»Največja svetovna raziskava o drogah (Global Drug Survey) ponovno v Sloveniji«

23. november 2017|Novice|Aktualno|Obvestila|Droge

Največjo raziskavo na področju drog na svetu (Global Drug Survey) bodo letos ponovno opravili tudi v Sloveniji in širši regiji (na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni Gori in Makedoniji).


V zadnjih petih letih je v svetovni raziskavi o drogah (GDS) sodelovalo prek 450.000 ljudi oz. uporabnikov dovoljenih in prepovedanih drog. Raziskava poteka že sedmo leto zapored, letošnja pa je prevedena v 20 jezikov. Pri raziskavi aktivno sodelujejo partnerske organizacije in ustanove iz prek 35 držav po vsem svetu.

 

GDS 2018 je med drugim usmerjena v raziskovanje prvih izkušenj uporabnikov z nekaterimi popularnimi drogami, ter preučevanjem okoliščin, ki so povezane s tako imenovano "izgubo nedolžnosti" pri uporabi drog. Nadaljujejo z raziskovanjem prikritih kanalov za prodajo prepovedanih drog (t.i. »darknet«) ter preučujejo, kako socialna omrežja spreminjajo dostopnost in način nakupa drog. Izvedeli bodo, kje v svetu lahko dobite gram kokaina hitreje kot pico in katere droge uporabniki najverjetneje delijo s svojimi partnerji in prijatelji.

 

»Kot vedno je anketa anonimna in zaupna, rezultati pa bodo s pomočjo medijskih partnerjev objavljeni maja 2018. Žal nismo imeli pogojev in zlasti finančnih sredstev, da bi raziskavo prevedli tudi v druge jezike iz regije (npr. slovenščino), zato smo se povsem iz pragmatičnih razlogov odločili za srbski jezik, ki ga verjetno najbolje razume večina ciljne populacije v sodelujočih državah«, je za konec še pojasnil Košir.

 

Povezava na raziskavo in več informacij o njej je na voljo tukaj: www.globaldrugsurvey.com. Kot že zgoraj opisano, anketa letos še ni prevedena v slovenski jezik, označite pa lahko, da prihajate iz Slovenije.