FESTIVAL SPIDER 2017

12. september 2017|Novice|Obvestila

7. – 16. september, Stara Mestna Elektrarna - Elektro Ljubljana in druge lokacije po vsem mestu -> FESTIVAL SPIDER: ODLOČEN SKOK V JESENSKO FESTIVALNO SEZONO. Skupaj in zbrano.


Festival Spider 2017: Skupaj in zbrano

Festival Spider: odločen skok v jesensko festivalsko sezono. Po sledi ostrine.

 

  1. – 16. september, Stara Mestna Elektrarna - Elektro Ljubljana in druge lokacije po vsem mestu.

 

Festival Spider se po četrkovi premierni predstavi Hiša Mateja Kejžarja v okviru festivala Indigo nadaljuje ta teden, in sicer jutri s predstavo Chorus trojca Kranjčan / Kunšek / Krmelj. Omenjena predstavo organiziramo skupaj s CoFestivalom, ki mu štafeto na nabrežju Ljubljanice z zabavo ob plesni podlagi D&G predamo 16. septembra.

V tednu med dogodkoma bo festival Spider poskrbel za vrsto gostih večerov in barvitih noči, spletenih iz predstav, pogovorov, glasbenih nastopov ter izobraževalnih in družabnih dogodkov.

Z razvejano mrežo kontaktov in prefinjenim nosom prinaša letošnji Spider nekaj najbolj prodornih in svežih ustvarjalcev in izvajalcev tega hipa. Ujamete jih lahko ravno še pravi čas, preden eksplodirajo in v Ljubljano nekaj časa ne bodo več hodili. Mednje gotovo sodi vzhajajoča zvezda Samira Elagoz. Mlada finsko-egipčansko-nizozemska umetnica »na presenetljiv in učinkovit način prepleta performans in video, fikcijo in dokumentarnost, umetnost in življenje, lahkotnost in tehtnost.« Na Festival Spider 2017 prihaja s provokativnim delom Cock, cock … who’s there, dokumentarnim performansom, ki raziskuje intimnost in nasilje. Samira v njem publiko popelje na popotovanje po medmrežnih platformah za zmenke, sebe pa na pot ponovnega prisvajanja moči in avtonomnega izraza svoje seksualnosti in poskusov razumevanja moških.

 ​ © Matija Lukić (iz predstave Mateja Kejžarja, Hiša)

Prav tako lahko med vzhajajoče zvezde vpišemo prej omenjeni trojec. Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek se vihtita proti samemu vrhu slovenske in evropske plesne scene, Jan Krmelj pa je v zadnjih letih režiral vrsto odmevnih projektov doma in v tujini. Kor je predstava o tem, kako gib povezuje naša telesa in kako s tem postane ples najbolj elementarna oblika politične geste. A kor v Koru »molči. Vse preveč dogodkov in konceptov je, da bi jih lahko naslovili. Kor se tu distancira od človeškega sveta, ponovno vstopi v predtragično formo, da bi se dotaknil nečloveškega, neizrekljive snovi.«

Vendar pa festival Spider ne stavi le na eksplozivne novince. Kot vsako leto tudi tokrat s ponosom ljubljanskim občinstvom predstavljamo svetovno uveljavljene umetnike, ki prisegajo na kvaliteto in vedno vnovično premišljanje lastne pozicije, jezika in izraza. Dva njihova projekta bomo predstavili premierno!

V Berlinu živeči Parižan, koreograf in predavatelj na vrsti evropskih univerz, Laurent Chétouane, k nam prihaja s predpremiero predstave Partita 1, mojstrsko kompozicijo na podlagi Bachove Partite št. 1, ki si jo bomo torej lahko ogledali še pred berlinsko premiersko publiko. Laurent, ki svoja gledališkega izhodišča vedno vnovič spretno prevaja v mistično plesnost, nas bo gotovo tudi tokrat očaral in prevzel.


©Samira Elagoz (iz predstave Samire Elagoz, Kurc Kurc … Kdo je?)

Ameriško-evropska umetnica DD Dorvillier posebne predstavitve niti ne potrebuje: vrste njenih nagrad in nastopov po najprestižnejših institucijah širom sveta govorijo zase. V naše mreže se bo vpletla s svojim najnovejšim delom Le eden med mnogimi, filigransko natančno študijo odnosa med glasbo in gibom. Skupaj z elektronskim glasbenikom Sebastienom Rouxom bosta skoraj matematično preizkusila, kakšni pomeni, občutja in slike vzniknejo, ko gibalne in glasbene sekvence nalagata, kolažirata in zoperstavljata.

Ena od napovedanih festivalskih premier, predstava Hiša svetovno znanega koreografa Mateja Kejžarja, nas bo popeljala v Mesto sonca Tommasa Campanella in ob tem raziskovala koncepte skupnega obstoja, skladnosti raznolikosti in raznorodnih prepričanj. Festivalsko poslastico bo na festivalu možnost videti v dveh različicah: ena se je že odvila minuli četrtek v Atriju SAZU, v njej so nastopili vrhunski plesalci iz Slovaške, Italije in Belgije, v drugi pa bo za nas nastopil sam mojster in umetniški vodja festivala Spider – Matej Kejžar.

K nam se vrača tudi nekaj dobrih znank festivala. Sigrid Stigsdatter Mathiassen je mlada, prodorna umetnica, ki izhaja iz plesa božanstva, plesa glasu in atmosfere mističnih obredov evropskega severa. V svojih projektih mistično in realno dosledno privleče, kričeče, v tukaj-in-zdaj in tudi njena Spomembrana raziskuje, kako lahko gibi in besede postanejo orodja pospeška za brisanje meja med obstojem in domišljijo. Zanima jo, kako lahko ponovno osvoji svoje telo, kljub zavedanju, da ji ne pripada povsem in njen nadzor nad telesom in popoln. Spomembrana je napaka, »večnivojska napaka telesa, ponovno osvajanje ženskega«.

Andrea Zavala Folache, mednarodna umetnica, ki je v ples prispela prek slikanja, instalacij in videa in se ukvarja se z mejami medija in potencialnostjo obstoja plesa zunaj časovnih okvirjev prihaja s predstavo Nekaj.V Nekaj Andrea odpira vhode v potencialnost in nas uči, kaj pomeni v ples utelesiti ideje. Nekaj je »solo z mnogimi, slika, ki zabriše interval med resničnim in iluzijo.«

 

A festival Spider niso le predstave. Poleg obljubljene zabave s tandemom D&G, napovedujemo še predvsem festivalsko druženje z DJ-i, s hrano, pijačo in ustvarjalci ter nastopajočimi. »Zbranost, ne kolektivnost, je bistvena,« pravi umetniški vodja festivala Matej Kejžar. »Začnimo z obratom, namesto skupnega, zbrano in namesto skupnega življenja, zbrano življenje! Obrnimo se na ples. V kleti, doma, v klubu, v teatru. Čas je da se ples razbremeni lastne umetniške tradicije in s tem struktur in konotacij ki jih nagovarja. Čas je da se ples voha in ne razlaga.«

 

Zavohajmo torej dober ples. Z odločnim nosom po mamljivi sledi plesa. Po sledi ostrine.

 

Celoten program z opisi predstav najdete v priponki, fotografije za objavo pa so na voljo na naslednji povezavi: Spider.

 

Za dodatne infromacije, intervjuje in akreditacije prosim pišite na kultura_org@yahoo.com ali pokličite na 041 924 515 (Mojca Zupanič).