Mindyourtrip.eu: Informacije in spletna intervencija za uporabnike novih psihoaktivnih snovi (NPS)


Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v juniju skupaj s 13 drugimi evropskimi partnerji pričel s spletno intervencijo "MindyourTrip" za mlade uporabnike novih psihoaktivnih snovi (NPS).


Spletna intervencija MindyourTrip je rezultat projekta EU "Click for Support- REALized" (2017 - 2018), ki ga je Evropska komisija sofinancirala v okviru letnega delovnega programa 2015 "Sklad za notranjo varnost - Policija in pobuda za politiko na področju drog ". Projekt koordinira Landschaftsverband Westfalen-Lippe - LWL-Koordinationsstelle Sucht. Soudeleženci v projektu skupaj z NIJZ sestavljajo 13 partnerskih organizacij iz Avstrije, Belgije, Cipra, Finske, Nemčije, Grčije, Italije, Latvije, Luksemburga, Nizozemske, Portugalske, Slovaške in Slovenije.

Projekt CfS-REALized temelji na predhodnem projektu »Click for Support« (2014-2015), v katerem smo razvili smernice za učinkovito spletno preprečevanje rabe drog za mlade. Na podlagi teh smernic je zdaj razvita spletna intervencija, imenovana "Mind Your Trip", za mlade uporabnike (16-25 let) novih psihoaktivnih snovi (NPS).

Ta spletna intervencija je pomembna predvsem zaradi problematičnega pojava novih psihoaktivnih snovi, njihovih neznanih učinkov in tveganja ter pomanjkanja znanja uporabnikov (predvsem mladih), kar povečuje tveganje za škodljive posledice na zdravje in dobro počutje.

Namen te spletne intervencije je povečati ozaveščenost o tveganjih uporabe NPS med mladimi s sklicevanjem na zanesljive in verodostojne vire o NPS. Najpomembneje je, da spletna intervencija želi mlade pozvati, naj z njo ocenijo svojo porabo NPS in s pomočjo spletne intervencije, ki jo izvaja usposobljeni strokovnjak, dosežejo svoje cilje: da zmanjšajo rabo NPS, popolnoma prenehajo z rabo NPS ali pridobijo informacije o varnejši rabi. Spletna stran prav tako obvešča o praksi zmanjševanja škode in svetuje mladim uporabnikom, kaj storiti v primeru urgentnih primerov, ki lahko nastopijo ob rabi drog (NPS). Nazadnje pa se  nacionalne spletne strani nanašajo tudi na možnosti za napotitev na psihosocialno svetovanje ali zdravljenje v specializiranih zdravstvenih inštitucijah v posameznih državah.

 

Spletna stran "Mind Your Trip" je dostopna na spletu od junija 2018 v 10 jezikih: nizozemščini / flamščini, nemščini, finščini, grščini, italijanščini, latvijščini, portugalščini, slovenščini in slovaščini.

Ciljna skupina: Mladi uporabniki NPS (starost 14-25 let) v partnerskih državah, v Sloveniji starost 16-25 let zaradi zakonodaje

Cilji: Spletna intervencija vsebuje splošne informacije o NPS, samoocenjevalni vprašalnik in intervencijske module. Ponujamo 3 intervencijske module: kratko svetovanje s ciljem, da bi uporabniki dobili vpogled v svojo rabo, modul za varnejšo uporabo in strukturiran svetovalni program za uporabnike, ki želijo zmanjšati ali popolnoma opustiti rabo NPS. Vsi trije moduli se izvajajo s tehniko spletnega svetovanja.

Spletna stran: www.si.mindyourtrip.eu

Za več informacij: www.clickforsupport.eu in www.nijz.si