Anna Friz (CA) in Maja Osojnik (SLO) trojni koncertni dogodek zvočne umetnosti


CONA vas vabi na tretji letošnji trojni koncertni dogodek, na katerem se bosta v ciklu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO predstavila umetnici iz Kanade in Slovenije – Anna Friz in Maja Osojnik.


Sreda 8. april 2015 ob 20.30
CUK Kino Šiška, dvorana Komuna.
Vstop prost.

Anna Friz: under lines

Poti in ceste, električne žice in cevi, znaki in signali. Pod zemljo in nad njo, hrumijo, šumijo, najavljajo, sikajo in sporočajo. Včasih utripajo in včasih se prepletajo. Trde in mehke strukture, v procesih in v medsebojnih odnosih.

Zvok je presežek, ki razkriva njihove dejavnosti, njihove ekscentričnosti, in njihovo nenehno spreminjanje. Lines serija zvočnih opazovanj, sanj in nočnih mor urbanih infrastruktur, zbranih v začasnem bivanju v različnih mestih.

 

Maja Osojnik: Bleached

V skladbi uporablja glasbenica zvoke iz različnih zasebnih posnetkov, ki so bili namenjeni izpolniti predvidene cilje, vendar so zaradi digitalnih napak rezultirali, prisli ven v nehote popačenih, izkrivljenih, fazno zamaknjenih, tako rekoč neuporabnih zvokih in šumih. Ti nepredvideni zvoki, katere glasbenica imenuje “rejects”, zdaj gradijo popolno realnost v skladbi “bleached”.

 

Anna Friz (CA) in Maja Osojnik (SLO): cinema for the ears (premierno delo, 2015)

Performativna izvedba sodelovanja, inspirirana s sinematično atmosfero in metodami glasbene produkcije, vključujoč fonografijo, posnete efekte in glasbeno naratologijo. Zvočni prostori se vzpostavljajo, razvijajo in prečijo z uporabo elektronskih in akustičnih instrumentov, najdenih objektov in krajinskih posnetkov.

Anna Friz je kanadska zvočna in radijska umetnica, ki je z nastopi v živo in z razstavami gostovala v Severni in Južni Ameriki ter Evropi. Njena radijska dela so bila predvajanja na radijskih valovih v več kot 25 državah.  Je članica upravnega/organizacijskega odbora umetniškega kolektiva Skálar | Sound Art | Experimental Music, s sedežem v Islandiji in Berlinu.

http://nicelittlestatic.com/

Maja Osojnik je slovenska pevka, igralka blokflavte, skladateljica in performerka, ki se v svojem delu veliko posveča tudi elektroniki. Živi in dela na Dunaju v Avstriji.  Maja Osojnik je uveljavljena umetnica, ki deluje na različnih glasbenih področjih, kot so zgodnja glasba, sodobna, eksperimentalna, jazz, svobodna ne-idiomatska improvizirana glasba in težka glasba. Podiplomski študij blokflavte je zaključila z odliko ter diplomirala iz pedagogike na Univerzi za Glasbo na Dunaju. Študij petja je nadaljevala na zasebnem konservatoriju za glasbo na Dunaju.

http://maja.klingt.org

 

O projektu ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO:

Glasbeni cikel ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO, ki usmerja pozornost na glasbene dvojice, v letu 2015 nadaljuje pota razpiranja sodobno glasbenih pristopov, združevanja in povezovanja domačih in tujih glasbenikov. V združevanju perspektiv, metodologij, tehnologij, estetik produciranja novih umetniških del, se seveda izpostavlja vprašanje kakšne potenciale skriva dialoško pogojena ustvarjalnost?

Glasbeni dogodki so zasnovani na način predstavljanja samostojnega dela izbranih avtorjev v kombinatoriki samostojnih avtorskih nastopov, ki jih zaokroži nova so-avtorska skladba. Na ta način se razpira vpogled v heterogene estetske, politične, osebne pristope h glasbenemu komponiranju, ter v možna preoblikovanja, nadgradnje, zdrse in vrzeli, ki nastopijo v prostoru vmesnosti in prekritja - na mestu, ko ednino nadomesti dvojina. Duet namreč ni izbran samostojno s strani avtorjev, temveč je predložen. Povabilo, kot izhodiščna točka, se premišljuje kot polje potencialnosti; v dialogu, izmenjavi, skupnem delu na daljavo in v živo,  med ustvarjalci vznika in se oblikuje novo zvočno delo.  Oblikuje in odpira nove vezi, medosebna, mednarodna sodelovanja in mreženja, pri čemer je Ljubljana postavljena kot vozlišče srečanja in srčika utripa, ki te vezi poganja.

 

Produkcija: CONA Zavod za procesiranje sodobne umetnosti

www.cona.si

Kurator: Brane Zorman
Besedilo: Jasmina Založnik, Brane Zorman

Soorganizator: CUK Kino Šiška

Program zavoda CONA podpira Mestna občina Ljubljana

ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO podpira Ministrstvo za kulturo RS