Poziv javnosti: Ničelna toleranca do sovražnega govora

15. september 2015|Novice|Aktualno

Nacionalne koordinacija gibanja Ne sovraži, ki je del vseevropskega gibanja No Hate Speech Movement, poziva vse, da si ne zatiskamo oči pred sovražnim govorom. Zanj mora veljati ničelna toleranca.


Borut Cink | 09.09.15

Mediji in družbena omrežja so polna zgodb o največji begunski krizi po 2. svetovni vojni. Čez Sredozemsko morje in preko Balkana v Evropo vsak dan prihaja na tisoče ljudi. Vsak izmed njih s seboj nosi drugačno zgodbo. Vse pa imajo skupen imenovalec. Da bi preživeli, jim ni preostalo drugega, kot da zapustijo domove, državo, svojce in zbežijo. Upanje in nov začetek iščejo v Evropi.

 

Številni posamezniki in organizacije beguncem pomagajo na različne načine (s hrano, oblačili, zdravili, prebivališči, itd.). Obstaja pa tudi veliko ljudi, ki kljub vsemu, kar se dogaja, ostajajo ravnodušni in nezainteresirani. Takšna drža sicer ne prispeva k izboljševanju položaja ali iskanju rešitev, a obenem tudi ne povečuje problema. Kar pa ne velja za tiste, ki preko različnih kanalov širijo sovražni govor in netijo nestrpnost do beguncev. Takšni primeri se pojavljajo povsod po Evropi, ponekod se je nestrpnost manifestirala celo v požiganje azilnih domov. Žal se tudi v Sloveniji pojavljajo primeri sovražnega govora do beguncev. Pri tem ne gre samo za najbolj izpostavljen(e) primer(e), ko se je pozivalo k streljanju na begunce na naših mejah, ampak tudi za številne komentarje na družbenih omrežjih, na spletnih portalih in izven spleta.

 

V imenu nacionalne koordinaciji gibanja Ne sovraži, ki je del vseevropskega gibanja No Hate Speech Movement, pozivamo vse, da si ne zatiskamo oči pred sovražnim govorom. Zanj mora veljati ničelna toleranca. Opozarjajmo, komentirajmo, nasprotujmo manipulacijam in sovražni govor tudi prijavimo ustreznim institucijam. V koordinaciji pa podpiramo tudi poziv Sveta za odziv na sovražni govor, ki je pred dnevi pozval k bolj odgovorni javni razpravi o migracijah. Sovraštvo, v kakršnikoli obliki, še nikoli ni rešilo ničesar, ampak je vedno vodilo do še večjih problemov.

 

Sovražni govor - Kako ga prepoznati in kako ukrepati? (video)

 

Sovražni govor lahko prijavite na:

- No Hate Speech Watch - http://www.nohatespeechmovement.org/hate-speech-watch

- Spletno oko - http://safe.si/spletno-oko

 

Za vprašanja ali pojasnila smo na voljo na elektronskem naslovu tina.hocevar@mss.si ali na pr@mss.si.

 

Nacionalna koordinacija gibanja Ne sovraži:

Dijaška organizacija Slovenije

Društvo Appareo

Legebitra

MC Brežice

MC Dravinjske doline

MISC Infopeka

Mreža MaMa

Mladinski svet Slovenije

prijavna točka Spletno oko

ŠKUC

Študentska organizacija Slovenije

Urad RS za mladino

Zavod Akson2020

Zavod MISSS

Zavod Mobin

ZPTM Brežice

 

Nacionalna koordinacija gibanja Ne sovraži je nastala ob pričetku kampanje No Hate Speech Movement, ki je nastala in se izvajala pod okriljem Sveta Evrope. Po zaključku se je kampanja spremenila v gibanje, ki nadgrajujejo aktivnosti in procese kampanje. Koordinacija je zadolžena za izvajanje in usklajevanje aktivnosti kampanje oz. gibanja v Sloveniji. Vodi jo Mladinski svet Slovenije.