e-NAMIG za mlade

2. marec 2017|Novice|Aktualno|Obvestila

A veš? Izobraževanje, delo, natečaji, prostovoljstvo, prireditve...


 

   A veš?

 

 

 

Anketa: Položaj mladih v Sloveniji

V Sindikatu Mladi plus so pripravili anketo, s katero želijo oceniti položaj mladih v Sloveniji. Anketa je namenjena mladim, ki so stari do vključno 35 let.

 

 

 

 

Ekipa USE-IT Ljubljana išče nove člane!

Ekipa USE-IT Ljubljana išče nove člane, ki bi radi soustvarjali zemljevid Ljubljane za mlade popotnike. Prijaviš se s kratkim opisom svoje najljubše lokacije v Ljubljani (lokal, razgledna točka, dogodek, kraj, trenutek, del dneva…). Rok za oddajo prispevkov je 3. marec 2017.

 

 

 

 

EU projekt, moj projekt 2017

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pričenja s kampanjo EU projekt, moj projekt 2017, ki predstavlja uspešne zgodbe nastale s pomočjo evropskih sredstev. Sodelujte tudi vi, predlagajte najboljši projekt v regiji in se potegujete za lepe nagrade! Rok prijave 15. 3. 2017.

 

 

 

 

3. oddaja Mladinski informator: Viva kreativa v mladinskih centrih

Oddajo Mladinski informator pripravlja Ljubljanska mreža info točk. V 3. oddaji smo govorili o mladinskih centrih in v studiu gostili predstavnika Mladinske postaje Moste in Društva Gor, ki deluje v Mladinskem centru Ulca.

 

 

 

 

 

   Izobraževanje

 

 

 

Štipendije za udeležbo na Evropskem forumu Alpbach

V tirolski vasici Alpbach bo tudi letos med 16. avgustom in 1. septembrom 2017 potekal tradicionalni Evropski forum Alpbach. Predstavniki znanosti, gospodarstva, politike, kulture in civilnih družb bodo razpravljali o nekaterih najpomembnejših temah današnjega časa. Klub Alpbach Senza Confini tudi letos podeljuje štipendije za udeležbo na forumu. Prijava v angleškem jeziku je možna do 31. marca 2017.

 

 

 

 

Poziv – Scenarnica 2017

Slovenski filmski center, javna agencija RS in Društvo slovenskih režiserjev, organizirata polletno scenaristično delavnico, katere namen je intenzivno praktično delo v skupini pod strokovnim vodstvom gostujočega mentorja Srdjana Koljevića. Scenarnica je namenjena profesionalnim ustvarjalcem, že izkušenim scenaristom in režiserjem kot tudi tistim, ki se na to pot šele podajajo. Udeležba na delavnici je brezplačna. Rok za prijavo: 17. 3 2017.

 

 

 

 

Usposabljanje za mladinske karierne svetovalce

V marcu na Zavodu Nefiks organizirajo usposabljanje za mladinske delavce, ki bi se želeli usposobiti za nudenje opore mladim pri kariernem razvoju. Osredotočili se boste predvsem na delo z dijaki, ki še iščejo svojo pot in z mladimi, ki že iščejo zaposlitev. Usposabljanje bo potekalo v soboto 11. in 18. 3. 2017.

 

 

 

 

Razpis za podelitev štipendij francoske vlade

Francoski inštitut v Sloveniji ponuja štipendije za magistrski in doktorski študij za slovenske državljane, ki bodo študirali v francoskih visokošolskih ustanovah. Rok prijave je 28. 4. 2017.

 

 

 

 

Tumove štipendije za študijsko leto 2017/2018

Tumova štipendija je namenjena spodbujanju doktorskega, izjemoma magistrskega študija, diplomantov slovenskih in zamejskih univerz, ki se vpišejo na doktorski študij, izjemoma magistrski študij, na visokošolskih ustanovah v Avstriji, izjemoma tudi drugod v Evropi. Rok za prijavo je 15. 6. 2017.

