DECEMBRA SE PRIČENJA NAJINTENZIVNEJŠI IN NAJDALJŠI DEL AKCIJE 00 ŠOFER


V okviru nacionalne kampanje "0,0 šofer-trezna odločitev" poteka od 1. do 20. decembra 2014 še zadnji, najintenzivnejši in najdaljši del preventivne akcije za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola.


 

Partnerji nacionalne kampanje pred pričetkom "veselega decembra", ki je pogosto povezan z uživanjem prekomernih količin alkoholnih pijač, pozivamo vse uporabnike alkohola k njegovi odgovorni rabi. Vozniki naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali  druge psihoaktivne snovi, organizatorji javnih prireditev, lastniki gostinskih lokalov in trgovci, pa naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

 

December je čas, ko je v porastu tudi poraba alkohola. Takrat se zgodi tudi več prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Strokovne institucije in nevladne organizacije bodo v tem času zato izvajale najintenzivnejše aktivnosti letos. Poleg osveščanja voznikov o škodljivosti vožnje pod vplivom alkohola, bo Policija opravljala poostrene nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola s poudarkom  na prodaji in ponudbi alkohola mladoletnim osebam.

 

Kljub zakonski prepovedi nakupovanja in strežbe alkohola mladoletnim v Sloveniji mladi preprosto dostopajo do alkohola.  Več kot polovica mladostnikov med 12. in 15. letom nima težav s pridobivanjem alkoholnih pijač v trgovini, na bencinskih črpalkah in v lokalih, pri čemer imajo presenetljivo  najmanj težav 12-letniki. Skoraj polovico mladostnikov v starosti 14 in 17 let ob nakupu pijače v baru, trgovini ali diskoteki niso še nikoli zavrnili.

 

Enostaven dostop do alkohola med mladimi in dojemanje popivanja kot nekaj povsem normalnega, ne zgolj z njihove strani, temveč tudi s strani staršev,  je  zaskrbljujoče, ne samo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki je pomemben vzrok za poškodbe in smrti med mladimi, temveč tudi  zaradi daljnosežnih negativnih posledic, ki jih ima zgodnje uživanje alkohola na pridobivanje samozavesti, na sposobnost tvorjenja kakovostnih socialnih mrež, na razvoj možganov, na kasnejši razvoj zasvojenosti in na zdravje nasploh.

 

Mladim je potrebno pokazati, da se je mogoče zabavati tudi brez alkohola, da je takšna zabava bolj kakovostna in predvsem bolj pristna. Mladostništvo je obdobje preizkušanja in oblikovanja navad, tudi navad pitja alkohola, in odrasli jim moramo pomagati z ustreznimi zgledi, stališči, pogovorom in s tem, da jih učimo socialnih veščin in jim omogočimo pridobiti potrebno samozavest, ki jih bo odvrnila od škodljivega pitja. Dostopnost alkohola doma, pitje staršev in slab starševski nadzor, so nasprotno, dejavniki tveganja za pitje mladih.

 

Za učinkovitejše zmanjševanje škode zaradi alkohola v naši družbi je nujno, da celotna družba  vzpostavi kritičen odnos do tveganega in škodljivega pitja, ter da ozavestimo, da tvegano in škodljivo pitje zmanjšuje kakovost našega življenja in življenja ljudi okoli nas.

 

Čas praznovanja je tudi čas, ki ga lahko na kakovosten in zdrav način preživimo v družbi naših najdražjih. Tudi to je priložnost za spremembe v odnosu do alkohola, za pogovor o tej vse bolj pereči temi in za dajanje pozitivnega zgleda otrokom in mladim.

Povezane vsebine

Novice - Kurzschluss letos kar s festivalskim programom!

14.11.2014Tudi letos bo Ljubljana dobila svoj decembrski Kurzschluss, le da bo trajal dlje in bo mnogo boljši. Če je lani Kurzschluss prvič potrkal na...