Mladinski svet Slovenije: novičke

1. junij 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

Javni sklad za elitne kupce, Izredna seja Ekonomsko-socialnega sveta, Anketa o aktivnostih mladih in trajnostnem razvoju ...


OVSE konferenca ’’Mladi in varnost’’

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ugotavlja, da varnosti kot dobrina ni prioriteta vsake Vlade, zato je pomembno sporočilo letošnje konference »Mladi in varnost«, ki je nedavno potekala v Malagi (Španija),  da pomen varnost ne sme obstajati samo v teoriji, ampak so pomembni konkretni rezultati v praksi. Na dogodku so prisostvovali mladi iz več kot 50 držav iz Evrope, srednje Azije in severne Amerike, med njimi tudi dva delegata iz Slovenije.
Več o konferenci si lahko prebereš tukaj.

 

Obravnava novele Zakona o inšpekciji dela

V torek, 23.5.2017, je potekala seja Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, na kateri se je med drugim obravnavala predlog novele Zakona o inšpekciji dela. Ta naj bi med drugim določal, da mora delodajalec, pri katerem dela delavec, ki je zaposlen pri nezakoniti agenciji, v roku petih delovnih dni ponuditi sklenitev pogodbe o zaposlitvi. Prav tako določa, da mora delodajalec, pri katerem opravlja delo posameznik preko s.p. v roku treh delovnih dni izročiti pogodbo o zaposlitvi.
Več o obravnavi si lahko prebereš tukaj

 

Za uspeh strategije je potrebna vključitev vseh generacij

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Kabinet predsednika Vlade RS so v četrtek, 18.5.2017, v Kluba Cankarjevega doma organizirali javno razpravo o predlogu Strategije dolgožive družbe. Strategija dolgožive družbe naj bi postavila vsebinski okvir za izvedbo potrebnih sprememb v družbi, ki so posledica demografskih gibanj. Starostna struktura prebivalstva v Sloveniji se namreč naglo spreminja; pričakovana življenjska doba se podaljšuje, delež starejših od 65 hitro narašča. Zato so potrebne prilagoditve na številnih področjih: trgu dela, izobraževanju in usposabljanju, ureditvi sistemov socialne zaščite, bivalnem in delovnem okolju, na področju civilne in politične participacije.
Več o razpravi si lahko prebereš tukaj

 

Posvet sovražni govor globalno in lokalno

Spletno oko (Center za varnejši internet) vabi na posvet »Sovražni govor globalno in lokalno«. Posvet bo potekal 9. junija 2017, s pričetkom ob 10. uri, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Posvet je namenjen urednicam_kom in moderatorkam_jem spletnih medijev in drugih spletnih mest ter drugi strokovni in zainteresirani javnosti.

 

Poziv za udeležbo na projektu No Hate Makers

Med 2.7. in 9.7. bo v Hammametu, Tuniziji potekal projekt ’’No Hate Makers’’. Tema projekta je  « How to take actions against HateSpeech through Counter and Alternatives Narratives in EuroMed regions ». Več o projektu in o prijavi nanj lahko izveš tukaj

 

Anketa o aktivnostih mladih in trajnostnem razvoju

Slovenska mladinska delegatka pri Organizaciji združenih narodov išče primere dobrih praks v slovenskem mladinskem sektorju. Vabimo, da izpolniš anketo in predlagaš dobre projekte, programe, pobude, ..., ki nam pomagajo na naši skupni poti v boljšo prihodnost. Anketo najdeš tukaj

 

Raziskava ’’Mladi za podjetništvo in poslovno etiko’’

Vabimo vas k izpolnitvi ankete, ki smo jo pripravili v sklopu univerzitetne raziskave o poslovni etiki in podjetniškem izobraževanju. Raziskava ja del evropskega projekta Erasmus+ »MLADI ZA PODJETNIŠTVO IN POSLOVNO ETIKO«, katerega namen in cilj je spodbujanje podjetniškega izobraževanja in socialnega podjetništva med mladimi.  Raziskavo lahko najdeš tukaj.

