SzJ pesniška delavnica

8. april 2015|Novice|Aktualno|Obvestila

Klub mariborskih študentov vabi na že drugo brezplačno pesniško delavnico, kjer bo poudarek na predmetni in biografski pesmi ter slam poeziji. Delavnica bo potekala to soboto.


 

Udeležite se brezplačne pesniške delavnice

 

Maribor, 8. april 2015 - Klub mariborskih študentov vabi na že drugo brezplačno pesniško delavnico, kjer bo poudarek na predmetni in biografski pesmi ter slam poeziji.

 

Pridružite se brezplačni KMŠ pesniški delavnici, ki bo potekala v soboto, 11. aprila 2015, od 11. do 18. ure v prostorih Kluba mariborskih študentov, Tyrševa ulica 3. Delavnica bo potekala pod vodstvom pesnika Petra Semoliča in pesnice Nine Medved.

V pesniški delavnici se boste skozi pogovor in vaje spoznali z nekaterimi pesniškimi postopki ter ozavestili določene dele procesa nastanka pesmi, pri čemer boste načeli vprašanja, kot so vprašanje navdiha, vprašanje avtentičnosti in iskrenosti pri pisanju pesmi, v kolikšni meri je pesem resničnost sama na sebi in na kakšen način se povezuje z drugimi resničnostmi, predvsem psihološko in družbeno resničnostjo, se dotaknili vprašanja pesniškega glasu in razlike med pisano in govorjeno pesmijo. Z vsem tem pa boste na nov način zagledali tudi svoje dosedanje pisanje.

PRIJAVE: Prijave pošljite do 10. aprila 2015, na elektronski naslov: janja.ferenc@klub-kms.si. Pri prijavi je potrebno navesti: ime in priimek, elektronski naslov in telefonsko številko. Prijavi dodajte do 10 lastnih pesmi. S prijavo soglašate s pošiljanjem vaših pesmi ostalim udeležencem za namen priprave na delavnico. Tisti, ki želite, se eno izmed pesmi, ki ste jih prijavili na delavnico, naučite na pamet, slednje vam bo prišlo zelo prav pri vajah iz slam poezije. Vendar pa ta del ni obvezen za udeležbo na delavnici!

 

PROGRAM:

11.00-12.30: PREDMETNA PESEM

S pomočjo vaje iz predmetne pesmi se boste spoznali s še danes izzivalnim pesniškim postopkom in ozavestili ali še v večji meri ozavestili razlikovanje med pesemsko, psihološko in družbeno resničnostjo. Prevprašali boste lahko tudi nekatere glavne postulate sodobnega pesništva, kot sta na primer pesniški navdih in avtonomnost pesniškega teksta, ter poskusili odgovoriti na vprašanje, kateri od petih čutov igra najpomembnejšo vlogo v našem pesnjenju: vid, vonj, sluh, tip ali okus.

12.30-14.30: KOSILO (v lastni organizaciji)

14.30-16.00: DRAMATIČNI MONOLOG IN BIOGRAFSKA PESEM

Vajo iz dramatičnega monologa boste opravili s pomočjo biografske pesmi. Skozi to vajo se boste spoznali z rabo persone ter maske v pesništvu in v čem se razlikujeta od prvoosebnega lirskega subjekta in lika. Spoznali boste, kaj nam njuna raba omogoča, hkrati pa se boste lahko povprašali po razliki med avtentičnostjo in iskrenostjo pri pisanju pesmi ter po lastnem pesniškem glasu.

16.00-16.15: KRATEK ODMOR ZA KAVO

16.15-18.00: SLAM POEZIJA

Slam, ki veliko črpa ravno iz dramatičnega monologa in uporabe persone, bo udeležence osredotočil na razliko med pesmijo, ki je natisnjena in pesmijo, ki je brana na glas pred publiko. Udeleženci se bodo spoznali s fizičnimi vajami, ki jih sicer uporabljajo tudi igralci ali javni govorci ter se na primerih svojih pesmih preizkusili v novih načinih nastopanja.

 

 

 

Klub mariborskih študentov pa hkrati odpira tudi natečaj za najboljšo foto pesem. Svojo pesem naložite na Instagram in dodajte oznako #KMŠpoezija, da bi sodelovali na natečaju. Najboljša pesem bo nagrajena s praktično nagrado!

O MENTORJIH:

Peter Semolič se je rodil leta 1967 v Ljubljani. Piše poezijo, prozo, esejistiko, radijske igre ter prevaja iz angleščine, francoščine, hrvaščine in srbščine. Do zdaj je objavil dvanajst pesniških zbirk in kratek roman za otroke Tipkarski škrat Pacek. Njegova poezija je prevedena v okoli trideset tujih jezikov, zanjo pa je prejel tudi več nagrad, med drugim Jenkovo nagrado (1997) in Nagrado Prešernovega sklada (2001). V zadnjem času se aktivno posveča mentorskemu delu na področju poezije. Živi v Ljubljani kot svobodni umetnik.

Nina Medved (1989) je pesnica, fotografinja in prevajalka. Njene pesmi so bile objavljene v Sloveniji, Franciji in Kanadi. V letu 2013 je postavila prvo samostojno fotografsko razstavo I take France takes me in je soavtorica interaktivne razstave Jeu (Igra), ki redno gostuje v različnih evropskih državah. Kot soprevajalka je sodelovala pri prevodih več francoskih pisateljev in pesnikov.

 

Za več informacij in redno obveščanje o dogodkih si oglejte njihovo spletno stran www.klub-kms.si ali dogajanje spremljajte na njihovi facebook strani KMŠ – Klub Mariborskih Študentov.

 

Projekt so omogočili: Študentska organizacija Slovenije in Zveza ŠKIS


KONTAKTI:

 

Pija Car

Predsednica Kluba mariborskih študentov

pija.car@klub-kms.si

040 820 891

 

Janja Ferenc

Vodja sekcije za odnose z javnostmi Kluba mariborskih študentov

janja.ferenc@klub-kms.si

040 459 387