Mladi furajo 0,0!


Maj je mesec mladih in mesec zabav za mlade, ki pa na žalost s seboj prinesejo tudi več vožnje pod vplivom alkohola. Ta je namreč še vedno eden izmed najpogostejših razlogov prometnih nesreč med mladimi. Zato bo maja v okviru programa Izberi Sam in projekta After taxi pod okriljem Združenja DrogArt potekala osveščevalna kampanja Furam 0,0.


Kampanja bo mlade poskušala ujeti tam, kjer uživajo alkohol: v lokalih, na zabavah, v klubih in na prireditvah. DrogArtov namen je osveščanje mladih in splošne javnosti o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in razvijanje odgovornosti za bolj informirane in manj tvegane odločitve v povezavi z alkoholom in vožnjo. V okviru kampanje bodo mladim v nekaterih lokalih na voljo tudi brezplačni kuponi After taxi za varno pot domov.

 

V okviru kampanje se bodo odvijale različne aktivnosti:

 

• 9.- 11. maja: Lokali FURAJO 0,0
Plakati in podstavki za pijačo s sporočilom Če piješ, ne vozi. bodo v lokalih po Sloveniji mlade opominjali na to, da naj pozabijo na svoj avto, če so pod vplivom alkohola. Tistim, ki nimajo zagotovljenega varnega prevoza domov, pa bodo omogočili prejem kupona After taxi za brezplačno vožnjo s taksijem.
Informativni materiali se bodo nahajali v naslednjih lokalih: Hombre, Od Žmavca sosed pa od brata prjatu, Patrick’s Irish pub, Pr’Semaforju, Arest Club Ljubljana, Guiness Pub, Cutty Sark Pub, Klub 12, Franci na balanci Pub, En pub, Pub Pod Skalco, Newcastle bar, Corner Pub.

 

 • 9.- 11. maja: 0,0 šofer
Kampanja Furam 0,0 se bo priključila širši akciji na področju alkohola in vožnje »0,0 šofer – trezna odločitev«, ki poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje. DrogArtovi mladinski/e delavci/ke se bodo pridružili policistom pri poostrenih nadzorih prometa, ustavljenim voznikom ponudili informativne letake Furam 0,0 ter tiste, ki bodo napihali 0,0, nagradili s praktičnim darilom.

 

• 16.- 17. maja: Informiranje mladih po Sloveniji
DrogArtovi mladinski/e delavci/ke bodo poleg tega po vsej Sloveniji (v klubih in na prostem) informirali mlade o zmanjševanju škode zaradi alkohola, delili informativne materiale in zloženke ter jim omogočali preverjanje vsebnosti alkohola v izdihanem zraku z alkotestom.
Informativni izračun količine alkohola v izdihanem zraku pa lahko vsakdo preveri tudi z mobilno aplikacijo »Furam 0,0«, ki je na voljo brezplačno v trgovini Google Play in z majem 2014 tudi v App Storu.

 

• 23. maja: Furam maturo
Mladinski/e delavci/ke bodo v petek, 23. 5., na maturantski paradi v Ljubljani maturantom/kam delili letake s QR kodo za dostop do aplikacije Furam 0,0, balone Piham 0,0 ter druge informativne materiale s sporočili zmanjševanja škode zaradi alkohola. Prav tako bodo z baloni Piham 0,0 prisotni na četvorki v Mariboru.

 

Program Izberi sam, v okviru katerega poteka akcija, uspešno teče že sedmo leto kot program nevladne humanitarne organizacije DrogArt (www.drogart.org). Glavni namen programa je zmanjševanje škodljivih posledic uporabe alkohola med mladimi. V programu mlade z različnimi pristopi in metodami osveščamo o alkoholu in tveganjih, ki lahko nastanejo ob njegovi uporabi. Projekt After taxi pa z namenom spodbujanja odgovornih odločitev omogoča mladim od 16. do 30. leta brezplačen taksi prevoz z zabave domov.

 

 SKUPAJ FURAJMO 0,0! :)