Sintetična marihuana bi lahko bila nevarna za ledvice

20. februar 2013|Novice

V ZDA je uporaba sintetične marihuane povzročila več zdravstvenih težav povezanih z delovanjem ledvic pri mladih.


Nefrologi Univerze Alabama at Birmingham (UAB) poročajo o prvih primerih akutne poškodbe ledvic, ki so direktno povezani z uporabo sintetične marihuane. Študije primerov so objavljene v Journal of the American Society of Nephrology in bodo objavljene v marčevski tiskani izdaji. Podobne zdravstvene težave pa so zabeležili tudi drugod po Ameriki: v Kansasu, Oklahomi, Oregonu, New Yorku, Wyomingu in na Rhode Islandu, kar je zabeleženo v reviji Morbidity and Mortality Weekly Report, ki je izšla 15. februarja 2013.


Strokovnjaki ugotavljajo, da gre pri nefrotoksičnosti (strupenosti za ledvice) najbrž za enega od treh razlogov: (1.) za neznan toksin, ki je prisoten v določeni pošiljki sintetičnih kanabinoidov, (2.) za predhodno neprepoznano toksičnost in (3.) najverjetneje  za nove kemične snovi, ki jih uporabljajo pri pripravi teh produktov, ki jih najdemo tudi pod imeni Spice in K2. Standardni urinski testi ne zaznajo sintetičnih kanabinoidov, zato strokovnjaki opozarjajo zdravnike in uporabnike, naj bodo na povezavo med uporabo te snovi in težavami z ledvicami pozorni.


Ugotovili so, da je poškodbo ledvic spremljalo več simptomov: nenormalno majhne količine urina, močna slabost, bruhanje in bolečina v trebuhu, v nekaterih primerih so odkrili tudi povečano koncentracijo kreatina v serumu in slabši dovod krvi v ledvice. Če si uporabnik sintetičnih kanabinoidov in imaš podobne težave, obišči zdravnika, saj se lahko stanje zelo poslabša, če zastrupitve ne zdraviš (v najslabšem primeru so lahko poškodbe tako hude, da boš potreboval dializo).


Nove dizajnerske droge, med njimi tudi različne vrste sintetične marihuane, ki se pojavljajo na trgu, so večinoma neraziskane. Zaradi tega ne vemo, kakšni so učinki in predvsem nevarnosti in možni zapleti pri njihovi uporabi. O težavah, ki se pojavijo večinoma izvemo od uporabnikov samih. Če se že odločiš za njihovo uporabo, se predhodno o njih čim bolj informiraj in bodi skrajno previden. V primeru zapletov takoj poišči zdravniško pomoč.

 

Vira:

Centers for Disease Control and Prevention

UAB News