Joey Skaggs v Ljubljani

26. april 2016|Novice|Aktualno|Obvestila

Umetnik, aktivist, učitelj in šaljivec Joey Skaggs je eden od pionirjev medijskih potegavščin kot učinkovite oblike družbenega aktivizma.. Že desetletja uporablja množične medije kot areno za svoje stvaritve. Za promocijo nastopov je v svoje delo vključil gverilsko taktiko in tradicionalne oglaševalske pristope. //Predavanje, delavnica, film//


Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška in s Katedro za medijske in komunikacijske študije, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani, predstavlja:

Joey Skaggs v Ljubljani
aksioma.org/joey.skaggs

Doseči spremembe: Umetnost in medijski aktivizem
(Making a Difference: Art & Media Activism)
PREDAVANJE
Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana
Predavalnica št. 20, 1. nadstropje
Ponedeljek, 9. maj 2016, ob 10:30

Družbeni aktivizem z manipulacijo medijev (Social Activism Through Media Manipulation)
DELAVNICA
Center urbane kulture Kino Šiška,
Trg Prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Torek, 10. maj 2016, od 11. do 18. ure
Potrebna je rezervacija! Pošljite e-mail na: sonjagrdina@gmail.com

Umetnost potegavščine (Art of the Prank)
Režiser: Andrea Marini
PREDVAJANJE FILMA
Center urbane kulture Kino Šiška,
Trg Prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Torek, 10. maj 2016, ob 20. uri
Vstopnica: 5 €    


Fotografije so na voljo na naslovu:
http://www.aksioma.org/press/skaggs.zip


V 60. letih prejšnjega stoletja so pripadniki ameriških kontrakultur ugotovili, da bi lahko bile dovršene medijske potegavščine učinkovita oblika družbenega aktivizma. Njihovo delo v desetletjih odtlej je izjemno pomembno za mlajše generacije umetnikov in aktivistov, ki so se od omenjenih pionirjev učile, kako sistem izzvati s potegavščinami, ki imajo potencial za ustvarjanje motenj. To je praksa, ki je, kot v knjigi Can Jokes Bring Down Governments? (Ali lahko šale zrušijo vlade?) piše oblikovalski kolektiv Metahaven, še posebej učinkovita v obdobju varčevanja.
 
Umetnik, aktivist, učitelj in šaljivec Joey Skaggs je eden od teh pionirjev. Že desetletja uporablja množične medije kot areno za svoje stvaritve. Za promocijo nastopov je v svoje delo vključil gverilsko taktiko in tradicionalne oglaševalske pristope. Skaggs je v karieri ustvaril vrsto person, kot so Kim Yung Soo, Joe Bones, Joseph Bonuso, Giuseppe Scaggioli, dr. Joseph Gregor in prečastiti Anthony Joseph. Bil je zdravnik, odvetnik, indijanski poglavar. Vodil je bordel za pse, semensko banko slavnih, med drugim je bil tudi vodja paravojaške organizacije Fat Squad, ki je želela iztrebiti debelost. Iz ščurkov je pridobil vitamin za zdravljenje bolezni vsega sveta, kot edini je na deski jadral od Havajev do Kalifornije.
 
Omenjene in druge potegavščine kot dejstva že več kot 50 let pridno prenašajo domači in mednarodni mediji, in vendar so vse t. i. novice stvaritve konceptualnega umetnika in performerja Joeyja Skaggsa. Njegove skrbno izvedene medijske potegavščine, ki odlično satirizirajo družbenopolitično in kulturno problematiko, imajo dva glavna cilja – razkrivanje hinavščine in vplivanje na družbene spremembe.
 
V Sloveniji je najbolj znan po potegavščinah Stop BioPEEP in tisti, povezani z Matjažem Rogljem, mladim študentom prava, ki je leta 2001 sporočil, da je kot predstavnik celotne Evrope zmagal na svetovnem tekmovanju v računalniškem programiranju v Riu de Janeiru.


Doseči spremembe: Umetnost in medijski aktivizem
(Making a Difference: Art & Media Activism)
Predavanje

Za: novinarje, umetnike, aktiviste, vzgojitelje, študente in vse potrošnike medijev


