3. festival Lezbična četrt

5. december 2014|Novice|Aktualno|Obvestila

Vabimo vas na odprtje 3. festivala Lezbična četrt v ponedeljek, 8. decembra 2014, ob 20. uri v Galerijo Škuc na Starem trgu 21 v Ljubljani.


PROGRAM:

Povezuje: teater V peto gre rado

Gledališka predstava

 

V peto gre rado je improvizacijsko gledališče. Skupina, ki je prvič nastopila na Lezbični četrti 2013. Ženske, ki si prizadevajo za preseganje stereotipov in brisanje klišejev na odru, so nastopale v Galeriji Škuc, Pionirskem domu, Klubu K4, na Kongresnem trgu v okviru festivala »Igraj se z mano« in drugod. Zasedba je lani decembra v oddaji Lezbomanija na Radiu Študent odigrala radijsko igro Suzane Tratnik »Kako smo kaj danes?« Sodelovale so tudi z drugimi improvizacijskimi gledališči na primer z žensko skupino Improške, ki ustvarjajo pod podobnim konceptom kot »Petke«, kakor se skrajšano pogosto imenujejo. Letos bodo otvorile Festival LGBT filma. Otvoritev 3. Lezbične četrti pa so poimenovale V peto (ni nujno, da) gre rado. Članice skupine so Nika Kovač, Maja Ličen, Ana Perić in Ksenija Vozelj.

Rdeči cmeri

Monospolno gledališče Avtorici: Irena Duša & Nataša Jereb

Predzgodba za tiste, ki boste Debbie in Dallas srečale prvič: Debbie in Dallas sta se spoznali nekega usodnega večera v klubu Gromka, v okviru prve edicije festivala Rdeče zore. Čeprav nikakor ni šlo za ljubezen na prvi pogled, ju je pomanjkanje boljših ponudb povezalo v nerazdružljiv par. Začetki turbulentne zveze so rodili predstave: Ne bom več krvavela, Debbie da dol Dallas in Tega ti nisem jaz povedala. Ko se je začetna strast umirila, je stopil v ospredje njun globok intelektualno-filozoski prakticizem, ki ju je nepretrgano gnal več let, da sta naposled vendarle, po trinajstih letih bolj ali manj nerazburljive monotonije, prišli do tega, da je njuna zveza spet na vlaku smrti – v krizi srednjih let. Nekaj besed za poznavalke: Poznavalke veste, za kaj gre. Dvomiva, da boste tokrat videle kaj novega, a hkrati sumiva, da je malo starega natanko to, kar ste želele. Vseeno bi si po tolikem času radi olajšali dušo in priznali, da lezbični odnosi nikoli niso bili najina osrednja tema. Vedno je šlo predvsem za paradižnik in pištolo. Vsaj v tem smislu vas tudi tokrat zagotovo ne bova razočarali. O Monospolnem gledališču: Monospolno gledališče sestavljata Irena Duša in Nataša Jereb, ki sta s sodelovanjem začeli v Teatru Gromki. Pričeli sta raziskovati področje monospolnega gledališča s poudarkom na dialogu in besedni improvizaciji. Čeravno je del besedila v njunih predstavah določen, je prostora za improvizacijo še vedno veliko. Leta 2000 sta prvič samostojno sodelovali v monospolni družinski tragikomediji Ne bom več krvavela, ki govori o dveh dekletih, katerih razmerje se po petih letih skupnega življenja začne utapljati v težavah dolgotrajnega odnosa. Ljubezen in občutek varnosti se dostikrat tepeta z dolgčasom in željo po novem. Po večkratnih neuspešnih poskusih končati razmerje ugotovita, da so nekatere ljubezni pač večne. Druga predstava, Debbie da dol Dallas, sega v čas, ko sta se dekleti spoznali in začeli razmerje. Sledila je predstava »Tega ti nisem jaz povedala«. Prvi dve predstavi sta bili povezani časovno, pri tretji, Tega ti nisem jaz povedala, pa sta se avtorici in igralki odrekli časovni logiki in se raje držita zanju pomembnejše logike skupne blaginje. Čeprav se je tudi ta ukvarja z resnimi temami, ostaja MSG zvest žanru zabavnega monospolnega gledališča, tokrat v stilustand up – sit down komedije po principu plačaš eno, dobiš dve. V predstavi je precej prostora za verbalno improvizacijo, poleg tega pa se je v znatno povečalo sodelovanje gledalcev v zgodbi. Sledi kar trinajst let dolga prekinitev delovanja MSG, vse do letošnje

 

VEČ

 

Organizatorka festivala:

ŠKUC-LL
Društvo ŠKUC, Metelkova 6, Ljubljana
Tel: 01 4327 368
Fax: 01 2329 185

 

www.lezbicnacetrt.si
www.skuc.org
Soorganizatorji: Galerija ŠKUC, KUD France Prešeren, Cafe Kolaž, Pritličje, Plesni teater Ljubljana, Klub Monokel