e-NAMIG za mladinske organizacije

11. oktober 2017|Novice|Obvestila

Kar nekaj razpisov, izobraževanj, posvetov... In začneš lahko že danes, 11.10., s tem, da se udeležiš soočenja predsedniških kandidatov na Fakulteti za upravo ob 12.00, da bo lažja odločitev čez dva tedna :) Preberi si več...


 Dobro je vedeti

 

Mladinski informator: Ženske iniciative in umetnost

V tokratni oddaji Mladinski informator smo govorili o položaju žensk v umetnosti. V intervjuju smo se pogovarjali z Ano Čigon, umetnico, ki ustvarja na področju videa, filma, performansa in novih medijev. V svojih projektih se ukvarja z družbenimi in feminističnimi temami.

 

 Sodelovanja

 

Soočenje kandidatov za predsednika Republike Slovenije

Mladinski svet Slovenije, krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij in Inštitut za politični menedžment (IPM) v sodelovanju z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS) 11. 10. 2017 organizira soočenje predsedniških kandidatov na temo ”Mladi kot temelj razvoja slovenske družbe”.

 
 

Posvet »Nove perspektive kulturnih povezav«

Ministrstvo za kulturo in zavod Motovila – Center za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, 19. oktobra v Ljubljani, organizirata javni posvet z naslovom »Nove perspektive kulturnih povezav« o pripravi strateškega pristopa k mednarodnim kulturnim povezavam EU.

 
 

Sooblikuj program Erasmus+ po letu 2020

Program “Erasmus+: Mladi v akciji” je del programa Erasmus+, ki je stopil v veljavo z letom 2014 in združuje dosežke več kot 25-letne zgodovine programov EU na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine. Izvajanje programa se preveša v drugo polovico (zaključi se leta 2020), zato je Evropska komisija pričela s posvetovalnimi aktivnostmi za pripravo naslednika programa Erasmus+. Posvetovanja potekajo na spletni platformi Erasmus+ Generation Online Meeting Point.

 
 

Konferenca “Enotni digitalni trg v EU – priložnosti in izzivi”

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na konferenco Enotni digitalni trg v EU – priložnosti in izzivi, ki bo potekala v petek, 13. oktobra 2017  od 10. ure dalje. Konferenco pripravljajo v času, ko v Evropski uniji pospešeno razpravljamo o digitalnih izzivih prihodnosti.

 

 Razpisi

 

Športne nagrade Marjana Rožanca za leto 2017

Mestna občina Ljubljana je objavila razpis za podelitev prestižnih mestnih športnih nagrad. Prejmejo jih lahko amaterski športni delavci, športniki, športni pedagogi, profesionalni delavci v športu in športni novinarji. Predloge sprejemajo do vključno 2. 11. 2017,

 
 

12. razpis za nacionalne štipendije programa »Za ženske v znanosti« 2018

Partnerja nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, L’ORÉAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta objavila 12. razpis za štipendije »Za ženske v znanosti«. Raziskovalke se na razpis lahko prijavijo do vključno 3. 11. 2017, tri najperspektivnejše po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov pa bodo razglašene marca prihodnje leto ter bodo prejele letno štipendijo v višini 5.000 EUR.

 
 

Javni razpis za sofinanciranje programov in/ali projektov v MOL: Socialno varstvo in varovanje zdravja – Ljubljana – zdravo mesto

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektov in/ ali programov socialnega varstva in programov varovanja zdravja za leto 2018 in/ali za leta od 2018 do 2020, ki jih izvajajo nevladne organizacije in javni zavodi.

 
 

Rights, Equality and Citizenship Programme: Support national or transnational projects on non-discrimination and Roma integration

Generalni direktorat Evropske komisije za pravosodje, svobodo in varnost je v okviru programa za pravice, enakost in državljanstvo objavil javni razpis za sofinanciranje projektov na področju nediskriminacije (rasne in etnične manjšine, invalidi, starejši, mladi, verske manjšine ter LGBTI osebe) in integracije Romov.

 
 

Rights, Equality and Citizenship Programme: Prevent and combat racism, xenophobia and other forms of intolerance

Generalni direktorat Evropske komisije za pravosodje, svobodo in varnost je v okviru programa za pravice, enakost in državljanstvo objavil javni razpis, namenjen sofinanciranju nacionalnih in mednarodnih projektov na področju preprečevanja in zatiranja rasizma, ksenofobije, homofobije in drugih oblik nestrpnosti za leto 2017.