 

Marketinško-medijska poletna šola Energetike.NET

Medijska hiša Energetika.NET bo v sodelovanju z Energijo plus za mlade tudi letos ponudila poglobljena znanja o komuniciranju, marketingu in novinarstvu v energetiki na štiridnevni šoli, ki bo od 3. do 6. julija 2017 v Informacijskem središču Energije plus (Maribor). Udeleženci bodo reševali konkretne primere družb Energija plus in SODO ter Energetike.NET.
Mladi se lahko prijavijo na e-mail urednica@energetika.net do torka, 13. junija 2017. Za izbrane udeležence, ki nas bodo najbolj prepričali s svojim kreativnim CV-jem in motivacijskim pismom, bomo zagotovili brezplačne šolnine. Več o poletni šoli si lahko prebereš tukaj.

 

Mladinske kreativne produkcije

Mladinski center Dravinjske doline v sklopu projekta Mladinske kreativne produkcije organizira brezplačna usposabljanja na temo kreativnega ustvarjanja o arhitekturi in oblikovanju. 
Več o usposabljanju si lahko prebereš tukaj

 

Mladinske kreativne produkcije

Mladinski center Dravinjske doline v sklopu projekta Mladinske kreativne produkcije organizira brezplačna usposabljanja na temo kreativnega ustvarjanja o arhitekturi in oblikovanju. 
Več o usposabljanju si lahko prebereš tukaj

 

Mladinske kreativne produkcije

Mladinski center Dravinjske doline v sklopu projekta Mladinske kreativne produkcije organizira brezplačna usposabljanja na temo kreativnega ustvarjanja o arhitekturi in oblikovanju. 
Več o usposabljanju si lahko prebereš tukaj

 

Poletna šola o Socialno-tržnem gospodarstvu

Mednarodna poletna šola bo priložnost za interaktivni trening za razvoj kompetenc za poslovanje in vodenje. V usposabljanje bo vključenih 36 mladih iz petih držav, starih od 15-29 let; mladi podjetniki in bodoči podjetniki, mladi strokovnjaki, zaposleni in študenti z zanimanjem  za socialno tržno gospodarstvo in etično vodenje.
Prijave s CV, motivacijskim pismom in izpolnjenim cooperation statementom  zbirako do 15. junija na neza@socialna-akademija.si
Več o poletni šoli si lahko prebereš tukaj

 

Razpis usposabljanja Mladinski voditelj 2017

Rad/-a pohajkuješ po hribih in dolinah, preživljaš večere ob tabornem ognju, se družiš z vrstniki in si željen/željna novih planinskih znanj in veščin? Če si na vsaj nekaj izmed teh vprašanj odgovoril oz. odgovorila pritrdilno, si iz pravega testa za že enajsto usposabljanje za Mladinske voditelje! Več lahko izveš tukaj 

 

19. svetovni festival za mlade in študente

Letošnji festival bo potekal v Rusiji (Sochi) od 14. do 22. oktobra 2017. Namen festivala je okrepiti mednarodno sodelovanje mladih in spodbuditi medkulturno sodelovanje. Eden izmed ključnih ciljev je oblikovati skupno vizijo o prihodnosti mladih voditeljev iz različnih držav in pripraviti odgovore na najbolj pereče izzive generacije. Več informacij in prijavnico najdete tukaj.

 

Raziskava o mladinskem informiranju

Vabljeni, da sodelujete v raziskavi, ki jo je pripravil Eurodesk, za lažje prepoznavanje potreb mladih, ki iščejo informacije o priložnostih za mobilnost. Eurodesk, eden glavnih ponudnikov Evropskih mladinskih informacij verjame, da mobilnost mladih močno prispeva k širjenju obzorij posameznika, spodbuja zaposljivost, kreativnost in učenje ter razvija kompetence, ki ljudem omogočajo pozitivno interakcijo v medkulturni družbi. Več ...