Mama Terapija


V mesecu aprilu na filmska platna Kinodvora prihaja zadnji film Vlada Škafarja Mama (Slovenija, 2016), tretji del »trilogije o bolečini in lepoti«


Film bo na projekciji 14. aprila ob 15. uri pospremljen s krajšim uvodom o terapiji s pomočjo umetnosti saj ima film kot umetniško delo lahko tudi terapevtsko vlogo. Uvod v filmsko projekcijo bosta pripravili Alenka Vidrin in Gabriella Ferrari.

 

»Film je iskanje lepote, jo iščeš in jo počasi ugledaš ter je refleksija, meditacija, čuječnost sama. Prikazuje razvojni in zdravilni proces, ki je obenem tako za ustvarjalce kot gledalce«, je ob filmu povedala predavateljica, kulturna ustvarjalka in pedagoginja Alenka Vidrih.

 

Alenki Vidrih se bo pred filmom pridružila tudi Gabriella Ferrari, nastopajoča v filmu in glasbena terapevtka, ki je sodelovala pri programu »Figurenotes«, tj. popularnemu sistemu učenja klavirja za vsakega. 

Spregovorili bosta o pomoči z umetnostjo, ki je vrsta pomoči, ki poteka skozi proces doživljanja, izražanja in ustvarjanja z umetnostnimi sredstvi in z uvodnimi besedami pospremile občinstvo k projekciji filma Mama.

 

O FILMU

Mama, filmska pesem o mami in hčeri, prepleta med seboj dokumentarne in igrane prizore, v kateri mati odpelje hčer v tujo deželo in jo zapre v hišo v odročni vasici. Čeprav med seboj ne govorita, je jasno, da ima hči samouničevalne težnje. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila svojega otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi.

 

»Slovenski film Mama /…/ si zasluži še dolgo pot: njegova milina, prepojena z radovednim sočutjem, bi morala biti prepoznavna vsepovsod. Konec koncev se imenuje ’mama’.«
- Daniel Kasman, MUBI

»Pri filmu je najbolj osupljivo, koliko psiholoških podrobnosti o njunem odnosu izvemo, ne da bi nam kaj zares povedal z besedami. Izraža se namreč skozi vizualne motive ljudi, zgradb in še posebej narave (ki jo je prekrasno posnel Marko Brdar), četudi simbolizem v filmu nikoli ne deluje umetno ali prisiljeno.«
- Tina Poglajen, Indiewire

 

Vljudno vabljeni k ogledu – vstopnice za projekcijo so že v prodaji!

---

FB:  www.facebook.com/MamaMother