Tjaša

terenska delavka

Kaj te motivira k temu, da si DrogArtov terenska delavka?

"Pred začetkom dela pri DrogArtu je bila moja motivacija predvsem pridobiti čimveč izkušenj na področju dela z ljudmi, čim bolje pomagati ljudem, ki imajo kakršne koli težave, povezane z uporabo drog, bolje spoznati delo z ljudmi, ki uporabljajo droge, ter spremljati dogajanje na tem področju v Sloveniji. DrogArtu sem se pridružila v času študija, je pa izkušnja v celoti zelo vplivala na moje trenutno delo (delam v zdravstvu) in izoblikovala moje pristope do ljudi (vseh, ne le uporabnikov drog). Trenutno je moja motivacija, da ostajam pri DrogArtu, predvsem to, da imam na terenu marsikdaj možnost, da se z ljudmi odkrito pogovarjam, da mi zaupajo, ter jim na tak način lahko marsikdaj tudi pomagam kot jim sicer v okviru svojega rednega dela ne bi mogla (ker je enako stopnjo sproščenosti in odprtosti kot je v delovnem okolju na DrogArtu (razni partiji) zelo težko doseči npr. v ambulanti).
Poleg pomoči uporabnikom in neopisljivega zadovoljstva, ki te prevzame, ko so ti ljudje iskreno hvaležni že za najmanjšo pomoč, lepo besedo ali podarjen žvečilni gumi, pa velik in pomemben del moje motivacije za delo predstavljajo tudi sodelavci, ostali terenci, ki prihajajo iz najrazličnejših okolij, z najrazličnejšimi izkušnjami in znanji. Prav od vsakega se vedno kaj novega naučim, vedno pa tudi poskrbijo, da je delo zabavno in prijetno."

 

Kako bi na kratko opisala svojo izkušnjo z delom pri DrogArtu? Kaj je tvoj najljubši del tega dela?

"Izkušnja je zelo pozitivna, ravno zaradi tega prostovoljno delo nadaljujem kljub redni zaposlitvi, saj se mi zdi, da tu vedno dobim nekaj novega, tako na področju dela kot tudi na osebni ravni. Dobila sem ogromno izkušenj na najrazličnejših področjih: znanje na področju HR, prepoznavanje in pomoč predoziranja z najrazličnejšimi drogami (zelo koristno pri delu v urgentnih ambulantah), komunikacija s težavnimi uporabniki, vodenje ekipe, postavljanje mej v odnosu z drugimi ljudmi, spremljanje dejanskih potreb in stanja uporabnikov in prilagajanje dela tem potrebam … Delo na terenu je velikokrat nepredvidljivo, kar je super za ohranjanje fleksibilnosti in timskega dela."

 

Lahko deliš kakšno posebnost v povezavi s svojim delom za DrogArt?

"Na partijih sem bila v družbi vedno tista, ki je imela sabo vse potrebne stvari za pomoč ostalim (čigumiji, robčki, razkužilo, gumice za lase, … ). Odkar sem pri DrogArtu, se je ta pomoč še razširila in nabor stvari v moji torbi je vedno večji (»Če kej rabiš, ma Tjaša zihr to sabo.«). Sem pa na terenskih akcijah sigurno tista, ki poje največ arašidov."

 

Katera žival bi bila, če bi lahko izbirala?

"Če bi bila žival, bi bila jež."

https://www.youtube.com/watch?v=RX0JFqbZiXg

(Avtorica risbe: Teja Bakše)

Kdo je kdo|Mladinski delavci