DrogArt predstavlja aplikacijo za pomoč in samopomoč Reduser

30. september 2013|Novice|Aktualno|Droge

S pomočjo aplikacije lahko beležiš in spremljaš svojo uporabo drog, si zastaviš cilje, ki jih želiš doseči, beležiš situacije, ki ti sprožajo craving in še marsikaj drugega. Aplikacijo lahko uporabljaš popolnoma samostojno.


V zadnjih časih nastajajo nove vrste odvisnosti, kot so na primer zasvojenost z digitalnimi tehnologijami, z igrami na srečo, bigoreksija, ortoreksija ipd. Poleg že uveljavljenih načinov pomoči pri različnih vrstah odvisnosti so potrebni tudi novi pristopi, s katerimi naslavljamo potrebe ciljnih skupin. Pri tem pa vse bolj zadovoljujemo potrebi po anonimnosti in čim manjši spremembi življenjskega sloga uporabnikov.

S tem namenom smo na Združenju DrogArt s podporo Švice v okviru Švicarskega prispevka Evropski uniji v okviru projekta PASS – pomoč in anonimno svetovanje na spletu razvili aplikacijo za pomoč in samopomoč Reduser, ki je prva tovrstna aplikacija v Sloveniji in je uporabnikom na voljo preko spleta, kasneje pa bomo predstavili tudi mobilno različico za telefone z Android ali iOS operacijskim sistemom. Z aplikacijo bi radi dosegli tiste uporabnike, ki droge uporabljajo, imajo z uporabo težave, a še niso iskali pomoči ali pa jim tradicionalne oblike pomoči ne ustrezajo. Ti uporabniki lahko aplikacijo uporabljajo popolnoma samostojno ali se med uporabo aplikacije odločijo, da se bodo obrnili po dodatno pomoč k strokovnjakom.

Aplikacija je dostopna na spletnem naslovu reduser.drogart.org, kjer se uporabnik z e-naslovom in poljubno izbranim geslom registrira in začne aplikacijo uporabljati. V njej lahko beleži svojo uporabo drog, svoje počutje in aktivnosti, si zastavi cilje in beleži epizode močnega hlepenja (’craving-a’) po drogi. V aplikaciji mu je na voljo dostop do strokovnjakov, s katerimi lahko pride v kontakt preko sporočil, e-pošte ali telefona, kasneje pa se lahko vključi v osebno svetovanje ali svetovanje z videopogovori preko spleta.

Aplikacija Reduser je inovativna tudi iz vidika univerzalnosti. Uporabljajo jo namreč lahko tudi druge organizacije, ki svojim uporabnikom nudijo svetovanje. Organizacija, ki se odloči za tovrsten prenos, skupaj z Združenjem DrogArt v začrtanih okvirih načrtuje in pripravi vsebine za novo tematiko in si aplikacijo prilagodi tako, da bo kar najbolj ustrezala njihovi ciljni skupini. Za aplikacijo in njen prenos se zanima že več organizacij, tako iz Slovenije, kot iz tujine, projekt PASS pa je podprlo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

Oblikovanje aplikacije: Socialni marketing Iz Principa.

 

Povezane vsebine

Svetovanje - DrogArt svetovalnica

26.8.2015V DrogArt svetovalnici poteka svetovanje in terapevtski program za ljudi, ki imajo težave zaradi uporabe klubskih drog in kokaina. V program se...

Svetovanje - Ali imam težave zaradi uporabe drog?

25.8.2015Če se sprašujete ali je šla uporaba drog predaleč, odgovorite na teh sedem vprašanj.

Svetovanje - Kdo smo?

24.8.2015Predstavitev svetovalk in psihoterapevtk