Guest Kaja Posted January 1, 2020 Report Share Posted January 1, 2020 Recimo, da ne spadam verjetno v ta forum, a morda mi postanejo stvari bolj jasne... Zadnje leto sin (19) na veliko eksperimentira z drogami. Vse mogoče...mdma, extasy, kokain, bnz... Kako mu naj dopovemo, da to ni ok? Vržemo ven? Pustimo, da morda čez leta sam neha...? Če prej ne bo kakih posledic. Pa ali je to res že čisto vsakdanje med najstniki? Hvala za kak nasvet iz lastnih izkušenj.. Quote Link to comment
Kotalko Posted January 1, 2020 Report Share Posted January 1, 2020 Ni vsakdanje. Z benzoti se zna fajn zajebat. Lahko pa, da ne bo nič. Scenarijev je toliko kolikor je različnih ljudi. Šola gre? Dela kaj preko študenta? Frendi so že čisto zabluzili? Quote Link to comment
Guest Kaja Posted January 1, 2020 Report Share Posted January 1, 2020 Iz šole izključen...ne dela. Prijatelji eni ok, drugi kot on. Pravi, da bo naredil šolo..ob delu, da ne misli bit odvisnež, da je to pač samo zabava... Vem, da je scenarijev ogromno, samo res si želim, da ne bi izbral najslabšega.. Quote Link to comment
Kotalko Posted January 2, 2020 Report Share Posted January 2, 2020 Izključen iz šole, ker je najbolj pameten zdej bo pa naredil šolo, ki je ni brez dela z razliko, da bo še delal zraven. Pa tudi odvisen ne bo, ker to je itak samo za tiste, ki niso pametni tolk kot on. Naklada tolk, da sam sebi verjame. Vikend žur traja od petka do nedelje? Quote Link to comment
Guest Kaja Posted January 2, 2020 Report Share Posted January 2, 2020 13 hours ago, Kotalko said: Izključen iz šole, ker je najbolj pameten zdej bo pa naredil šolo, ki je ni brez dela z razliko, da bo še delal zraven. Pa tudi odvisen ne bo, ker to je itak samo za tiste, ki niso pametni tolk kot on. Naklada tolk, da sam sebi verjame. Vikend žur traja od petka do nedelje? Vikend žur traja skoz....dokler se ne testiramo, zagrozimo spet z izselitvijo..potem pa je nekaj dni bolje... Saj niti ni neki žur...je doma, včasih s kakim prijateljem na pizzo. Ampak vmes pa, po moje iz dolgčasa kak kokain in potem bnz za boljši spanec. To traja nekje 8, 9 mesecev. Vmes je uspel 6 tednov abstinence, to je največ, ali dva....potem je seveda čisto drug. Normalen, se pogovatja, dela načrte utd. Quote Link to comment
Anjaaa Posted January 3, 2020 Report Share Posted January 3, 2020 Živjo, pomembno je, da vi veste, kje je vaša meja in glede na to reagirate. Običajno je fajn nardit 2 stvari (ki sta na videz neskladni, ampak nujni) - ena je bit sinu v oporo oz.na voljo za pogovor o teh stvareh; druga pa držat meje in upoštevat dogovore, ki jih imate, če živite v skupnem gospodinjstvu (npr. plačevanje kakšnih prispevkov, opravila ipd.) in kaj bo, če se tega ne upošteva. Sinu ne morete preprečiti uporabe drog, niti ga spremeniti; lahko pa uporabite zunanje meje in dogovore, da sin začne sprejemati nove ali drugačne odgovornosti za svoje življenje. Ni vse tako enostavno kot se sliši tole napisano, ampak tako kot je rekel Kotalko je vsaka zgodba individualna in je težko dati recept. Če želite lahko pokličete na DrogArtov svetovalni telefon(041 730 800, pogovor je anonimen) in lahko mogoče lažje preko cele zgodbe ugotovimo, kako lahko kaj ukrepate ali pa si najdete vsaj podporo zase. Srečno! Anja Quote Link to comment
