Smrtni primer zaradi uporabe drog na festivalu Defqon.1

24. september 2013|Novice|Parti novice|Droge

Defqon.1, množični festival hardstyle glasbe v Sidneyu, je prejel hud udarec. Pojavile so se informacije, ki nakazujejo, da naj bi 23-letni moški umrl zaradi uporabe drog (domnevno ekstazijev z vsebnostjo PMA), vsaj 14 drugih pa naj bi bilo napotenih v bolnišnico zaradi prekomerne uporabe drog (ni jasno katerih).


23-letnika so odpeljali do medicinskega šotora okoli poldneva, kjer se je njegovo stanje hitro poslabšalo, zaradi česar je doživel številne napade. Takoj so ga odpeljali v bolnišnico Nepean Hospital, kjer se je njegovo srce večkrat ustavilo, ob 22:30 pa so ga proglasili za mrtvega. Toksikološko poročilo o smrti 23-letnika še ni na voljo, policija pa sumi, da bi lahko bil lahko razlog v zaužitju tabletk ekstazija rumene barve z logotipom konjske glave, ki naj bi vsebovale PMA.

Med osemnajsttisočglavim občinstvom naj bi bilo 84 oseb pridržanih zaradi preprodaje drog in povezanih obtožb, predvsem zaradi posedovanja nelegalnih substanc, ki jih je eden od predstavnikov policije opisal kot ’bife party drog’:
’’Včeraj je na festivalu bilo toliko različnih drog, da jih ne moremo vseh povezati [z vzroki predoziranj]. Videli smo stvari, ki so bile zabeležene kot magične gobe, kanabis, amfetamini, kokain, LSD, ekstazi, GHB – no, to so ljudje povedali, da bi naj bile.’’

Čeprav je bil nadzor policije strog in bi se tej katastrofi lahko izognili, policija pravi, da kaj več ne bi mogli storiti, da bi preprečili uživanje prepovedanih substanc, kljub temu, da je bilo prisotnih preko 100 policistov s policijskimi psi:
’’Ljudje so izredno iznajdljivi pri premagovanju policijskih in varnostnih metod, tako da skorajda ni pomembno [kaj počnemo].’’ Na očitke, da je ravno poostren nadzor nad posedovanjem drog privedel do bolj tvegane uporabe in prispeval k temu, da naj bi nekateri obiskovalci že pred vstopom na prizorišče zaužili, vse kar so posedovali, policija odgovarja, da je zgolj opravljala svoje delo ter da je vsak posameznik odgovoren za svoje vedenje. 

22-letni Adam Watson, eden od obiskovalcev, pravi, da ni nikakor presenečen nad incidentom, saj je bilo le vprašanja časa, kdaj se bo to zgodilo. Prav tako pravi, da je smrt posredno povezana tudi z visoko ceno alkoholnih pijač, kar je na koncu igralo pomembno vlogo pri visoki stopnji uživanja prepovedanih drog:
’’Ne preseneča me, niti najmanj. Ljudje so bili brez kontrole, festival je iz leta v leto slabši. Iskreno, obsojam cene pijač znotraj festivala. Mislim, da je to za mnoge izrednega pomena.’’

 

Avtorica: Kaja Babič

 

Viri:

www.theguardian.com

www.dailytelegraph.com.au

www.abc.net.au 

 

Prispevek je nastal v sodelovanju s portalom partyinfo.si (spletni portal namenjen ljubiteljem elektronske glasbe, na kateri si lahko ogledate vse o najboljših svetovnih in slovenskih zabavah, slo klubih, DJ-jih, ipd.).