Festival Spider 2017: Skupaj in zbrano

29. avgust 2017|Novice|Aktualno

Festival Spider: odločen skok v jesensko festivalsko sezono. Po sledi ostrine. 7. – 16. september, Stara Mestna Elektrarna Elektra Ljubljana in druge lokacije po vsem mestu.


PROGRAM FESTIVALA

 

Četrtek, 7. september

21:00 Matej Kejžar (Sl) HIŠA (60’) PREMIERA!

Festival Indigo, Atrij Salendrova 4.

V sodelovanju z Indigo festivalom.

 

Torek, 12. september

20:00 Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj (SI) CHORUS (60’) PREMIERA!

Kino Šiška

V sodelovanju s Kino Šiška in CoFestivalom.

 

Sreda, 13. september

11:00 Mala Kline (SI) PESMI / SONGS (11:00-19:00) PREMIERA PERFORMANSA V TRAJANJU!

Atrij NUK

 

20:00 Samira Elagoz (FI) KURC, KURC … KDO JE? / COCK, COCK … WHO’S THERE? (65’)

21:30 Matej Kejžar (SI) HIŠA / HOUSE (60’) PREMIERA solo verzije

23:00 Sigrid Stigsdatter Mathiassen (DK) SPOMEMBRANA / REMEMBRANE(25’)

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Četrtek, 14. september

20:00 Andrea Zavala Folache (SP) NEKAJ / SOME (30’)

21:00 Sigrid Stigsdatter Mathiassen (DK) SPOMEMBRANA / REMEMBRANE(25’)

21:30 Matej Kejžar (SI) HIŠA / HOUSE (60’)

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Petek, 15. september

20:00 DD Dorvillier in Sébastien Roux (US/FR) LE EDEN MED MNOGIMI / ONLY ONE OF MANY (50’)

21:30 Laurent Chétouane (DE) 1. PARTITA / TRY AROUND PARTITA 1 (60’)

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Sobota, 16. september

00:00 JAVNA POLNOČNA DEBATA / MIDNIGHT PUBLIC DEBATE

01:00 D&G PARTY

10:00 D&G REJV OB LJUBLJANICI / D&G REJV ALONG THE LJUBLJANICA

 

VSTOPNICE

Vstopnice: festivalska vstopnica 50€**, tridnevna 26€ (22€), dvodnevna 20 € (16 €)* dnevna 16 € (12 €)*

Vstopnica posamezne predstave: 12€ (8 €)*, razen predstave Chorus: 10€ (7€)*, predstave Hiša na Indigo festivalu in performansa v trajanju Pesmi – oboje brezplačni vstop.

*predprodaja in študentje, dijaki, brezposleni

** festivalska vstopnica vsebuje podporo izvedbe festivala in vse dogodke v sklopu festivala

 

Vstopnice za dogodke v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana so na voljo na spletni strani Eventbrite, rezervacije na info@bunker.si. Za predstavo Chorus so vstopnice na voljo na eventim.si in v Kinu Šiška.

 

UVODNIK

Čas, v katerem živimo, je specifičen, kaj pa prostor? Je mogoče, da sta se danes na videz in dokazano nerazdružljivi komponenti prostora in časa razdvojili? Je mogoče, da vstopamo v čas, kjer je njun odnos le ena od možnih percepcij prostora in časa? Da živimo v času umiranja starega in da je nastajajoče grozljivo in boleče, prav tako kot zavedanje umiranja?

Obrnimo se k plesu. Skozi razvoj je za razlaganje abstraktnega bistva vedno potreboval drugo instanco (gledališče, petje, film). Sodobni ples je zaznamovalo to, da je koreografija postala orodje, ki je preseglo mejo plesnosti in omogočilo vsesplošno osvoboditev od nje. Koreografiral se je lahko tudi film. Vprašanje je, kaj koreografija potem ni. In kaj ples je. V svojem bistvu je to abstrakten Ples, ki je skozi zgodovino pridobil materializacijo prek komponent, kot sta prostor in čas. Prav ta nevarna, nerazumljiva abstrakcija je moč. Je nemogoč ulov, ki se ob vsakem poskusu ujetja, torej materializacije, določitve, izmakne. Ples je potemtakem božanski in spregovori onstran subjekta. Mar ni to medij, ki govori predvsem, kje in kako se ljudje združujejo in razhajajo? In če se vrnemo k razmišljanju o trenutno nedefiniranem prostoru plesa – kje se izvaja? V kleti, doma, v klubu, (še vedno) v teatru. Čas je, da se ples razbremeni lastne umetniške tradicije in s tem struktur in konotacij, ki jih nagovarja. Čas je, da se ples voha, in ne razlaga.