Opustite vse ideje o novičarskih medijih. Zazevali boste od presenečenja, oči pa se vam bodo izbuljile v nejeveri, ko boste videli Skaggsa v raznih preoblekah in personah, kako vedno znova preslepi ljudi, katerih služba je, da se ne pustijo preslepiti. 
Skaggs z obširno videodokumentacijo razkrije zgodbe za svojimi najbolj provokativnimi in uspešnimi deli. Do smešnih podrobnosti natančno opiše petdeset let svojega manipuliranja medijev za obravnavanje vprašanj, kot so kulturna nestrpnost in rasizem; znanstvena zdravila za vse, ki izkoriščajo šibkost in nečimrnost ljudi; neenakost v ameriškem pravosodnem sistemu in zloraba oblasti, ki jo izvajajo vlada, velike korporacije, ljudje z določenim ciljem in mediji sami.
Kot zavzeti in strastni zagovornik medijske pismenosti, neodvisnega mišljenja in ustvarjalnega aktivizma vedno razkrije resnico za svojimi potegavščinami in razloži svoj namen.
Skaggs uči, kako analizirati in izluščiti prikrita sporočila v novicah; preizprašati avtoriteto v vseh njenih oblikah; se ne odreči kritični analizi v prid pobožnim željam; iskati informacije pri več kot enem viru in ne zaupati vsemu, kar preberemo, vidimo in slišimo.
Ta izkušnja bo globoko spremenila vaš odnos do množičnih medijev.


Družbeni aktivizem z manipulacijo medijev
(Social Activism Through Media Manipulation)
Delavnica

Za: umetnike, aktiviste, vzgojitelje, študente


Delavnica temelji na predmetu Kulturne motnje in medijski aktivizem (Culture Jamming and Media Activism), ki ga je Joey Skaggs razvil za Oddelek za medijske komunikacije na newyorški Šoli za vizualne umetnosti in ga tam tudi predaval.
S prihodom spletnih družbenih omrežij in Twitterja je priložnosti za družbeni aktivizem na pretek. Skaggs raziskuje polje novih tehnologij, da bi posredoval ideje in pritegnil pozornost, prav tako pa pokaže, kako se performans, video, gledališče, grafično oblikovanje, oglaševanje in odnosi z javnostmi lahko uporabijo za manipuliranje medijev v podporo določenemu vprašanju.
Udeleženci delavnice bodo opredelili družbena vprašanja, ki jih zaznavajo, analizirali svoje ciljno občinstvo in zasnovali in/ali dali pobudo za načrt za družbeno akcijo z manipuliranjem medijev.


Umetnost potegavščine (Art of the Prank)
Predvajanje filma

Art of the Prank je čustveno potovanje, ki sledi razvoju umetnika Joeyja Skaggsa, vnetega zagovornika neodvisnega mišljenja in človeka, ki je medijsko potegavščino spremenil v umetniško obliko. 95-minutni dokumentarec z brezprimernim dostopom do človeka in njegovih arhivov prepleta trenutno odvijajočo se potegavščino s pogledom v ozadje nekaterih njegovih klasičnih performansov (o katerih so kot o dejanskosti poročali raznorazni prestižni novinarji) ter s komentarjem njegovih sozarotnikov in drugih. Zapleti in preobrati ponujajo globok vpogled v Joeyjevo umetniško, aktivistično in družbenosatirično delo.


BIOGRAFIJA

Joey Skaggs je slikar, kipar in družbeni aktivist. Ko je v šestdesetih letih začel ikonoklastične in kontroverzne performativno-umetniške proteste, je ugotovil, da bi umetnost lahko uporabil, da bi preizprašal status quo. Zgrožen nad kulturno hipokrizijo, ki jo je videl okoli sebe, še posebej kako so jo slepo podpirali in propagirali mediji, je začel satirizirati družbena vprašanja z javnimi performansi, ki so bili do potankosti zrežirane medijske potegavščine. Za vsako je upodobil izmišljen lik in pogosto privzel psevdonim. Vključil je gverilske taktike, tradicionalno oglaševanje, tehnike odnosov z javnostmi in družbene medije za promocijo svojih zrežiranih nastopov. Množični mediji, ki niso prepoznali mnogih namigov na njegovo identiteto, so nehote postali njegovi sodelavci, saj so njegovo satiro prenašali kot novico. Le redke medijske hiše v zadnjih petih desetletjih niso nasedle tej ali oni njegovi potegavščini. O njem so poročali v časopisih, revijah in na radiu ter televiziji po svetu, v nekaterih primerih večkrat kot o različnih ljudeh.
Končal je newyorško Srednjo šolo za umetnost in oblikovanje in diplomiral iz likovne umetnosti na Šoli za vizualne umetnosti, kjer je mnoga leta poučeval medijske komunikacije. Trenutno predava o različnih pristopih obravnavanja družbenih vprašanj prek umetnosti. Njegove slike in kipi so bili razstavljeni v mednarodnem prostoru. Prav tako oblikuje satirične izdelke ter piše in ureja blog »Art of the Prank«.
Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2016

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Asistentka produkcije: Katra Petriček
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić

v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška in s Katedro za medijske in komunikacijske študije, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani

 

Partnerja: Drugo more (HR), FH Joanneum (AT)

Dogodek je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP).

 

Finančna podpora
: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

           
                                      
Kontakt:
Urša Purkart, 031 568 737, aksioma.org@gmail.com
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Jakopičeva 11, 1000 Ljubljana, Slovenija
www.aksioma.org