OD 1. DO 7. JUNIJA PONOVNO AKCIJA 0,0 ŠOFER - TREZNA ODLOČITEV


Od 1. do 7. junija bo ponovno potekala medresorska preventivna akcija "0,0 šofer - Trezna odločitev". Namen tokratne akcije je udeležence v prometu spodbuditi k odgovornemu in treznemu ravnanju v prometu tudi v poletnih mesecih, ko se število prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi poveča. Časovno je akcija usklajena z vseevropsko akcijo za zmanjšanje prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi z imenom "Alcohol and drugs", ki jo sočasno izvajajo vse evropske policije, tudi naša.


V tem času ne bodo potekali samo intenzivni nadzori prometa s strani Policije ter nadzori s strani pristojnih inšpekcijskih služb, temveč bodo ves mesec junij potekale tudi preventivne aktivnosti strokovnih in nevladnih organizacij z namenom spodbujanja večje varnosti v prometu,  s poudarkom na opozarjanju na nevarnost vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

 

Udeleženci v prometu so sami tisti,  ki lahko z odgovornim ravnanjem v prometu največ prispevajo k zmanjšanju tragičnih prometnih nezgod. Partnerji akcije jih zato ob tej priložnosti pozivamo, da:
- pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi,
- upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače,
- se tudi kot pešci in kolesarji odgovorno vključujejo v promet,
- in na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce pa pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim. Naj spoštovanje zakona postane stalnica.

###

Akcijo "0,0 šofer –trezna odločitev" Ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022. V akciji sodelujejo Javna agencija RS za varnost prometa, Policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in mnoge nevladne organizacije. Cilj medresorske akcije je zmanjšanje števila prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, drog ter drugih psihoaktivnih snovi.