8. BAONPS novičnik

9. avgust 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

Čeprav ju južnoameriška plemena uporabljajo že tisočletja, DMT in ayahuasco uvrščamo med nove psihoaktivne substance (UNODC, The Challenge of new psychoactive substances – Global SMART Programme, 2013). Uporaba se širi tudi po zahodnem svetu, tako na prizoriščih nočnega življenja kot tudi v alternativne terapevtske namene (ayahuasca ima v južnoameriških plemenih ime "zdravilo", "medicina").
Ta številka e-novičnika je v celoti posvečena DMT-ju in ayahuasci.

Joana Pereira in Francesco Gottardo opisujeta DMT, njegovo zgodovino, njegove učinke in napotke zmanjševanja škode za tiste, ki želijo poskusiti tako vrsto "tripa".

Mina Paš predstavlja rezultate raziskave o zdravilnem potencialu ayahuasce.

V zaključku pa najdete povezave na posnetke in publikacije, ki vam lahko pomagajo razširiti znanje o DTMju in ayahuasci.

 

 

 

DM-kaj?

JOANA PEREIRA – CHECK!N PROJECT

N,N-Dimethyltryptamine (znan kot DMT) je psihedelična substanca iz skupine triptaminov, tako kot psilocibin in serotonin. Leta 1931 jo je prvi sintetiziral Richard Manske in identificirana je bila kot ena izmed aktivnih komponent njuhanca, ki se ga uporablja v šamanskih obredih in je pripravljen z amazonsko rastlino (Ott., 1993).

Popularnost DMTja narašča od izida knjige Ricka Strassmana "DMT – The Spirit Molecule” (2001). Posnet je bil tudi dokumentarec z enakim naslovom.

Desetletja raziskav niso razkrila DMT-jevih mehanizmov delovanja ali vplivov na človeško telo. Več študij se je osredotočilo na hipotezo, da lahko DMT ojača simptome shizofrenije (Strassman, 2001), medtem ko so druge podpirale ravno obratno in trdile, da DMT laho zatre psihotične izbruhe (Jacob & Presti, 2005). Spet drugi so mislil da je "duhovna molekula" prisotna v češeriki in se sprosti ob rojstvu, v sanjah, v trenutku smrti in celo v obsmrtnih izkušnjah (Strassman, 2001), vendar je te hipoteze še potrebno potrditi.

 

Preberi članek "DM-kaj?"

 

 

 

DMT (N,N-dimethyltryptamine)

FRANCESCO GOTTARDO – BAONPS VOLUNTEER (IT)

DMT je endogena psihedelična molekula, ki je bila najdena v sesalcih, tudi ljudeh (urin, kri, cerebrospinalna tekočina). Kljub temu njen fiziološki namen ostaja neznan.
 
Je del psihedelične družine triptaminov, skupaj z LSD, 4-Aco-DMT in 4-PO-DMT (oba metabolita 4-HO-DMT oziroma psilocina) in skupen jim je agonističen učinek na serotoninergičen receptor 5-HT2a, ki naj bi bil posredoval večji del psihedeličnih učinkov.

DMT je bil tisočletja uporabljan v južnoameriški populaciji v spiritualne in zdravilne namene v obliki ayahuasce.

Changa je zmes za kajenje iz DMTja in rastlin, ki vsebujejo MAOi, ampak lahko vsebuje tudi rastline z drugačnimi psihoaktivnimi komponentami, odvisno od recepta. Prisotnost MAOi ojača izkušnjo in ji da "poseben pečat".

 

Preberi članek "DMT (N,N-dimethyltryptamine)

 

 

 

Evalvacija zdravilnega potenciala ayahuasce na psihopatologijo in splošno zadovoljstvo

MINA PAŠ, MD – INTEGRATIVNA PSIHOTERAPEVTKA

Ayahuasca je ime za pripravek, ki ga ljudje s področja Amazonije že stoletja uporabljajo v zdravilne in duhovne namene. Po kolonizaciji teh regij se je njihova uporaba zmanjšala in skoraj izginila. Na srečo se je v nekaterih predelih uporaba ayahuasce nadaljevala, kar je omogočilo ohranitev starodavnega znanja o zdravljenju z rastlinami.

"Uradni" pristopi zdravljenja kot sta npr. medicina in psihoterapija, ne priznavajo ayahuascine zdravilne vrednosti, vendar pa je v zadnjem času vse več izsledkov raziskav, ki kažejo na zelo obetajoče vplive ayahuasce pri odvisnostih, depresiji, anksioznosti, post travmatski stresni motnji in drugih stanjih (Doinguez-Clave. et.al, 2016).

Raziskave kažejo, da delo z ayahuasco okrepi in utrdi človekovo sposobnost ostati v stanju Opazovalca (Soler et. al., 2016), kar pomaga, da se posameznik ne identificira z emocionalnimi stanji. Prav to je ključnega pomena na primer pri depresiji in samomorilnosti (Bieling et al., 2012, Hargus et al., 2010)

V okviru Zajčje luknje: Inštituta za psihoterapijo in raziskovanje zdravilnega potenciala spremenjenih stanj zavesti smo izvedli raziskavo s poudarkom na vplivu dela z ayahuasco na psihopatologijo in splošno zadovoljstvo udeležencev. Z raziskavo smo izpostavili podobnosti med izkušnjo z ayahuasco in psihoterapevtskih pocesom.

Ena od ugotovitev kaže, da introspektivno stanje, ki je značilno za izkušnjo z ayahuasco, človeku omogoča močno refleksijo preteklih dogodkov in ponavadi vsebuje preplet misli, spominov in telesnih občutij, kar omogoči posamezniku, da podoživi in integrira te izkušnje.

 

Preberi članek "Evalvacija zdravilnega potenciala ayahuasce na psihopatologijo in splošno zadovoljstvo"

 

 

 

ČLANKI, POSNETKI, POVEZAVE

 

DMT: the spirit molecule (2010)

The Spirit Molecule investigates dimethyltryptamine (DMT), an endogenous psychoactive compound, which exists in humans and numerous species of plants and animals. The documentary traces Dr. Rick Strassman’s government-sanctioned, human DMT research and its many trials, tribulations, and inconceivable realizations. A closer examination of DMT’s effects through the lens of two traditionally opposed concepts, science and spirituality.

DMT in 3 minutes or less

DMT (N,N-Dimethyltryptamine) broken down and explained in under 3 minutes

DMT: myths and facts

Dimethyltryptamine, commonly known as DMT, has received a lot of attention in recent decades on its own and as a result of discussions about Ayahuasca, which has become a trendy (albeit illegal) drug. There are some popular myths about DMT that are worth addressing while also highlighting the things that truly make DMT interesting.

PUBLIKACIJE

A.Shulgin, A.Shulgin “TIHKAL – The Continuation”, Transform Press, 1997.

R.Strassman, “DMT . The Spirit Molecule”, Park Street Press, 2001.

 

 

 

 

Bi želeli prispevati vsebine za BAONPS novičnik?
Pišite na:

spela@drogart.org