Kako je (bi moralo biti) poskrbljeno za gibalno ovirane osebe na festivalih

7. september 2013|Novice|Parti novice

Množični družabni dogodki, festivali, druženja in partyji so organizirani za širok krog publike, za mlade in starejše, punkerje, rockerje, ljubitelje narodno zabavne glasbe in elektronske odvisnike. Pa je to res? Se resnično lahko vsak odloči za obisk takega dogodka? Spodaj bomo na kratko pogledali kaki je oziroma bi moralo biti prizorišče in organizacija urejena za dostop gibalno oviranih oseb


Kot prvo je potrebno misliti na sam prihod do prizorišča, pa tudi vstop na samo prizorišče. V ta namen morajo v bližini dogodka biti organizirani in urejeni parkirni prostori za invalide in gibalno ovirane, dostop mora biti urejen tako, da je dostopen osebam na invalidskih vozičkih in z pripomočki za lažjo hojo. Zaradi množice ljudi in možnosti prerivanja, je gibalno oviranim osebam potrebno zagotoviti prostor, ločen od gneče, kjer bodo lahko v miru uživali v nastopih, najbolje je, kadar so ti prostori nekoliko dvignjeni. Poskrbeti je potrebno tudi za toalete v neposredni bližini, ki so na voljo samo osebam z gibalnimi ovirami, seveda pa morajo te toalete prav tako biti dostopne za osebe z invalidskimi vozički. Nekaj planiranja je tudi na strani samih obiskovalcev, ki morajo poskrbeti za primerna oblačila, najbolje je, da se oblečejo v več plasteh, saj lahko s tem nadzirajo temperaturo in se zaščitijo pred morebitnimi padavinami. Nekatere gibalno ovirane osebe potrebujejo spremstvo, vedno pa morajo vedeti, kjer so locirani reševalci in kako do njih priti v čim krajšem možnem času. Poseben izziv pa predstavlja prostor za kampiranje, ki mora prav tako omogočati dostop do šotorov in prej omenjene toalete. Kampiranje je sestavni del večdnevnih festivalov in ne bi bilo pošteno, da bi ta del dogodka ostal nedosegljiv za nekatere obiskovalce.

Mnogi smo na večjih dogodkih že srečali osebe z motnjo gibanja, ki so ponavadi sedele ali stale nekje zadaj, stran od vrišča in prerivanja, ki se dogaja pod odrom. Včasih pa bučna množica le najde priložnost in polepša večer gibalno oviranim in jih s surfanjem ponese prav pod oder. Gre za skupinsko solidarnost, ki je na večjih dogodkih ne manjka. Skrbeti moramo drug za drugega in paziti nase. Poglejmo si nekaj posnetkov.
 

Avtorica: Kaja Babič

Prispevek je nastal v sodelovanju s portalom partyinfo.si - spletna stran namenjena ljubiteljem elektronske glasbe, na kateri si lahko ogledate vse o najboljših svetovnih in slovenskih zabavah, slo klubih, DJ-jih, ipd.