Povečan pojav uporabe GHB med uporabniki drog v Sloveniji

24. junij 2013|Novice|Aktualno|Droge

Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih PAS: Združenje DrogArt in Center za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sta opozorila, da zaznavata povečan pojav uporabe GHB (gama-hidroksibutirata) med uporabniki drog.


Kot opozarja Mina Paš iz Združenja DrogArt, so uporabo GHB-ja zaznali pri različnih uporabnikih, tako mladih kot tudi mlajših odraslih. Uporaba GHB-ja je povezana predvsem z nočnim življenjem in je pogosto zelo tvegana in nekritična, zaradi česar prihaja do predoziranj in drugih zdravstvenih posledic.

GHB je sedativ, ki vpliva na centralni živčni sistem. Najpogosteje se pojavlja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja ter rahlo slanega okusa. Na črnem trgu se prodaja v majhnih stekleničkah, pa tudi v obliki prahu in kapsul. Uporabniki ga najpogosteje zaužijejo oralno. Učinki GHB-ja nastopijo v časovnem obdobju od 10-tih minut do ene ure po uporabi in trajajo od okrog dveh do treh ur, pa vse do enega dneva.

Pri manjših dozah (0,5 -1,5 g) ima GHB podoben učinek kot alkohol: uporabnik je sproščen, vesel in družaben, ima željo po poslušanju glasbe, plesu in pogovarjanju. Večje doze povzročijo vrtoglavico, motnje ravnotežja, slabost in slabo počutje. Pri predoziranju (več kot 2,5 g ali kombinacija z drugimi drogami, alkoholom) nastopijo slabost, omotičnost in zaspanost, ki se pogosto stopnjuje vse do kome, krčev, upočasnjenega pulza, počasnega in plitvega dihanja ter smrti. Med prebujanjem so zastrupljenci pogosto agresivni, zmedeni in bruhajo.

Po besedah dr. Mirana Brvarja iz Centra za zastrupitve UKCL moramo nezavestnega zastrupljenca položiti v bočni položaj, da preprečimo aspiracijo želodčne vsebine. Ocenimo in spremljamo njegove vitalne funkcije. Zastrupljenca z zoženo zavestjo in plitkim dihanjem moramo ves čas spodbujati z zunanjimi dražljaji, npr. z govorjenjem, dotikanjem in izzivanjem bolečine. Če se oseba ne odziva, nemudoma pokličemo reševalce na številko 112.

Mešanje GHB-ja z ostalimi drogami je zelo nevarno, kar še posebej velja za alkohol, heroin in pomirjevala, saj se učinki seštevajo in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

GHB ima velik potencial za nastanek odvisnosti, povzroči lahko tako fizično kot psihično odvisnost. Fizična odvisnost nastopi po dolgotrajni uporabi večjih količin in odtegnitveni znaki so podobni kot pri alkoholu: nespečnost, razdraženost, slabost, krči, pospešeno bitje srca in halucinacije.

Povezane vsebine

Droge - Najpogostejše težave in kako ukrepati

25.1.2013Ob zaužitju drog lahko pride do določenih zdravstvenih težav, od katerih se nekatere lahko končajo tudi s smrtjo. Zelo pomembno je te težave...

Droge - Prva pomoč

25.1.2013Pri vseh stanjih, ki potrebujejo prvo pomoč je zelo pomembno, da človeka nemudoma odpeljemo na miren in hladen prostor, saj se že s tem, ko ga...

Droge - GHB in GBL

5.9.2017Po učinkih sta nekoliko podobni MDMAju, zato je njuno poulično ime tekoči ekstazi. GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo...