e-NAMIG za mladinske organizacije

8. november 2017|Novice|Obvestila

Liffe, Teden globalnega učenja, Konference, Streetstival, pa različne zaposlitve, razpisi ter ostali uporabni viri. Preberi si!


    Dobro je vedeti

 

Teden globalnega učenja: »Moj svet je odvisen od vseh nas«

Med 18. in 26. novembrom 2017 bo v Sloveniji že enajsto leto potekal Teden globalnega učenja. Osrednja tema Tedna globalnega učenja 2017 so cilji trajnostnega razvoja, slogan tedna pa je »Moj svet je odvisen od vseh nas«. V različnih krajih bo na to tematiko potekalo več dogodkov: predavanj, delavnic globalnega učenja, pogovorov, kreativno pisanje, pisanje apelov …

 
 
 

Sodeluj v anketi Urada za mladino MOL!

Urad za mladino Mestne občine Ljubljana zanima, kaj so značilnosti, potrebe in želje mladih Ljubljančank in Ljubljančanov ter mladih, ki v Ljubljani bivajo, se izobražujejo, ali delajo. Podatki, ki jih zbirajo z anketo, ki je pred tabo, dopolnjujejo Strategijo za mlade 2016-2025, z namenom, da bi čim bolje podprli mlade na ključnih življenjskih področjih.

 
 
 

Pester spremljevalni program Festivala Liffe

V sklopu 28. Festivala Liffe so organizatorji pripravili številne brezplačne aktivnosti.

 
 
 

Mladi plus izvedli anketo o položaju mladih v Sloveniji

Letos so na Sindikatu Mladi plus izvedli anketo o položaju mladih v Sloveniji, pri kateri je sodelovalo 375 posameznic in posameznikov iz vse države. Slovenija je, ko gre za razširjenost prekarnih oblik dela med mladimi, v samem vrhu držav EU. In četudi mladi imajo zaposlitev, so žrtve slabih delovnih pogojev, različnih kršitev in nestalnih oblik dela, ki jim ne nudijo varnosti in stabilnosti.

 

    Sodelovanja

 

Evropski mladinski dogodek/ European youth event

European youth event je unikatna priložnost, da so glasovi mladih slišani v evropskem parlamentu. Namen dogodka je, da mladi pridejo do novih idej za prihodnost Evrope, sodelujejo v dialogu s političnimi odločevalci in se pridružijo več kot 8000 mladim iz vse Evrope. Rok za prijavo je 31. 12. 2017.

 
 
 

Konferenca “Od globalnih izzivov do globalnih državljanov: Kako naslavljati občutljive teme in ustvarjati prostore sobivanja?”

Društvo Humanitas že tretje leto zapored, tokrat v sodelovanju z Mirovnim inštitutom, organizira nacionalno konferenco globalnega učenja z naslovom “Od globalnih izzivov do globalnih državljanov: kako naslavljati občutljive teme in ustvarjati prostore sobivanja?” in zaključni dogodek “Skozi oči begunca”. Konferenca bo letos potekala v sredo, 22. 11. 2017, v Mestnem muzeju v Ljubljani. Rok za prijavo je 15. 11. 2017.

 
 
 

Po kreativni poti do znanja – Novim izzivom naproti

Dogodek bo potekal ob zaključku razpisa “Po kreativni poti do znanja (PKP)”, z željo širši javnosti predstaviti in pokazati odlične rezultate, ki so nastali v 212 projektih, ki so bili sofinancirani tudi iz evropskih sredstev. V njih je bilo vključenih več kot 1600 študentov, 224 pedagoških delavcev in 333 mentorjev iz gospodarstva oziroma neprofitnih organizacij, ki so iskali kreativne rešitve za izzive s katerimi se srečujejo v gospodarstvu. Na dogodku bodo predstavili rezultate, produkte in storitve, ki so nastale tekom izvajanja razpisa ter predstavili nekaj najboljših projektov, ki se bodo potegovali za naziv »Naj projekt PKP 2017«. Najboljši projekt bo prejel spodbudno nagrado. Rok prijave je 10. 11. 2017.

 
 
 

Strokovno srečanje TransMisija IV

Strokovno srečanje TransMisija IV predstavlja nadaljevanje strokovnih srečanj TransMisija I, II in III, ki so se zgodila novembra 2014, 2015 in 2016, in je prepoznan kot eden izmed ključnih javnih dogodkov za tematike transspolnosti v Sloveniji. Tokrat se boste osredotočile_i na dve področji, in sicer pravno ureditev človekovih pravic transspolnih oseb s poudarkom na pravnem priznanju spola ter transspolnosti v slovenskem jeziku in medijih. Dogodek bo 14. 11. 2017. Rok prijave je 10. 11. 2017.

 
 
 

Streetstival – festival uličnega dela

Na Mreži Mlada ulica za vas pripravljajo Festival uličnega dela – Streetstival. Streetstival organizira Mreža Mlada ulica, v katero se povezujejo organizacije mladinskega sektorja, ki si prizadevajo za dvig kvalitete mladinskega uličnega dela v Sloveniji. Dogodek bo potekal bo v četrtek, 23. novembra 2017 v Ljubljani (Študentski Kampus).

 

    Zaposlovanje

 

Javna dela 2018

Objavljeno je javno povabilo za sofinanciranje stroškov zaposlitve dolgotrajno brezposelnih v javnih delih v za leto 2018. Povabilo je odprto od 10.11. 2017 do porabe sredstev, najdlje do 30. 4. 2018.

 
 
 

MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti išče administratorja

MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti išče sodelavca/ko za dolgoročno sodelovanje pri administraciji društva, ki deluje na področju kulture in umetnosti. Iščejo osebo s poznavanjem specifik administracije in poročanja za projekte, podprte iz strani EACEA, Ministrstva za kulturo in MOL, priprave razpisov in vodenje pisarne. Rok prijave je 15. 11. 2017.

 
 
 

International Organization for Migration (IOM) išče pripravnika

IOM je vodilna medvladna organizacija s področja migracij. Trenutno iščejo pripravnika za delo v pisarni IOM v Ljubljani, za pomoč pri odnosih z javnostmi in pri izvajanju projektov. Rok za prijavo je 30. 11. 2017.

 
 
 

Alpska konvencija išče pripravnika

Stalni sekretariat Alpske konvencije išče pripravnika za obdobje od 4 do 6 mesecev, med marcem in decembrom 2018. Pogoj je vpis v dodiplomski ali magistrski študij ali zaključen študij (mlad diplomant) na področjih: geografija, pravo, mednarodni odnosi, družbene in ekonomske študije, urbanizem, trajnostni razvoj, komunikacije, vodenje ali naravoslovje. Rok za prijavo je 19. 11. 2017.

 

    Razpisi

 

Z LUI strokovnjaki do uspešne prijave na razpis P2

Ljubljanski univerzitetni inkubator odpira razpis, preko katerega bodo skupinam z najbolj obetavno podjetniško idejo pokrili stroške v vrednosti 2.000 EUR za razvoj produktov do prvega kupca in priprave na razpis P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Rok za prijavo je 9. 11. 2017.

 
 
 

Javni razpis za sofinanciranje programov mreže Mladinskih centrov Ljubljana v obdobju 2018 – 2019 v MOL

Predmet razpisa je sofinanciranje programov mreže Mladinskih centrov Ljubljana, ki so v programskem upravljanju nepridobitnih nevladnih organizacij. Rok za prijavo je 1. 12. 2017.

 
 
 

Javni razpis za sofinanciranje projektov za leto 2018 in programov za obdobje od 2018 do 2020 s področja mladinskega sektorja v MOL

Predmet razpisa je sofinanciranje programov in projektov s področja mladinskega sektorja, ki jih na območju MOL izvajajo mladinske nepridobitne organizacije. Razpis je namenjen programom in projektom mladinskih aktivnosti, mreženja nepridobitnih organizacij in sekundarnih preventivnih programov. Rok prijave je 1. 12. 2017.

 
 
 

Javni razpis za izbor kulturnih projektov v Mestni občini Ljubljana

Predmet razpisa je sofinanciranje kulturnih projektov, ki bodo na območju Mestne občine Ljubljana izvedeni v letu 2018. Na razpis za projekt Ljubljana bere se lahko prijavijo pravne osebe, samostojni podjetniki, nevladne kulturne organizacije in samozaposleni v kulturi, ki so registrirani za opravljanje založniške dejavnosti ter izpolnjujejo druge razpisne pogoje.

 
 
 

Javni razpis »Spodbujanje zaposlovanja mladih v nevladnih organizacijah z namenom sodelovanja vzgojno-izobraževalnih zavodov z nevladnimi organizacijami na področju dela z otroki s posebnimi potrebami 2«

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje zaposlitve brezposelnih mladih, starih od 15 do vključno 29 let, ki bodo v pomoč otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami v obdobju, ko so vključeni v izobraževalni proces. Rok prijave je 13. 11. 2017.

 
 
 

Tehnična delavnica za prijavitelje na razpis “Kultura za projekte sodelovanja 2018”

Ekipa CED Slovenija vas bo vodila skozi smernice aktualnega razpisa in vam predstavila aktualne kulturno-politične prioritete EU, postopek e-prijave in napotke za izpolnjevanje razpisne dokumentacije, tj. vsebinski in finančni del prijavnice. Delavnica je brezplačna. Rok za prijavo je 14. 11. 2017, do 13.00.

 
 
 

Erasmus+: Razpis za zbiranje predlogov 2018

Evropska komisija je 25. oktobra objavila razpis za zbiranje predlogov za izvajanje programa za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport Erasmus+ za leto 2018.

 

    Uporabni viri

 

Projekt za mlade: Kaj lahko naredim, ko izvem za nasilje?

Pri Društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja so pripravili sporočila za mlade o pomembnosti prepoznavanja nasilja v naši bližini in nujnosti opozarjanja na nesprejemljivost nasilja. Z materiali ozaveščanja, ki so jih pripravili za višje razrede osnovnih šol in srednje šole, želijo mlade spodbuditi k ukrepanju in pomoči žrtvam nasilja.

 
 
 

Publikacija “Thinking seriously about youth work. And how to prepare people to do it.”

V Evropi se mladinsko delo odvija v zelo različnih okoliščinah, saj obstajajo ogromne razlike v priložnostih, podpori, strukturah, prepoznavnosti in realnostih ter tem, kako se le-te odražajo v družbenem, kulturnem, političnem in gospodarskem kontekstu ter v sistemih vrednot, v katerih se izvajajo. Z analizo teorij in konceptov mladinskega dela ter z zagotavljanjem vpogledov iz različnih perspektiv, geografskih in strokovnih ozadij, avtorji želijo prispevali k iskanju skupne osnove, ki zagotavlja splošno kakovost mladinskega dela.