[Kibla Info] Zatvoritev MFRU-KIBLIX2013: KO SVETOVI TRČIJO

22. november 2013|Novice|Aktualno|Parti novice

Avdiovizualni performans prvaka minimalnega tehna Byetona in sukanje domačega tehno znanilca DJ Schrauffa. Uvodna špica: DJ Peco. 27. november 2013 od 21:00 – 02:00. KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor, Slovenija. Vstop prost + Zastonj prevoz iz Ljubljane in nazaj (Tranzitorna ekskurzija).


Tranzitorna ekskurzija.


BYETONE (DE)

Byetone (Olaf Bender) je skupaj s Carstenom Nicolaiem in Frankom Bretschneiderjem soustanovitelj in kurator nemške elektronske založbe Raster-Noton, ene najbolj pomembnih založb sodobne elektronske glasbe zadnjih dveh desetletij, ki je v svetu elektronske glasbe uveljavila samosvojo zvočno in vizualno estetiko na meji med akustičnim in elektronskim (digitalnim) zvočnim signalom, podobo, objektom (preko
tvorjenja minimalističnih skulptur, instalacij, audiovizualnih spojev, …), ki odmeva tako v galerijah in muzejih sodobne umetnosti kot v klubih s plesno glasbo in na večjih koncertnih odrih. Estetika Raster-Noton korenini v historični veji minimalizma, ne le v glasbi, temveč tudi v sodobni umetnosti. Hkrati to izkušnjo minimalizma vpenja v sodobni zvočni milje tehno glasbe, zvočne in audiovizualne umetnosti, v sfero zvočnih intervencij, minimalističnih skulptur in instalacij. Olaf Bender, Carsten Nicolai, Frank Bretschneider in njihovi številni sopotniki (Ryoji Ikeda, Emptyset, Kandging Ray, …) so konceptualnost vpeli v prostor popularne kulture ter zvočno izkušnjo pretvorili v pulz, ritem in signal, ki se v digitalnem okolju pretvarja v informacijo in podobo. Delo Olafa Benderja, ki nastopa pod imenom Byetone, zaznamuje abstraktnost glitch elektronike in v zadnjem času tehno minimala. Z zadnjim albumom Symeta žanje številne hvale kritikov in občudovalcev. Drugi aspekt njegove glasbe, predvsem v njeni živi izvedbi, je vizualne narave. Gre za odprto platformo, ki temelji na korelaciji zvoka in slike ter njuni komplementarnosti. To platformo Bender izrazno uporablja tudi v svojih drugih znanih projektih, kot sta denimo zasedba Diamond Version, ki jo tvori s Carstenom Nicolaiem in japonskim ustvarjalcem Atsuhirom Itojem, ter duet Signal s Frankom Bretschneiderjem. Byetone nastopa na vseh najbolj vidnih prizoriščih in festivalih elektronske glasbe po svetu, njegova dela pa so večkrat vpeta tudi v razstave sodobne večmedijske umetnosti v priznanih galerijah in muzejih. (www.raster-noton.net, https://www.youtube.com/watch?v=jFHRJ_lh268)

SCHRAUFF (SI)

Schrauff izhaja iz dolgoletnega razmerja z Radiom Študent, je nekdanji tesni sodelavec Kluba K4 ter vesten skrbnik ljubljanske techno mišične mase. Poleg DJ ekskurzij se je techno odvodom zavezal s serijo dogodkov Elements ter spletno založbo Bio-mechanics.org. Elektronski minimalizem redno prečiščuje v tedenski oddaji X Machina, za sporna pop nagnjenja pa obtožuje nekatere dobro znane stanovske kolege … (http://www.bio-mechanics.org/)


Več o festivalu SONICA
MFRU-KIBLIX2013

Produkcija: MoTA- Muzej tranzitorne umetnosti
Koprodukcija: MMC KIBLA
Podpora: MOL- oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike
Slovenije, Goethe Inštitut