V DrogArt Info točki na voljo brezplačen set reagentov za hitro barvno testiranje

15. september 2015|Novice|Aktualno|Droge

Testiranje drog pred uporabo je zelo pomembno, zato smo pripravili posebno akcijo, v kateri lahko brezplačno prevzameš različne barvne reagente (Marquis, Mandelin, Mecke, Ehrlich in Simon's). Akcija traja dokler zaloga brezplačnih reagentov ne poide.


O tem, zakaj je testiranje drog pred uporabo pomembna strategija zmanjševanja tveganj smo že pisali. Tokrat pa vas obveščamo, da smo ponudbo DrogArt reagentov razširili še z dvema novima reagentoma, po novem sta na voljo tudi Ehrlich in Simon’s. Ob tem smo na DrogArtu pripravili posebno akcijo, v kateri lahko v DrogArt Info točki (Prečna ulica 6, Ljubljana) brezplačno prevzameš različne barvne reagente (Marquis, Mandelin, Mecke, Ehrlich in Simon’s; akcija traja dokler zaloga brezplačnih reagentov ne poide), ob tvojem obisku pa z veseljem odgovorimo na vsa tvoja vprašanja glede testiranja in zmanjševanja tveganj pri uporabi drog na splošno.

 

O testiranju z barvnimi reagenti in njihovih omejitvah
Barvni reagenti nakažejo na to, katera snov je v vzorcu, ne pove pa nam ničesar o količini ali čistosti snovi. Kljub temu pa ne moremo s popolno gotovostjo trditi, da ta vzorec vsebuje točno to snov. Nekatere snovi namreč z istim reagentom odreagirajo zelo podobno (zanesljivost rezultata povečamo s testiranjem z različnimi reagenti, več o tem v nadaljevanju). Poleg tega lahko vzorec vsebuje še primesi, ki jih reagent ne zazna, ali pa je reakcijo z določeno primesjo prekrila močnejša reakcija z drugo snovjo. Zato je pomembno, da vedno testiramo snov, za katero imamo predhodno informacijo, kaj naj bi ta snov bila. Tako je rezultat hitrega testiranja le dodatna informacija, ki podkrepi ostale informacije o vsebnosti (npr. tiste, ki jih je posredovala oseba, od katere je bila snov dobljena ali kupljena).
Vsak reagent odreagira na določen spekter snovi z različnimi barvnimi reakcijami, pri nekaterih je ta spekter širši, drugi so bolj omejeni. Več informacij o reagentih Marquis, Mandelin in Mecke, ki so pri nas na voljo že nekaj časa, si lahko preberete tukaj. V tem prispevku pa nekaj več besed še o preostalih dveh reagentih.

 

Reagent Ehrlich
Z uporabo Ehrlich reagenta lahko ugotavljamo prisotnost LSD-ja in drugih indolov. Uporabniki ga večinoma uporabljajo za ugotavljanje prisotnosti LSD-ja, vendar pa reagent podobno odreagira na različne indole, zato na podlagi rezultata ne moremo natančno razločiti, kateri indol vsebuje, lahko pa z gotovostjo izločimo možnost, da vzorec vsebuje kaj drugega. V preteklostih so se namreč kot LSD pivniki prodajale tudi druge snovi, npr. NBOME, na katere Ehrlich ne odreagira.

 

Reagent Simon’s
Reagenta Simon’s nikoli ne uporabljamo samostojno, temveč vedno po predhodnem testiranju z drugimi reagenti za identifikacijo snovi. Reagent Simon’s namreč odreagira enako ali zelo podobno na več različnih snovi (npr. MDMA in MDE, metamfetamin, metilon, butilon, 5-EAPB, 5-MAPB…), zato je pomembno, da s predhodnim testiranjem ugotovimo, katera vrsta substance se predvidoma nahaja v testiranem vzorcu. Ker določene sorodne substance (npr. amfetamin in metamfetamin, MDMA in MDA, …) pri testiranju z ostalimi reagenti (npr. z reagenti Marquis, Mandelin in Mecke) odreagirajo enako, nam reagent Simon’s z barvno reakcijo poda dodatno informacijo o tem, s katero substanco predvidoma rokujemo.


Zakaj je pomembno, da psihoaktivno snov testiramo z različnimi reagenti?
Določene droge z istim reagentom odreagirajo enako ali zelo podobno. S testiranjem iste snovi z različnimi reagenti, tako povečamo zanesljivost rezultata. Dve snovi imata na primer zelo podobno reakcijo z reagentoma Marquis in Mandelin, zato na podlagi testiranja zgolj s tema reagentoma, lahko pride do napačne interpretacije rezultata. Ker pa se različno odzoveta na reagent Mecke, barvna reakcija, ki jo pridobimo z dodatnim testiranjem s tem reagentom, prispeva k bolj gotovi razlagi rezultata. Testiranje z reagentom Simon’s pa nam omogoča še možnost dodatnega razločevanja med sorodnimi substancami, ki na vse tri prej omenjene reagente odreagirajo povsem enako.

 

Se vse skupaj sliši zakomplicirano?
S povečanim dostopom do različnih reagentov in razmahom pojava novih psihoaktivnih snovi (3-MMC, metilon, 5-EAPB, …), ki posnemajo učinke ’tradicionalnih’ drog, poleg tega pa nekatere izmed njih pri barvnem testiranju zelo podobno odreagirajo, postaja tudi enostavno barvno testiranje morda nekoliko manj enostavno. Na DrogArtu si prizadevamo, da bi kljub temu uporabo reagentov približali uporabnikom drog, na način, ki je čim bolj razumljiv in korekten. Če se ti na podlagi prebranega prispevka poraja kakršnokoli vprašanje ali dilema glede testiranja različnih snovi ali pa te zanima še kaj več glede posameznih reagentov, nas lahko s svojimi vprašanji obiščeš osebno v DrogArt info točki na Prečni ulici 6, pokličeš na 01 439 72 70 ali pa nam pišeš na testiranje@drogart.org.
 

Povezane vsebine

Vsebina - Osnovne informacije o testiranju

10.4.2015V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu pa tudi preko spleta (ne glede na legalnost), se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so...