In če skozi perspektivo nedefiniranega prostora poskusimo definirati gledališče, kaj slednje sploh je? Tradicija jezika in znakov? Kje se izmakne svojemu ujetju? V času? Znano je namreč, da se je tudi gledališče skozi bogato zgodovino spreminjalo glede na lastno sporočilnost in namen – in glede na lastni jezik!

In če je ples medij, ki spregovori prej ontološko kot epistemološko (se pravi, namesto znanja bolj v jezikih vonja, dotika, atmosfere), je mogoče, da obstajajo še drugi mediji, ki nagovarjajo prav to ontološkost? Kaj pa digitalna družbena omrežja? So izmuzljiva, s tem nerealna, celo nadrealna?

In na koncu, če je postmoderni čas zanikal modernost, se vrnil v »klasičnost« in minimalizem ter s tem v specifični format prostora in časa, kam gre postsodobni čas? Se vrača k modernosti? In če je prostor izmuzljiv, kaj nam ostane od »modernega« prostora? Vonj, kostumi?

Dobrodošli na festivalu Spider 2017. Tokrat se ukvarjamo z definicijo prostora in razmerjem prostora do umetniških praks – njihovim strukturiranjem. S poudarkom na plesu predstavljamo premišljen izbor svetovno priznanih in prodornih umetnikov, ki se sprašujejo po formah in formatih. Kje preberemo formo in kam se uvrsti format? Umetniški program ni sestavljen iz enakih form in formatov, pač pa gre za njihov ples, ki koordinate časa in prostora razmakne in uteleša vsakega posebej. Ne da bi kritiziral, se Spider izmakne iz konvencionalnih percepcij gledališča in nagovarja sestop, pogled čez rob. Boleči konec je navdih za novo.

Matej Kejžar, umetniški vodja festivala

 

HIŠA  

Matej Kejžar (SI)

 

PREMIERA!

Plesna predstava (60’)

 1. 9. 2017 ob 21. uri, premiera trio verzije – festival Indigo – Atrij Salendrova 4

V sodelovanju s festivalom Indigo.

 1. 9. 2017 ob 21.30 uri, premiera solo verzije – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
 2. 9. 2017 ob 22. uri, solo verzija – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Plesna predstava o queerovskem gibanju, zbranosti skupnega obstoja, raznolikosti in prepričanjih

 

Matej Kejžar sodi med mednarodno najbolj znane slovenske koreografe in plesalce. Že vrsto let so njegove delikatne predstave sinonim za vrhunskost in inovacijo, po vsem svetu pa redno dobiva koreografska naročila. Je tudi umetniški vodja festivala Spider.

Hiša, ki bo na festivalu premierno prikazana v dveh različicah – kot solo nastop in v izvedbi treh plesalcev – je oda plesu, druga predstava Matejeve Utopične trilogije. Tematsko se navezuje na queerovsko in house glasbeno gibanje osemdesetih ter na Mesto sonca Tommasa Campanelle. Raziskuje koncepte zbranosti skupnega obstoja, skladnosti raznolikosti in raznorodnih prepričanj ter se ukvarja s plesom kot izrazom in plesom kot modalnostjo gibanja.

 

Zasnova in koreografija: Matej Kejžar, nastopajo: Stanislav Dobak (SK/BE), Riccardo Guratti (IT/NL), Peter de Vuyst (BE) / Matej Kejžar, scenografija in luč: Petra Veber, producent: Žiga Predan, produkcija: Pekinpah, partnerji: Indigo Festival, Mestni muzej Ljubljana, [DNA] Departures and Arrivals – P.A.R.T.S. Summer Studios, EDEN Berlin, Uferstudios Berlin, podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo

 

»Plesalci plešejo vmes, naokoli in vsepovsod, skupaj plešejo čudovite plese, o katerih nam ni treba ničesar vedeti.«

 

CHORUS

Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek in Jan Krmelj (SI)

 

PREMIERA!