 

 

 

 

Razpis za Knafljeve štipendije za študijsko leto 2017/2018

Štipendija je namenjena spodbujanju podiplomskega študija diplomantov Univerze v Ljubljani, ki se vpišejo na magistrski ali doktorski študij na visokošolskih ustanovah na Dunaju. Štipendija se dodeli za eno študijsko leto, in sicer v obliki plačila stanarine za bivanje v Knafljevem domu ali domu Korotan na Dunaju. Prošnjo za dodelitev štipendije morajo kandidati oddati do 15. junija 2017.

 

 

 

 

 

   Delo

 

 

 

Razpis za strokovnega sodelavca MSS

Mladinski svet Slovenije objavlja razpis za strokovnega sodelavca – odnosi z javnostmi. Rok za prijavo je 8. 3. 2017.

 

 

 

 

 

   Natečaji

 

 

 

Natečaj Mladi rapetek 2017

Društvo Kapa v sodelovanju z zavodom Culturemaker tudi v letošnjem letu organizira Mladi rapetek, mladinski natečaj za osnovnošolce od 5.razreda dalje ter prvič tudi za srednješolce. Rok za prijavo je 15. 4. 2017.

 

 

 

 

Natečaj za najboljšo kratko zgodbo: metaFORA – IZZA ZRCALA

Natečaj je razpisan za kratko zgodbo z elementi fantastike. Zgodba naj bo v slovenskem jeziku, lahko ima največ 5.400 znakov s presledki in ne sme biti predhodno objavljena. Na natečaj se lahko prijavite, če ste stari med 15 in 25 let. Rok za oddajo zgodb je 15. marec 2017.

 

 

 

 

Instagram natečaj: Plečnikovo leto

Opazujete in raziskujte arhitekturo in detajle, ki jih je ustvaril Plečnik ter jih delite na Instagramu. Avtorji fotografij z največ všečki bodo nagrajeni. Rok za prijavo je 7. 4. 2017.

 

 

 

 

 

   Prostovoljstvo

 

 

 

Dan za spremembe – Dan za sodelovanje

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe je nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k spreminjanju potreb določene skupnosti. Slovenska filantropija spodbuja aktivno participacijo pri projektih ter razvijanje medsebojnega sodelovanja. Prebivalce Slovenije skušajo nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic in za en dan postanejo prostovoljci. Rok za prijavo akcij je 20. marec 2017.

 

 

 

 

Vabilo prostovoljkam in prostovoljcem k sodelovanju pri festivalu Odprte hiše Slovenije 2017

Prostovoljci boste na festivalu OHS v objektih pomagali lastnikom in arhitektom izpeljati voden ogled, lahko pa sodelujete tudi kot fotografi. Rok za prijavo je 10. 4. 2017.

 

 

 

 

 

   Prireditve

 

 

 

Televizijske delavnice: Televizija skozi oči mladih

Vabljeni na brezplačne televizijske delavnice. Na delavnicah se boste naučili kako nastane televizijska oddaja, spoznali kako poteka delo na televiziji ter se preizkusili v delu s televizijskimi osebami kot so to Tadej Čater, mag. Martina Peštaj, Miha Guštin. Delavnice bodo potekale od marca do oktobra. Informativnega srečanja se lahko udeležite v sredo, 8. marca 2017 ob 17. 00.

 

 

 

 

Kinotripove predfestivalske delavnice

2. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade se bo v Kinodvoru odvil med 29. 3. in 1. 4. 2017. Za lajšanje popotniške mrzlice pa se bodo že pred festivalom odvijale različne delavnice: Mini videospoti, Kino vesolje in Stripolis, prva se začne 11. 3. 2017. Za vsako delavnico je na voljo 10 prostih mest.