Guest Kaja Posted January 4, 2020 Report Share Posted January 4, 2020 21 hours ago, Anjaaa said: Živjo, pomembno je, da vi veste, kje je vaša meja in glede na to reagirate. Običajno je fajn nardit 2 stvari (ki sta na videz neskladni, ampak nujni) - ena je bit sinu v oporo oz.na voljo za pogovor o teh stvareh; druga pa držat meje in upoštevat dogovore, ki jih imate, če živite v skupnem gospodinjstvu (npr. plačevanje kakšnih prispevkov, opravila ipd.) in kaj bo, če se tega ne upošteva. Sinu ne morete preprečiti uporabe drog, niti ga spremeniti; lahko pa uporabite zunanje meje in dogovore, da sin začne sprejemati nove ali drugačne odgovornosti za svoje življenje. Ni vse tako enostavno kot se sliši tole napisano, ampak tako kot je rekel Kotalko je vsaka zgodba individualna in je težko dati recept. Če želite lahko pokličete na DrogArtov svetovalni telefon(041 730 800, pogovor je anonimen) in lahko mogoče lažje preko cele zgodbe ugotovimo, kako lahko kaj ukrepate ali pa si najdete vsaj podporo zase. Srečno! Anja Ja, tako nekako ugotavljam....da bi rada bila v oporu, istočasno postavila meje in s tem tudi sebe zaščitala. In da ni enostavno, ugotavljam ves čas... Da se mora sam odločit, če bo želel kaj spremenit. Ampak, on skoz zatrjuje, da mu je tako vredu. Uživa trenutno v svojem načinu življenja in ne vidi nobenega problema... Pokličem drug teden. Hvala Quote Link to comment
policaj Posted January 4, 2020 Report Share Posted January 4, 2020 Tole je kar resno stanje. Sicer poznam ljudi, ki so kar uredu izpadli kljub drogi ( vključno z mano 😉 opravljena fakulteta, kar precej nadpovprečna plača). Pa vendar mi je bla šola zelo pomembna in sem jo zaradi tega zaključil. Vmes sem za 2 leti malo zabluzil večino zarad alkohola ampak me je delo v proizvodnji hitro streznilo. Čisto odvisno kakšen karakter je. Lahko kaj pametnega nardi iz sebe, če je pa samodestruktiven karakter pa mu ne pomaga nobena prevzgoja. Vi nikakor ne morete spremeniti sina. Lahko spremenite le sebe. Predvidevam, da je drogeraške vzorce povzel iz družine (alkohol, tablete). Če ste se vi pripravljeni spremenit, gibat in zdravo živet, ter razresit svoje probleme (npr z jogo ali svetovanjem) vam bo z veliko verjetnostjo prej ali slej sledil. Samo besede in grožnje so tratenje energije. Videli boste kako je tezko spremenit sebe, drugega pa je skoraj nemogoce spremenit. Sam sem že mlad našel uteho v alkoholu in drogi (14 let star) ker sem mislil da sem grd, ker se noben noče pogovarjat z mano, predvsem punce. Starši pa so tudi bli zahtevni in sem od njih samo kritike slišal (npr. Da sem zaostal..). V bistvu nism bil grd ampak sem imel hudo anksioznost in sem bol malo govoril ter sem vedno bil v krču. 😀 Droga je ponavadi samo simptom globoko ležečega problema. Vseeno mu pa postavite meje in zahtevajte plačilo dela položnic in redno opravljanje hišnih opravil. Morate tudi razumeti da njegovi mozgani niso ravno razsodni. Zdaj je kot maček ki se goni (zaradi hormonov) in goneč maček kaj hitro pristane pod avtom ali v pretepu ter iz gonitvenega obdobja pride celi poklapan in shiran. Nekateri zal tudi ne prezivijo. Vso srečo vam želim, da se spravi k sebi, da bo on lahko za vas na stara leta poskrbel. Quote Link to comment
Guest Kaja Posted January 5, 2020 Report Share Posted January 5, 2020 Hvala, po odgovorih vsaj vidom, da prav razmišljam. Ni sicer pomembno, a moram napisat. Glede staršev nima vzgleda alkohola, drog, tablet...sama zelooo zdravo živim, vsakodnevna zmerna rekeracija, borba proti stresu... Bo pa verjerno držalo tisto o slabi samopodobi, morda celo anksioznostji, ki jo z drogami malo premaga,nasldnič pa je še slabše... In bil je špprtnik, vsakodnevni, do 16 leta...ne pije in ne kadi cigaret, ker to škodi zdravju....za droge pa si ne da rečt... Pač kot mama se skoz ukvarjam s vprašanjem,.kaj in kje je šlo narobe...ja, morda premalo.mej, ampak do 16leta jih ni potreboval, je bil skoraj vzoren otrok. Zdaj pa, ko ga opazujem, se mi zdi, da se tako išče in ne najde svojega mesta...enkrat ta droga, potem.druga, pa vmes obljube, da ne bo več. Ja, lahko ga prisilim k plačevanju položnic, ampak me.je strah, da bo še bolj zapadel v kako prodajo drog itd. Ker to je že tudi bil problem... Seveda ga gnjavimo, da gre delat, ampak zaenkrat še brez uspeha. Hvala vsem za odgovore...vsaj vidim, da res ni tako enostavno in se ne sekiram brezveze. Quote Link to comment
