se lahko na:

https://doodle.com/poll/3tsdqfb2bdy36nwi