34. festival LGBT filma

14. november 2018|Novice|Aktualno|Obvestila

Na letošnjem 34. festivalu LGBT filma bomo v celoti predvajali 26 dolgih in 13 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 27 držav.


Konec aprila 1984 je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala štejemo kot prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30-letnici se nam je zaradi razširitve tematskega polja zdelo primerno, da ga preimenujemo v festival LGBT filma.


Na letošnjem 34. festivalu LGBT filma bomo v celoti predvajali 26 dolgih in 13 kratkih filmov. Prihajajo kar iz 27 držav: Avstrija, Brazilija, Filipini, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Južna Afrika, Južna Koreja, Kanada, Kenija, Kitajska, Kolumbija, Kosovo, Malta, Mjanmar, Nemčija, Nizozemska, Paragvaj, Peru, Rusija, Slovenija, Škotska, Španija, Švica, Turčija in ZDA.
 
Osrednji program se bo odvrtel med 25. novembrom in 1. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Otvoritvena projekcija festivala bo v Kinodvoru, kjer bomo prikazali letošnjega slovenskega festivalskega paradnega konja, film Posledice. Kot vsako leto bodo nekateri filmi ponovljeni še v Kopru, Mariboru, na Ptuju, v Bistrici ob Sotli, Idriji in tudi v Trstu. Off program bo potekal v klubskih prostorih na Metelkovi.
 
Predfestivalski dogodki se začnejo 20. 11. v Slovenski kinoteki z južnokorejskim filmom Služkinja, nadaljujejo pa naslednji dan v OFF programu na Metelkovi.
 
Festival ne bo minil brez gostov. Na otvoritvi se nam bo predstavila ekipa filma Posledice, naslednji dan pa bo festival v Slovenski Kinoteki gostil švicarskega režiserja Marcela Gislerja, ki bo predstavil svoj film Mario. Režiser prisrčnega italijanskega filma, Kdo bo shranil rože?, Cesare Furesi, se bo ljubljanskemu občinstvu predstavil 28. 11., dan pozneje pa na festivalu pričakujemo režiserko izjemnega kosovskega gejevskega filma Poroka, Blerto Zeqiri. Zadnji dan festivala se nam bo pridružila režiserka filma Jean Genet, zaljubljeni jetnik, Michèle Collery.
Predfilm festivala, korejsko Služkinjo, in festivalska kenijska filma Sidney in prijatelji_ce ter Rafiki bosta s kratkimi predavanji uvedli kritičarki mednarodnega združenja filmskih kritikov FIPRESCI, Sanja Struna in Petra Meterc.
 
Letošnji festival zaznamujejo raznolike zgodbe z vseh koncev sveta. Te še vedno velikokrat opozarjajo na nasilje nad LGBT+ skupnostjo: Sidney in prijatelji_ce ter Rafiki govorita o nasilju nad lezbijkami, geji, transspolnimi in interseksualnimi osebami v Keniji. Kličite jo Ganda opiše pretresljiv umor transspolne prostitutke, ki jo ubije ameriški marinec, in opozori, kako za tovrstne zločine velikokrat nihče ne odgovarja. Zaključni film festivala, Zgrešena vzgoja Cameron Post, kot tudi drugi ameriški film, Freak Show, pa kažeta, da tudi na Zahodu, posebej v posttrumpovski ZDA, LGBT+ osebe niso vedno vključene v ideje demokracije in svobode. Niti ni vse dobro v naši regiji: slovenski film Posledice in kosovski Poroka razkrijeta težo homofobije in mačizma, ki imata za glavne like nepopravljive posledice. A hkrati nam letošnje podobe LGBT+ skupnosti nudijo upanje, barvito raznolikost življenja in potencial srečnih koncev: Carmen in Lola govori o lezbični ljubezni v konservativni romski skupnosti, Rafiki o ujetosti v patriarhalni kenijski družbi, Kdo bo shranil rože in Dedinji o revščini starejših članov LGBT+ skupnosti; ti in drugi našteti filmi, vsi ponujajo like, ki se ne vdajo pod težo nasilja in revščine, temveč si zamišljajo in delujejo v smeri drugačne prihodnosti.  
 
V času festivala bosta potekali tudi dve delavnici, ena bo kritiška, pod vodstvom Jasmine Šepetavc (v sodelovanju z društvom filmskih kritikov FIPRESCI) za bodoče filmske kritike, druga pa scenaristično-filmska, pod vodstvom Maje Weiss in Suzane Tratnik. V okviru slednje bo tudi javna avdicija na nastop v celovečernem igranem filmu.
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------
 
Festival so podprli: Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Kinodvor, Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za zdravje, Veleposlaništvo Švice, Italijanski kulturni institut, Institut francais, Škuc-Magnus, DPZN Koper, Gimnazija Ptuj, Fundacija Sonda, Filmsko gledališče Idrija, La Cappella Underground, Arcigay, Radio Študent, Torek ob petih, Tam tam, Narobe, Mladina, klub Monokel, klub Tiffany, DHL, Park hotel in drugi.
 
Vljudno vabljene_i!
Akreditacije na: info@skuc.org , Društvo ŠKUC, tel/fax 01 4303 530
Informacije: Slovenska kinoteka 01 4342 520 
Stiki za medije:  Suzana Tratnik 041 270 127, Brane Mozetič 040 206 631
 
Medmrežje:
lgbtfilmfest.si
www.ljudmila.org/siqrd/fglf 
https://www.facebook.com/slo.fglf
https://www.instagram.com/fglf.lj/