Plesna predstava (60’)

 

 1. 09. 2017 ob 20. uri, premiera – Katedrala, Kino Šiška

V sodelovanju s Kino Šiška in CoFestivalom.

 

Plesna predstava o izvoru glasu in skupnosti

 

Zadnje leto se izredno mlada ustvarjalca Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek vihtita proti samemu vrhu slovenske in evropske plesne scene. Nazadnje sta bila povabljena k sodelovanju na festivalu Aerowaves, tokratno premiero pa ustvarjata v produkciji Kina Šiška.

Chorus je predstava o tem, kako gib povezuje naša telesa, ples pa s tem postane najbolj elementarna oblika politične geste, ki obenem že izstopa iz sfere političnega. Zanima jo izvorni kor, zbor, katerega vloga je bila, da gledalcem pojasni dogodke in koncepte v tragediji – a njun Kor »molči«. Vse preveč dogodkov in konceptov je, da bi jih lahko obravnavali. Kor se tu distancira od človeškega sveta, ponovno vstopi v predtragično formo, da bi se dotaknil nečloveškega, neizrekljive snovi, brez potrebe po reprezentaciji ali komunikaciji.

 

Avtorji: Gašper Kunšek, Žigan Krajnčan in Jan Krmelj, koreografija:  Gašper Kunšek in Žigan Krajnčan, izvajalci:  Gašper Kunšek, Žigan Krajnčan, Sara Janašković, Kristyna Šajtošova, Teja Modrijan, Alexander Tesch, luč: Borut Bučinel, glasba: Kristijan Krajnčan, producenta: Nataša Zavolovšek in Mitja Bravhar, produkcija: Kino Šiška, koproducenti: Spider Festival, Alien Express, Exodos Ljubljana, Plesna šola Urška in Urban roof

 

PESMI

Mala Kline (SI)

 

PREMIERA!

Performans v trajanju (od 11. do 19. ure)

 1. 9. 2017 ob 11. uri, premiera – Atrij NUKa

 

Improvizirane pesmi iz maternice kita

 

Mala Kline je performerka, koreografinja, raziskovalka, piska in pedagoginja. Njena avtorska dela, vpeta v tehnologijo sna, so prejela že vrsto nagrad na področju sodobnega plesa v Sloveniji.

Pesmi so dolgotrajen, lokacijsko specifičen improviziran dogodek o razmerju med vidnim in nevidnim, med snovjo in duhom, telesom in glasom, gibom in pesmijo, odrom in gledalcem. »Mapirajo sanje, da bi poiskale jezik, ki se razvije kot dialog med duhom in snovjo, ki lahko s pesmijo v obstoj prikliče svet.«

 

Koncept, koreografija in nastop: Mala Kline, prostor in luč: Petra Veber, video: Hana B, tehnika: Zoran Grabarac, producenta: Ajda Kline, Žiga Predan, produkcija: Mercedes Klein in Pekinpah, koprodukcija: Center kulture Španski borci/EN-KNAP, Kino Šiška, Bains Connective; Morpho; Platform 0090

 

KURC, KURC … KDO JE?

Samira Elagoz (FI)

 

Mlajšim od 18 let ogled predstave odsvetujemo!

 

Performans (65’)

 1. 9. 2017 ob 20. Uri – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Intimna dokumentarna predstava o razmerju med spoloma in družabnih medijih

 

Samira Elagoz je aktivistična performerka na samem robu povezovanja novih formatov in medijev. V zadnjem času prejema številne nagrade ter gostuje na festivalih, kot sta Spring Festival in Impulstanz.

V Ljubljano prihaja s provokativnim projektom Kurc, kurc … kdo je?, intimnim vpogledom v razmerja med spoloma in družabne medije. Medijsko mojstrsko spletena predstava opisuje Samirino pot prek spletnih platform za intimne stike in bližnja srečanja, ki so sledila. Odkrito se ukvarja z vprašanji ženskosti, moškega pogleda in zatona zasebnosti.

