0,0 Šofer - Trezna odločitev!

2. december 2016|Novice|Aktualno|Obvestila

V okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa poteka preventivna akcija s sloganom »0,0 šofer – Trezna odločitev.«, ki jo vodi in koordinira Ministrstvo za zdravje.


Gre za usklajeno akcijo pristojnih ministrstev, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij v okviru Nacioanlnega programa varnosti cestnega prometa.

Namen akcije je zlasti preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol ter spodbujanje celovitega pristopa k problemu zmanjševanja tveganega in škodljivega pitja alkohola. S tem namenom bodo v maju, juniju, ter posebej v novembru in decembru potekale poostrene aktivnosti pristojnih inšpekcijskih služb in še posebej poostren nadzor voznikov s strani policije.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa bo izvedlo medijske aktivnosti, ki bo voznike opozarjala na to, da naj v prometu ravnajo odgovorno in za volan vedno sedejo trezni. Na Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa v okviru akcije na preventivnih prireditvah osveščamo glede nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola s pomočjo demonstracijskih naprav. Prav tako pa se na prometnih delavnicah po srednjih šolah dodatno osredotočamo na tveganje vožnje pod vplivom alkohola. Pripravljena pa so tudi gradiva za aktivnosti na lokalni ravni v sodelovanju z občinskimi SPV.

Število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, v zadnjih letih sicer upada sorazmerno z zmanjševanjem števila prometnih nesreč, delež alkoholiziranih povzročiteljev pa ostaja skoraj nespremenjen. Zaskrbljujoč je zlasti delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom, saj jih je skoraj tretjina (28%) pod vplivom alkohola.
Glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let so zlasti problematični konci tedna in nočni čas. Prav zato je poostren nadzor usmerjen zlasti v ta najbolj kritična obdobja ter območja lokacij različnih dogodkov v sklopu prednovoletnega dogajanja. Ves december bodo s strani policije potekali poostreni nadzori voznikov po metodologiji PROMIL, poleg tega bodo vsem voznikom, ki so storili prometni prekršek, odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.
Akcija “O,O šofer” pripomore k odgovornejšem ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola.

 

Več si lahko preberete na na njihovi spletni strani.