 
 

Javni razpis: “European Instrument For Democracy and Human Rights (EIDHR)”

V okviru Evropskega instrumenta za demokracijo in človekove pravice – EIDHR je objavljen javni razpis, namenjen podpori zagovornikom človekovih pravic in civilnodružbenim organizacijam, ki delujejo na področju spodbujanja in zaščite človekovih pravic izven EU za leto 2017.

 
 

Javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije

Ministrstvo za kulturo je objavilo javni razpis, katerega predmet je (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije v letih 2018 in 2019

 
 

Natečaj “Alpine pluralism award 2018”

Ste zasnovali ali izvajate dejavnosti, namenjene lažjemu vključevanju priseljencev in njihovih družin v lokalno okolje? Partnerji projekta PlurAlps vas vabijo, da se udeležite natečaja za primere dobre prakse »Alpine Pluralism Award 2018«, namenjenega vrhunskim primerom dobre prakse pri bogatenju medkulturnosti in pluralizma na območju Alp.

 
 

Javni razpis za izvajanje mednarodnih razvojnih projektov v obdobju od 2018 do 2020

Predmet javnega razpisa je financiranje triletnih razvojnih projektov s področja mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih izvajajo nevladne organizacije, registrirane v Republiki Sloveniji.

 
 

Več kot milijon za študentske inovativne projekte povezovanja z okoljem v 2017/18

Na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije je v okviru že objavljenega javnega razpisa »Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem v lokalnem in regionalnem okolju – »Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016 – 2018« odprt rok za oddajo prijav na 2. odpiranje za študijsko leto 2017/2018.

 

 Izobraževanja

 

Množični odprti spletni tečaj o Erasmus+ financiranju

Na brezplačnem spletnem tečaju boste osvojili osnovno znanje in razumevanje o razvoju in financiranju različnih projektov mobilnosti znotraj programa Erasmus+ Youth in Action. Tečaj bo trajal 5 tednov in od vas zahteva 3-4 ure dela tedensko.

 
 

Množični odprti spletni tečaj o mladinski politiki

Vas zanima mladinska politika? Prijavite se na brezplačni množični odprti spleti tečaj o mladinski politiki, ki bo potekal od 30. 10. do 11. 12. 2017. Tečaj od vas zahteva 4 ure dela tedensko in je zasnovan tako,  da učencem pomaga razumeti bistvo mladinske politike, vključno s koncepti in definicijami, področji uporabe, cilji, ključnimi akterji in zgodovino na evropskem in nacionalnih nivojih. 

 
 Mladinske politike
 

Evropska komisija sprejela pobudo za spodbujanje vajeništev v Evropi

Evropska komisija je 5. 10. 2017 sprejela predlog za evropski okvir za kakovostna in učinkovita vajeništva. Predlog v obliki priporočila opredeljuje 14 ključnih meril, s katerimi naj bi države članice in deležniki zagotovili kakovostna in učinkovita vajeništva.

 

   Uporabni viri

 

Izšla je publikacija “Vodnik po evropskem financiranju”

Kot odziv na razvoj svetovne ekonomije in njenih vplivov na Evropo, je Evropska komisija predlagala niz programov za spodbujanje zaposlovanja, rasti in investicij znotraj Evropske Unije.  

 
 

Nova aplikacija: Parlameter obvestila

Inštitut Danes je nov dan je pretekli teden objavil novo aplikacijo Parlameter obvestila, ki uporabnikom omogoča, da se v slogu Google Alerts naročijo na avtomatizirana obvestila za določen sprožilec. Ko začne na seji katerega koli delovnega telesa v Državnem zboru Republike Slovenije teči beseda o vam ljubi temi, vas o tem obvestijo po e-pošti.

 
 

Poročilo: “Schools at the Crossroads of Innovation in Cities and Regions”

Poročilo je produkt tretjega dogodka”Global education industry summit,”  ki je bil organiziran s strani Evropske komisije in Luksemburške vlade. Dogodek je potekal v Luksemburgu med 25. in 29. septembrom 2017, njegov cilj pa je bilo prepoznavanje najboljših politik in praks za spodbujanje inovacij v izobraževanju.