[JAZZ_MARIBOR] Fire!

26. september 2013|Novice|Aktualno|Parti novice

sobota, 28. september, 20.30, Mali oder Narodnega doma, Maribor, FIRE! (SWE); ta vikend v Mariboru še festival Re:Fresh.


Trio Fire! je trenutno najbolj vroč izstrelek plodovite švedske scene, ki ga sestavljajo člani skupin The Thing, Wilbirds and peacedrums ter Tape.

Mats Gustafsson (saksofoni, Fender Rhodes, elektronika)
Johan Berthling (el. bas)
Andreas Werliin (bobni, tolkala)
 

Naj bo jasno takoj na začetku: glasba skupine Fire! nikakor ni le še en svobodno-jazzovski trio, prej nasprotno: je eksplozija električnega zvoka, sodobno glasbeno požigalništvo prepolno energije, ki v ponavljajočih se upočasnitvah in pospešitvah gradi svež pogled na glasbo.

Mats Gustafsson se je vselej obdajal z glasbeniki, ki jim ni bilo mar za žanrske razlike in tako tudi Fire! obenem črpajo svoj navdih iz jazza, garažnega rocka, elektro-akustične glasbe, a tudi iz ropota resnično velikih kamionov.

Rezultat je zvočni plamen, ki zažiga tako v tišini, kakor tudi v hrupu in je najbrž najbolj »dostopna« Gustafssonova zasedba doslej. Fire! so posneli šest albumov, med drugim z Jimom O’Rourkom, kitaristom skupine Sonic Youth.

»Fire! is a biiiiiig, sloooow beast……« (Mats Gustafsson)

Da bo sobotni večer še bolj poln in Maribor najprej zažgan, nato pa osvežen, vas obveščamo tudi o prizadevanjih kolegov iz festivala Re:Fresh, ki v soboto med 12.00 in 18.00 uro na Poštni ulici pripravljajo tudi sejem gramofonskih plošč, po koncertu skupine Fire! v Narodnem domu, pa se lahko odpravite še na večer poln funk in soul glasbe na Štuku.


četrtek, 14. november, 20.30, Mali oder Narodnega doma
LUC EX’ ASSEMBLÉE (NED, GER, USA)
Ingrid Laubrock (saksofoni)
Ab Baars (saksofoni, shakuhachi)
Luc Ex (akustični bas)
Hamid Drake (bobni)

Assemblée je povsem nova zasedba basista Luca Exa, ustanovnega člana legendarne nizozemske punk-zasedbe The Ex. V sebi združuje lastnosti klasičnega jazzovskega kvarteta, a obenem s smelimi skladbami izpod Lucovega peresa presega tradicionalne predstave. V njihovi glasbi so združeni tipični jazzovski elementi v melodiji in ritmu, z neobičajnimi in inovativni pop in noise aranžmaji, zvočnimi pokrajinami in še veliko več.

Glasbe skupine se lahko veselimo vsaj tako kot enkratne zasedbe: tu je denimo Ab Baars, dolgoletni član legendarne zasedbe ICP Orchestra s svojim edinstvenim prepoznavnim slogom. Ingrid Laubrock je ena vodilnih glasbenic sodobnega jazza: leta 2004 je prejela nagrado BBC-ja »Award for innovation«, leto kasneje je bila nominirana za nagrado BBC-ja »Rising star«, prejela nagrado Arts Fellowhip leta 2006, tri leta kasneje pa prejela najbolj prestižno nemško nagrado za glasbenico leta SWR German radio Jazz Prize. Ne nazadnje je tukaj še Hamid Drake, nedvomno najbolj iskan bobnar našega časa, ki je igral z velikani kot so Don Cherry, Herbie Hancock, Peter Brötzmann, Pharoah Sanders, Bill Laswell in David Murray, in je mojster svojega žanra, saj zna poslušalcu z enim samim udarcem razodeti čarobno bistvo glasbe.

Izjemno raznorodna druščina torej, zbrana prvič in na posluh ekskluzivno v Mariboru.

Informacije in prodaja vstopnic:

Cena vstopnic: 9,00 €; 7,00€ (študentje),

NARODNI DOM MARIBOR, vsak delavnik od 10.00 do 17.00, v soboto od 9.00 do 12.00 ter uro pred prireditvijo
telefon: (02) 229 40 11, 229 4050, 040 744 122, 031 479 000 • vstopnice@nd-mb.si
spletna prodaja vstopnic: http://nd-mb.kupikarto.si/