Neomejen ROG uporabe!


Mednarodni poziv k podpori avtonomne tovarne ROG


ovarna Rog, industrijski kompleks v središču mesta, ki je po zaustavitvi proizvodnje koles leta 1994 več let zapostavljen sameval in propadal, so leta 2006 zasedli umetniki, angažirani študentje in aktivisti. Zasmetene in zapuščene prostore so očistili, zavarovali in v njih uredili umetniške ateljeje, delavnice, galerijske prostore, skate-park, koncertno dvorano, cirkusarno in socialni center.Kljub poskusom zatretja avtonomne tovarne Rog  s strani mestnih oblastni (nepripravljenost na podpis pogodbe o začasni rabi in onemogočanje priklopa na javno elektro omrežje) so uporabniki tovarne Rog s svojo samo-iniciativnostjo, iznajdljivostjo in sodelovanjem v desetih letih delovanja ustvarili eno izmed glavnih prizorišč urbane kulture, kritične misli in angažiranega delovanja na nivoju mesta, države in širše.

V avtonomni tovarni Rog si je svoj atelje uredilo na desetine študentov, umetnikov in ostalih ustvarjalcev, ki delujejo na najrazličnejših področij; od likovne, do multimedijskih in uličnih umetniških praks. Poleg tega v Rogu potekajo treningi športno-rekreativnih in akrobatskih veščin, glasbeni koncerti in jamsession-i, literarni večeri, bralne uprizoritve dramskih tekstov in performansi, tečaji angleščine za prosilce za azil in ostalo integracijsko delo z begunci. Vendar Mestna občina Ljubljana in njen župan Zoran Jankovič načrtujejo ’’prenovo’’ Tovarne, ki vključuje rušitev vseh prizodkov Tovarne, v katerih trenutno poteka glavnina dejavnosti. To pomeni izselitev trenutnih uporabnikov, pronovljena stavba pa naj bi postala nov center za vizualne umetnosti in kreativne industrije. Občinski projekt, ki naj bi bil financiran preko evropskih sredstev, ne predvideva razvoja na podlagi oziroma v dialogu z desetletnimi izkušnjami stotin udeležencev avtonomnih aktivnosti Roga. Nasprotno, zaključil naj bi gentrifikacijski proces revitalizacije zgodovinskega mestnega jedra in potenciral idejo kulturnih industrij namesto avtonomnega in eksperimentalnega ustvarjanja umetniških in družabnih dogodkov.

Naš namen je ohraniti Tovarno z vsemi njenimi ljudmi in vsebinami na istem mestu in zagotoviti njen prihodnji avtonomni samorazvoj. Pri tem vas prosimo za vašo pomoč. Podpišite, delite in širite informacije glede dogajanja! Na ta način ne boste podprli le izjemen prostor kulturnega življenja v Ljubljani, ampak tudi duh, na katerem je bila Tovarna zgrajena, namreč duh solidarnosti, skupnega mišljenja in svobodnega ustvarjanja.

#‎FreeTovarnaRog‬ ‪#‎OneWorldOneFight‬ #‎DefendRog

‬Za več informacij obišči spletno stran tovarna.org ali FB: Ohranimo Tovarno Rog

Skupščina avtonomne tovarne Rog    Kontaktirajte avtorja peticije

 

Podpis peticije na dnu strani.