 

 

 

 

Vabljeni na delavnici 10. filmskega seminarja “Nori na dokumentarni film” v sklopu 19. Festivala dokumentarnega filma

Med 16. in 22. marcem 2017 bo v okviru Festivala dokumentarnega filma potekal že 10. filmski seminar Mad About Film!/ Nori na dokumentarni film!. Na seminarju bosta tokrat potekali dve delavnici, in sicer delavnica filmske kritike, ki jo bo vodila filmska kritičarka in publicistka Tina Poglajen ter delavnica videa in montaže, katero bo vodila večkrat nagrajena filmska ustvarjalka Maja Prelog. Prvo srečanje bo 16. 3. 2017. Rok za prijavo je 5. 3. 2017.

 

 

 

 

Delavnica ob mednarodnem dnevu žensk

Ženska svetovalnica vas ob prazniku vseh žensk vabi na delavnico z naslovom “Jaz sem ženska”, ki bo obravnavala vprašanja kot so: kaj pomeni biti ženska v današnjem času, kako se to čuti in kaj lahko naredite, da boste lahko vsak dan bolj živele svojo žensko naravo. Delavnica bo potekala v četrtek 9. 3. 2017 ob 16.00. Rok za prijavo je 7. 3. 2017.

 

 

 

 

Zimsko-pomladanska izmenjava semen

Zelemenjava vas vabi na letošnjo prvo zimsko-pomladansko izmenjavo v Ljubljani, kjer si boste na solidaren in zabaven način izmenjali semena, ki ste jih čez zimo skrbno shranili, da boste tudi letos v čim večji meri nadaljevali strast do pridelave lastnih domačih dobrot. Srečanje bo potekalo 8. 3. 2017, od 18-20.00.

 

 

 

 

Tudi ženske smo lahko uspešne podjetnice!

Bi se rada preizkusila v vlogi samostojne podjetnice, pa nimaš dovolj poguma za to, ker si premlada, ker nimaš začetnega kapitala, ker pravijo, da v Sloveniji tako ali tako ne moreš uspeti? Ali pa se samo zavedaš, da je podjetnost ena izmed tistih kompetenc, ki je danes na trgu dela še kako zaželena? Če te svet (ženskega) podjetništva zanima, obišči dogodek Tudi ženske smo lahko uspešne podjetnice!, ki ga organizirata Zavod Nefiks in Embassy of the United States Ljubljana, 6. 3. 2017, ob 17. 00.

 

 

 

 

Delavnica: Kliklanje modnih dodatkov

Iniciativa ČIPke - inciativa za ženske s čutom za tehnologijo, znanost in umetnost vabi na štiriurno delavnico ‘Kliklanje modnih dodatkov’, ki je namenjena praktičnem prikazu postopka, po katerem se lahko z elektronskimi elementi izdela unikaten, interaktivni, svetleči, zvočno odzivni modni dodatek. Delavnica bo potekala 8. 3. 2017, od 16.-20.00.

 

 

 

 

Delavnica: Ustvarjalno o pravicah žensk

Info center ŠKUC in Mladinska postaja Moste vas pred 8. marcem, ki predstavlja boj za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk, vabita na ustvarjalno delavnico, na kateri boste izdelali štampijke, ki ozavešćajo o izbrani problematiki in z njimi potiskali svoje torbe in oblačila. Rok za prijavo je 5. 3. 2017.

 

 

 

 

Podarite ji ilustracijo namesto cvetja

V prodajnem kotičku Galerije Vodnikove domačije Šiška ženam, ženskam, prijateljicam, dekletom, mamam, ljubicam, sodelavkam, puncam, tetam, sestričnam, babicam in prababicam ter sosedam za Dan žena priskrbite izvirno ilustracijo slovenskih avtoric in avtorjev.

 

 

 

 

 

 

 

e-NAMIG za mlade, 1. 3. 2017, št. 9

Članice: Društvo ŠKUC – Info ŠKUC, CSD Moste Polje - Svetovalnica Fužine, DIC Legebitra, KUD Anarhiv, Mladinsko informacijski center, Združenje Drogart, Mestna knjižnica Ljubljana, Zavod MISSS. Zavod MOBIN.

L’MIT podpirata MOL - Urad za mladino in Urad RS za mladino