Vabljeni na KMŠ krvodajalsko akcijo!

25. marec 2015|Novice|Aktualno|Obvestila

Vsaka kaplja krvi šteje in prav s temi mislimi se je Klub mariborskih študentov (KMŠ) v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Maribor odločil pripraviti krvodajalski dan študentov v Mariboru. V Sloveniji je že od leta 1953 darovanje krvi prostovoljno. Zaradi te dolge tradicije humanih dejanj, želi KMŠ mlade spodbuditi h krvodajalstvu, humanitarnosti ter med njimi ozavestiti solidarnost do sočloveka.


V torek, 31. marca, bo tako potekal že drugi krvodajalski dan v organizaciji Kluba mariborskih študentov. Darovalci se boste zbrali ob 10:00 pred vhodom v UKC Maribor (natančneje pri zapornici na vhodu) in odkorakali do Centra za transfuzijsko medicino, kjer vas bo pričakalo medicinsko osebje in vam odvzelo kri.

Vsi, ki zaradi obveznosti ne morete priti ob 10. uri, lahko kri darujete kateri koli torek na Centru za transfuzijsko medicino med 7.30 in 17.30.

Da lahko posameznik daruje kri, mora izpolnjevati naslednje pogoje:

* kri lahko daruje oseba v starosti od 18. do 65. leta;
* telesna teža krvodajalca ne sme biti nižja od 50 kg;

* krvodajalec mora živeti zdrav življenjski slog, kar zagotavlja varno kri;
* krvodajalec mora biti v dobri psihični in fizični kondiciji – utrujena oseba naj na krvodajalsko akcijo ne prihaja, saj postopek telo dodatno obremeni;
* oseba, ki daruje kri, naj popije dovolj tekočine (najprimernejša je voda);
* pred odvzemom krvi naj krvodajalec poje nemasten obrok hrane. Tako bo postopek za telo manj obremenjujoč;
* kri lahko krvodajalec daruje v ustreznih časovnih presledkih. Ženske lahko kri darujejo vsake 4 mesece, moški pa vsake 3 mesece. Presledki so pomembni, saj tako preprečimo prekomerno izčrpanost organizma krvodajalca, ki se lahko pojavi ob prepogostih odvzemih krvi.

Za več informacij in redno obveščanje o dogodkih si oglejte njihovo spletno stran www.klub-kms.si ali dogajanje spremljajte na njihovi facebook strani KMŠ – Klub Mariborskih Študentov.