 

Predstava, ki »se dotakne vsakogar in kaže, da lahko življenje montiramo v novo resničnost«.

 

Koncept, režija in montaža: Samira Elagoz,  nastopajo: Samira Elagoz, Ayumi Matsuda, Tashi Iwaoka, nasveti: Jeanette Groenendaal, Bruno Listopad, Richard Sand

 

SPOMEMBRANA

Sigrid Stigsdatter Mathiassen (DK)

 

Plesna predstava (25’)

 

 1. 9. 2017 ob 23.00 uri / at 11 p.m. – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
 2. 9. 2017 ob 21. uri / at 9 p.m. – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Brisanje meja med obstojem in domišljijo

 

Sigrid Stigsdatter Mathiassen je prodorna mlada umetnica, ki v svojem ustvarjanju izhaja iz plesa božanstva, plesa glasu in atmosfere mističnih obredov evropskega severa. Stara znanka festivala Spider v svojih projektih mistično in realno dosledno privleče v »tukaj in zdaj«.

Njena Spomembrana raziskuje, kako lahko gibi in besede postanejo orodja za brisanje meja med obstojem in domišljijo. Zanima jo, kako lahko ponovno osvoji svoje telo, kljub zavedanju, da ji ne pripada povsem in da njen nadzor nad telesom ni popoln. Spomembrana je napaka, »večnivojska napaka telesa, ponovno osvajanje ženskega«.

 

Svetovalca: Katerina Bakatsaki, Joaquin Wall, mentor: Ana Vujanović, luč: Vinny Jones, kostum: Eun Kjong Hwang, kuracija: Susan Gibb, produkcija: Stephanie Luhn, Ella Van Roon, pesmi: Vilde Tuv, Sigrid Stigsdatter Mathiassen

 

NEKAJ

Andrea Zavala Folache (SP)

 

Plesna predstava (30’) – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 1. 9. 2017 ob 20. uri

 

Solo s subjekti in napravami

 Andrea Zavala Folache je mednarodna umetnica, ki je v ples prispela prek slikanja, instalacij in videa. Ukvarja se z mejami medija in potencialnostjo obstoja plesa zunaj časovnih okvirov.

Predstava Nekaj je večperspektivna slika, ki prepleta slikarstvo, video in oder. V njej Andrea odpira vhode v potencialnost in nas uči, kaj pomeni v plesu utelesiti ideje. Nekaj je »solo z mnogimi, slika, ki zabriše interval med resničnim in iluzijo«.

 

Koreografija, nastop, scenografija, kostum: Andrea Zavala Folache, svetovalci: Bruno Listopad, Ria Highler, Lisa Skwirbles, Maciej Sado, Christoper Tym, luč: Katinka Marac, objekti: Nina Djekić, kamera: Elisa Grasso, odrska podpora: Juan Pablo Cámara, Duan Chengbei, Mao Nakagawa, Tea Teearu in Maciej Sado, mentorica: Ana Vujanović, modni kosi: Liselot Elzinga

 

LE EDEN MED MNOGIMI

DD Dorvillier (US/FR) in Sébastien Roux (FR)

 

Plesna predstava (50’)

 1. 9. 2017 ob 20. uri – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Vsi mogoči prepleti dveh glasbenih in dveh plesnih sekvenc

 

Ameriško-evropska umetnica DD Dorvillier posebne predstavitve niti ne potrebuje: vrsta njenih nagrad in nastopov v najprestižnejših institucijah po vsem svetu govori zase.

V naše mreže se bo vpletla s svojim najnovejšim delom Le eden med mnogimi, filigransko natančno študijo odnosa med glasbo in gibom. Z vsestranskim elektronskim glasbenikom in umetnikom zvoka Sébastienom Rouxem bosta skoraj matematično preizkusila, kakšni pomeni, občutja in slike vzniknejo, ko gibalne in glasbene sekvence nalagata, kolažirata in postavljata drugo ob drugo.

