Parti na Portugalskem (Festa em Portugal)


Bliža se čas potovanj in zato smo se na DrogArtu odločili, da na kratko predstavimo nekatere evropske države in njihov odnos do uporabe in preprodaje drog. Potovanje bomo začeli na Portugalskem.


Portugalska je s svojo čudovito naravo in prijaznimi ljudmi zagotovo ena izmed bolj vročih destinacij za poletno potovanje, ko pa pomislimo še na njeno prijazno zakonodajo na področju drog, se hitro znajdemo na iskalniku letalskih kart. Pa je temu res tako in so vse psihoaktivne substance legalne ali je na Portugalskem vseeno potrebna previdnost, kar zadeva posedovanje in uporabo drog?

Portugalska je do leta 2000 prakticirala vojno proti drogam in tako se je kakršno koli posedovanje in uporaba smatrala kot kriminalno dejanje. Nato pa so v letu 2001 posedovanje in uporabo za lastno uporabo ločili od posedovanja za namen preprodaje. Če se vam zdi Portugalska inovativna naj povem da ima Slovenija že od leta 1999 zakon, ki loči posedovanje za lastno uporabo od posedovanja za namen preprodaje. Kljub temu pa ostajajo velike razlike v izvajanju obeh zakonov.

Uporaba in posedovanje za lastno uporabo na Portugalskem ostajata nelegalna in še vedno vas lahko doleti denarna kazen ali pa družbeno koristno delo. Posedovanje za namen preprodaja pa ostaja kriminalno dejanje. Razlikovanje med tem, ali gre za lastno uporabo ali za namen preprodaje določa zakon, ki za lastno uporabo predpostavlja količino, ki jo povprečni posamezni uporabnik uporabi v obdobju 10 dni.

Primer: če imaš pri sebi 1g MDMA-ja, amfetamina, heroina ali pa 2g kokaina in 25 g marihuane, se to smatra za lastno uporabo. To pa še ne pomeni, da gre za namen preprodaje, če imaš pri sebi 2,2 g kokaina ampak poleg same količine upoštevajo tudi ostale znake preprodaje, kot so količina denarja, ki jo imaš pri sebi, kriminalna zgodovina, droga razdeljena na manjše paketke, ipd.

Če te dobijo z manjšo količino droge predvideno za lastno uporabo, potem dobiš poziv na komisijo za preprečevanje zasvojenosti, ki je sestavljena iz socialnega delavca, psihiatra in sodnika. Ta se glede na posamezni primer odloči za najprimernejšo sankcijo. Večino primerov oprostijo, lahko dobiš tudi denarno kazen, tiste, ki večkrat dobijo poziv, usmerijo v zdravljenje, ki lahko pomeni samo motivacijski pogovor, vse do substitucijske terapije zaradi opiatov.

Portugalska je z zakonom dekriminalizacije zaščitila odvisnike od drog, ker gleda na odvisnost kot zdravstveni in ne kriminalni problem. Z mehkejšo politiko do rekreativne uporabe drog in kriminalnim preganjanjem odvisnikov, se uporabnike usmerja v programe pomoči, hkrati pa ustvarja prostor za implementacijo zmanjševanja škode zaradi uporabe drog. Tako so zaznali že mnogo pozitivnih vidikov spremenjene politike drog, kot so:

  • Uporaba drog med mladimi se je zmanjšala
  • Število odvisnikov v substitucijskih terapijah se je povečalo
  • Uporabniki, ki imajo težave zaradi uporabe drog lažje dostopajo do programov pomoči
  • Zmanjšalo se je število smrti povezanih z uporabo drog

 

 

Kot smo povedali že na začetku, se zelo podoben zakon, kjer je posedovanje za lastno uporabo dekriminalizirano, izvaja tudi v Sloveniji, ostajajo pa ključne razlike med obema državama. V Sloveniji količina ni zakonsko določena ampak je odvisna od odločitve represivnega organa. Posedovanje za lastno uporabo se ne smatra kot kriminalno dejanje, te pa v večini primerov doleti denarna kazen, ki znaša med 42 in 208 eur. Kljub podobni zakonodaji v obeh državah lahko ugotovimo, da smo brez dodatne podpore od preventivnih do programov zmanjševanja škode in ostalih programov, ki se ukvarjajo z uporabniki drog in odvisnostjo še daleč od večjega blagostanja povezanega s trgom in uporabo drog.

Torej, če imate v načrtih obiskati Portugalsko, to nikakor ne pomeni da so droge legalne in da jih lahko uporabljate brez kakršnih koli posledic. Kljub blažji zakonodaji velja biti previden, še posebej pri uličnih preprodajalcih, ki pogosto predstavljajo past za turiste. Namesto želene droge ti lahko prodajo karkoli od pralnega praška ali zdrobljenih kontracepcijskih tablet do ekstremno nevarnih substanc. Lahko so tudi zelo vsiljivi in nasilni, tako da če se počutiš ogroženega, poišči pomoč pri ljudeh okoli sebe ali se obrni na policijo.

Če se imaš namen udeležiti katerega izmed večjih glasbenih festivalov ali partijev ter nameravaš tam kupiti in uporabljati substance, preveri če imajo možnost testiranja drog (organizacija Check!n). Tako lahko povsem brezplačno in anonimno preveriš, kaj vsebuje tvoja substanca in tako zmanjšaš tveganja zaradi neželenih primesi.

Vsem ki potujete na Portugalsko želimo čim več čudovitih trenutkov s čim manj tveganji. Naslednjič se oglasimo iz Nizozemske.

Adeusinho!

 

Za tiste, ki bi želeli izvedeti še več o Portugalskem primeru reforme politike drog pa si lahko preberete poročilo z naslovom: Drug Policy in Portugal: The Benefits of Decriminalizing Drug Use, ki je nastalo pod okriljem Open Society Global Drug Policy programa in poroča o dobrih praksah politike drog po svetu.

Poleg poročila je na voljo tudi video, ki zajema njegovo vsebino. Na voljo so tudi angleški podnapisi.