Festival prostovoljstva v Mariboru 2016


S »Festivalom prostovoljstva v Mariboru 2016« se tudi v letošnjem letu pridružujemo vseslovenskemu Nacionalnemu tednu prostovoljstva, ki že vrsto let poteka po različnih slovenskih krajih in ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstv


»Festival prostovoljstva v Mariboru 2016«, v okviru katerega se bo izvajalo več aktivnosti na različnih lokacijah, bo letos potekal med 16. in 20. majem. Tako kot vsa leta do sedaj, ga organizira mreža lokalnih prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski-informacijsko svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor. »Prostovoljstvo v Mariboru« je povezana mreža prostovoljskih organizacij, ki organizacijam nudi podporo pri promociji njihovih dejavnosti in spodbujanju prostovoljskega dela ter pri strukturnem razvoju prostovoljstva v Mestni občini Maribor.

 

Namen festivala in vseh sodelujočih prostovoljcev in prostovoljk, mentorjev ter organizacij je poudarjati, da ima prostovoljstvo velik pomen za našo skupnost, saj pripomore k višji kakovosti življenja; zagovarja interese posameznikov in skupin, ki so ogroženi, prikrajšani, potisnjeni na družbeni rob ali iz družbe izključeni ter je ena od osnovnih poti odzivanja civilne družbe na potrebe v njej. Hkrati pa prostovoljstvo ustvarja razmere za angažirano in artikulirano civilno družbo.

 

 

V okviru »Festivalu prostovoljstva v Mariboru 2016« se lahko udeležite naslednjih aktivnosti:

 

Premiera kratkega filma "Dan za spremembe v Mariboru« / ponedeljek, 16. 5. 2016, 18:00, MISC INFOPEKA

 

"Festival prostovoljstva v Mariboru 2016" bomo otvorili s predvajanjem kratkega filma "Dan za spremembe v Mariboru 2016", ki sta ga ustvarila Michal Čerňanský in Ioana Sileanu, prostovoljca Evropske prostovoljne službe v naši organizaciji.

 

Vsebina filma sledi dogajanju ob letošnjem »Dnevu za spremembe v Mariboru 2016«  in prikazuje skupne in posamezne aktivnosti članic mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«.

 

Po prikazanem kratkem filmu sledi pogovor z ustvarjalcema filma o njunem prostovoljskem delu in o mednarodni izkušnji, ki jo doživljata v Mariboru. Vstop prost. Vljudno vabljeni!

 


 

Brezplačna delavnica "Destinacija: EVS... Priprava na vzlet" / torek, 17. 5. 2016, 16:00, MISC INFOPEKA

 

V letošnjem letu obeležujemo 20. obletnico Evropske prostovoljne službe. V tem času je že več kot 100.000 mladih opravljajo prostovoljsko delo v tujini. Kako postati eden izmed njih, boš izvedel/-a na delavnici "Destinacija: EVS... Priprava na vzlet".

 

Delavnica je namenjena predstavitvi Evropske prostovoljne službe mladim, ki programa EVS še ne poznate. Iz prve roke boš slišal/-a izkušnje prostovoljke, ki je opravljala EVS na Irskem. Izvedel/-a boš ključne značilnosti in podatke o programu EVS ter pridobil/-a informacije o korakih, ki so potrebni, da ideja preraste v kvalitetno sodelovanje v projektu Evropske prostovoljne službe.

 

Izvajalki delavnice sta Sara Fakin, nekdanja prostovoljka EVS na Irskem in Nataša Usar, EVS koordinatorica Pekarne Magdalenske mreže Maribor.

 

Delavnica poteka kot del aktivnosti, ki jih Zavod za razvoj mobilnosti mladih MOVIT organizira v okviru kampanje ob 20. obletnici Evropske prostovoljne službe.

 


 

Informativno družabni dogodek "Prostovoljsko mesto" / sreda, 18. 5. 2016, 10.00 - 14.00, Glavni trg v Mariboru / *v primeru dežja se dogodek prestavi na petek, 20. 5. 2016, ob isti uri in na isti lokaciji

 

Osrednji dogodek, ki ga organiziramo članice mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, bo temeljil na ideji "Prostovoljskega mesta", v katerem bo letos prevladovala vrednota spoštovanja.

 

Obiskovalcem »Prostovoljskega mesta« bomo organizacije in naši prostovoljci skozi osebne pogovore in s pomočjo informacijskega materiala predstavili prostovoljske programe in projekte, aktivnosti ter dosežke v naši lokalni skupnosti. Vabimo vas, da se skupaj z nami podate tudi skozi interaktivne socialne igre in se preizkusite ali imate v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljce. Tisti, ki boste preizkuse uspešno opravili in se tako seznanili z vrednotami, delom in pomenom prostovoljstva, boste prejeli listino meščana »Prostovoljskega mesta«, ki vam jo bo izročila županja »Prostovoljskega mesta«.

 

Festival bomo vizualno popestrili s projektom "Omare stare šare". Interaktivne omare temeljijo na principih ponovne uporabe in so polne presenečenj, vizualne poezije ter humorja. Omare predstavljajo vizijo "umetniškega igrišča" za vse čute in za vse generacije. Omare spremljajo zimzelene melodije, nostalgični prigrizki in druga retro oprema, ki ustvarja družinam prijazno zbirališče, nekakšno dnevno sobo v javnem prostoru...

 

"Prostovoljsko mesto" bomo soustvarjale naslednje organizacije:

- Center za socialno delo Maribor, Materinski dom Maribor in Svetovalnica za žrtve nasilja in zlorab Maribor,

- Dom Danice Vogrinec Maribor,

- Društvo Aktiviraj se so.p.,

- Društvo Center za pomoč mladim Maribor,

- Društvo onkoloških bolnikov; skupina za samopomoč bolnikov z rakom Maribor,

- Društvo SMC Maribor,

- Društvo študentov invalidov Slovenije,

- Društvo TOTI DCA Maribor,

- Društvo zaupni telefon Samarijan,

- Evropski kulturni in tehnološki center,

- Greenpeace Slovenija,

- Iniciativa Mestni Zbor (IMZ),

- Kulturno društvo Mladinski center IndiJanez,

- Mestni Mladinski svet Maribor,

- MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor,

- Mladinski kulturni center Maribor,

- Območno združenje Rdečega križa Maribor,

- Podravska zveza tabornikov (PZT),

- REPS – Društvo za reševalne pse Maribor,

- SLO-CANIS,

- Slovensko društvo Hospic, Območni odbor Maribor,

- SONČEK – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo,

- Zavod Antona Martina Slomška – škofijska gimnazija AMS,

- Zavod MARS Maribor,

- Zavod za izobraževanje in komunikacijo Maribor,

- Združenje DrogArt,

- Zveza prijateljev mladine Maribor.

 

Osrednji dogodek bo potekal v sodelovanju in z materialno podporo: Zveza prijateljev mladine Maribor, Ropotarnica, Društvo Aktiviraj se so.p., Salon uporabnih umetnosti, HIŠA! društvo za ljudi in prostore in Narodni dom Maribor.

 

Vabljeni k soustvarjanju letošnjega »Prostovoljskega mesta!