Predvanje in delavnica o testiranju drog v Mariboru

24. marec 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

Predavanje in praktični prikaz testiranja ob prvem mednarodnem dnevu testiranja drog, v sredo 29.3. ob 19.00 v Mariborski Pekarni.


Prvi mednarodni dan testiranja drog, je nastal na pobudo različnih organizacij, ki igrajo aktivno vlogo pri zmanjševanju tveganj zaradi uporabe drog. Tako 31. marca praznujemo in osveščamo o testiranju drog. S tem ne mislimo samo na testiranje psihoaktvinih substanc, ampak tudi na opominjanje uporabnikov, da testirajo svoje znanje o drogah in njihovih učinkih. Konec koncev uporaba drog s seboj vedno prinaša določena tveganja. Z osveščanjem in izmenjavo znanj želimo dvigniti zavest o načinih kako lahko kot posamezniki in skupnost zmanjšamo tveganja, ki jih prinaša uporaba drog. Več o prvem mednarodnem dnevu testiranja drog najdete na www.InternationalDrugCheckingDay.com

V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu pa tudi preko spleta ne glede na legalnost, se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so lahko izredno nevarne, možno pa je tudi, da se pod pretvezo prodajajo povsem druge snovi. To pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja. Tveganja, ki jih prinaša uporaba neznanih snovi, je možno zmanjšati z različnimi metodami testiranja, s katerimi lahko dobimo informacijo o tem, kaj se v določeni snovi nahaja.

Ob 1. mednardnem dnevu testiranja drog vas vabimo na predavanje z naslovom testiranje psihoaktivnih substanc in praktičnem prikazu delovanja hitrih barvnih reagentov. Na predavanju bomo govorili o zgodovini testiranja, o možnostih testiranja v sloveniji in kako se tega lotevajo v tujini, o sistemu za zgodnje opozarjanje pojav novih psihoaktivnih snovi (EWS) in še mnogo drugega.

Po predavanju boste imeli možnost poizkusiti tudi testiranje z hitrimi barvnimi reagenti (Marquis, Mecke, Mandelin, Simons, Erlich). Vsaka od substanc s posameznim reagentom reagira z nastankom specifične barve in specifičnim časom reakcije. So primerni za uporabo tudi doma, vendar imajo tudi svoje pomanjkljivosti.

Vabljeni!

DrogArt ekipa.