Odziv na medijsko poročanje o pojavu NPS v povezavi z nedavnimi izginotji mladih oseb

16. marec 2016|Novice|Aktualno|Obvestila

V preteklih dneh smo predvsem v povezavi z izginulimi osebami prejeli veliko novinarskih vprašanj, povezanih s pojavom novih psihoaktivnih snovi (NPS) v Sloveniji, njihovi razširjenosti, učinkih in možnimi posledicami uporabe. Po naših najboljših močeh ter v skladu z našim poslanstvom in etiko smo bili in smo še vedno na voljo medijem pri zbiranju informacij ter oblikovanju prispevkov o pojavu NPS ali drugih temah, povezanih z uporabo alkohola in drugih drog ter zmanjševanjem tveganj v nočnem življenju.


V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, ki je zadolžen za zbiranje informacij o NPS v Sloveniji in v katerem tudi sami aktivno sodelujemo, smo  oblikovali tudi uradno izjavo za javnost z aktualnimi podatki o pojavu NPS. Izjava je dostopna na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri našem sodelovanju z novinarji si prizadevamo za korektno medijsko poročanje o pojavu drog in podajanje preverjenih informacij na odgovoren in senzibilen način. V preteklih dneh pa smo pri nekaterih medijih opazili podajanje nekorektnih informacij ter neutemeljenih povezav (npr. o pojavu droge krokodil, ki v Sloveniji do zdaj ni bila zaznana in informacije o povečanem pojavljanju močne psihedelične droge v zadnjem času, ki po nam dostopnim podatkih prav tako ne držijo). Ker je pri poročanju o drogah zelo pomembno korektno in senzibilno poročanje, še posebej v občutljivih situacijah, kot je trenutna in se namiguje na povezave uporabe drog z izginotji mladih oseb, medije naprošamo, da pri podajanju informacij v prispevkih in načinu poročanja skrbno upoštevajo tudi ta vidik poročanja. S senzacionalističnim poročanjem, podajanjem nekorektnih informacij in načinu poročanja, ki nakazuje na povezave med različnimi dogodki, za katere ni dokazov, da so med seboj povezani, se lahko namreč naredi veliko škode ter prispeva k nepotrebnemu širjenju panike v javnosti.

 

Združenje DrogArt je v letu 2013 v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije izdalo publikacijo Kako poročati o drogah, ki vsebuje smernice za odgovorno poročanje o drogah v medijih. Priročnik je namenjen tako novinarjem, ki poročajo o drogah, nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju drog (na koga se obrniti, kdaj in kako se pogovarjati z mediji) in drugim, ki jih tematika zanima.