 

Gib: DD Dorvillier, zvok: Sébastien Roux, luč: Thomas Dunn, nastopajo: Katerina Andreou, DD Dorvillier, Ayşe Orhon, kostumi: Annabelle Locks, Germana Tack, producentka: Laura Aknin, produkcija: Human Future Dance Corps, koprodukcija: GMEM-CNCM-Marseille, Pôle Arts de la Scène – Friche la Belle de Mai, CCN Ballet de Marseille, les Spectacles vivants - Centre Georges Pompidou, rezidence: CSC Garage Nardini (Bassano del Grappa), BUDA (Kortrijk), podpora: DRAC Île-de-France, Fondazione Nuovi Mecenati, DICRéAM (CNC), La Ménagerie de Verre (Studiolab), CND Pantin

 

 1. PARTITA

Laurent Chétouane (DE)

 

Plesna uprizoritev (60’) in pogovor z ustvarjalci po predstavi

 1. 9. 2017 ob 21.30 uri – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana

 

Preduprizoritev najnovejšega dela mojstra

 

V Berlinu živeči Parižan Laurent Chétouane, koreograf in predavatelj na vrsti evropskih univerz, k nam prihaja s preizkusom predstave 1. partita, mojstrsko kompozicijo na podlagi Bachove Partite št. 1, ki si jo bomo torej lahko ogledali še pred berlinsko premiersko publiko. Laurent, ki svoja gledališka izhodišča vedno znova spretno prevaja v mistično plesnost, nas bo gotovo tudi tokrat očaral in prevzel.

 

»Kaj bi se zgodilo, če bi po tisočletjih vzravnane drže odvrgli vertikalnost

 

Koreografija: Laurent Chétouane, ples: Florence Casanave, Moo Kim, Mikael Marklund, glasba: Artiom Shishkov (violina), luč: Philippe Gladieux, produkcija: Partita GbR, Koprodukcija: Hau Hebbel am Ufer Berlin in Kampnagel Hamburg

 

SPIDER

Spider je začel plesti svojo mrežo leta 2010 pod vodstvom ljubljanske organizacije Pekinpah. Ta je namreč na pobudo koreografa Mateja Kejžarja in v sodelovanju s petimi plesnimi organizacijami iz različnih koncev Evrope vzpostavila projekta Spider in Spider Expand!, katerih rezultat je bil viden skozi serijo devetih plesno-umetniških manifestacij v Lyonu, Berlinu, Bruslju, Zagrebu, Atenah in Ljubljani.

 

Srčika projektov Spider, ki prepletajo različne umetnostne zvrsti in številne umetnike z vsega sveta, je raziskovanje lokalnega kulturnega, družbenega in političnega ozračja. S pomočjo tovrstnega raziskovanja Spider občinstvom predstavi, poleg domačih vrhuncev, tudi tiste umetniške prakse in kulturne žanre, ki zaradi takšnega ali drugačnega razloga sploh niso ali pa so zgolj redko zastopani v njihovem lokalnem okolju.

 

Spider na prestol načrtovanja, kuriranja in organiziranja posamezne manifestacije vedno postavi lokalne umetnike. Položaj umetniškega vodje Spiderja tako zasede lokalna kreativna oseba, katere aktivno poznavanje stvaritev prihajajočih talentov in najbolj drznih novih plesnih produkcij iz prve roke neposredno vpliva na program aktualne manifestacije.

 

PEKINPAH

Pekinpah se ukvarja s produkcijo radikalnih plesnih in post-plesnih predstav. Od leta 2010 je nosilni izvajalec projektov Spider, ki so bili podprti s strani Evropske komisije, Ministrstva za kulturo RS ter Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in so do sedaj potekali v šestih evropskih mestih: Ljubljani, Lyonu, Zagrebu, Berlinu, Atenah in Bruslju.

 

Pekinpah producira, zastopa in promovira dela treh vrhunskih mednarodno uveljavljenih slovenskih koreografov: Mateja Kejžarja, Male Kline in Leje Jurišić.

 

V zadnjih letih so predstave koreografov, ki sodelujejo s produkcijsko organizacijo Pekinpah, doživele premiere v institucijah, kot so Avignonski festival, dunajski Tanzquartier, bruseljski Nationa(a)l, U3 - trienale slovenske sodobne umetnosti in newyorški Online Biennale.