DMT Posted January 5, 2020 Report Share Posted January 5, 2020 Helou, se kr nekak vidim v tej situaciji, sam sm brez problemov delu šolo, ampak sm vse pustu ker je blo bol zanimiv naročat pa nabaulat use možne substance dokler nism udaru na podn z heroinu..zdej sm se ga nekak fizično rešu za druge stvari pa nebom govoru, ker sm si vedno govoru da morm samo na šiht/v šolo hodit pa bo doma mir ampak sm do 25 leta uspešno zafuru use možno pa zaupanje od vseh, vem da mi je nekak najlažje blo ko sma se menla z sestro, ker sicer ni vedla vsega kaj jemlem kr lep cajt in je blo nekak tak rečen, da dokler delam al pa hodim v šolo, da pa že nemore tk slab bit, dokler so mi doma težil sm se še z večjim odporu drogiru pa skrivu pa delu ni da ni, zdej ko pa nekak usi v družini vejo kaj sm jemau oz. jemlem pa vidim da mi ne težijo, je pa tud men kr mal na bed ko vidim kam sm pršu, da nimam ne šole niti šihta trenutno čeprav mam 14.1. zdravniške za novo službo, čeprau če sm čist odkrit če bi sam živeu verjetno nebi tolk zagret šihta iskau, tk pa vidim da me doma pustijo pr mir dokler delam pa mam ene osnovne manire in sm se pač sprijaznu z tem da če bom delu me bojo doma čist drugač sprejemal, ko pa če bi bluzu 5 dni u tednu pa biu brez vsega še naprej.. Ne znam na kratk napisat, point je da sm vam hotu svetovat da se probite dol usedit z njim pa naj bo odkrit do vas, vi mu pa v zameno dajte možnost da dela šolo al pa hodi v službo pa ne bluzi tolk, ne tolk težit.. :/ Vsaj pr men je šele to zalegl, da sm lahk biu odkrit do vseh pa sm vedu da dokler delam nebom meu glih groznih problemov doma, s časom me je pa itak minal do vsega ker so nekvalitetne droge in ker nism meu več denarja za use kar sm hotu.. Kar se pa droge na splošno tiče, vam pa lahk povem sam da ko sm nazadnje šou na parti po ene 3 letih, nism mogu verjet kolk mladih(tam okol 20) je ob vikendih zadetih do amena, pa večina jih useen dela šolo al pa hodi v službo, drugač bi pa reku da so se droge v zadnih 5-6 letih noro razpasle, sploh kokain pa podobne zadeve in ekstaziji... Quote Link to comment
peglica Posted January 6, 2020 Report Share Posted January 6, 2020 19 hours ago, DMT said: čeprau če sm čist odkrit če bi sam živeu verjetno nebi tolk zagret šihta iskau najbrž še bolj, ker se od zraka pač ne da živet Quote Link to comment
DMT Posted January 6, 2020 Report Share Posted January 6, 2020 ^^bo kr neki tajga ja.. -.- Quote Link to comment
Guest Kaja Posted January 7, 2020 Report Share Posted January 7, 2020 Hmm...torej naj ga v miru pustimo na bnz, če bo le delal šolo ali kaj delal? Mislim, kar mirno sprejmemo, da se pač vedno nekaj drogira? Ne vem, če to zmorem... Quote Link to comment
Badimo Posted January 7, 2020 Report Share Posted January 7, 2020 Ne ga kar pustit, pri 19 smo itak vsi mislili da imamo vse naštudirano in vse vemo in zmoremo. Quote Link to comment
Guest Kaja Posted January 7, 2020 Report Share Posted January 7, 2020 Ja, verjetno res. Hvala.... Quote Link to comment
Guest Albert Einsteinini Posted January 25, 2021 Report Share Posted January 25, 2021 Po mojem mnenju ne smete pustit, ne smete pa kaznovat. Usedite se z njim, prestudirajte malo te droge pa mu razlozite kako nevarne so lahko ter kaj se mu lahko zgodi ce ne bo mel sluzbe pa se bo sam drogiru.. Ce ga boste kaznovali bo pa 100% sam se slabse, poznam ene ljudi ki se jim je podobno zgodilo, tudi v nasi druzini Quote Link to comment
Guest hmm Posted January 9 Report Share Posted January 9 pozdravljeni, ja to so problemi, ampak na splošno karkoli že vzame svetujem, da se izogiba benzodiazepinov, na kratkoročno so res nedolžni ampak, če se jih človek navadi je lahko problem resen, še posebej pri dolgotrajni uporabi in hitri prekinitvi uporabe. Tudi za učenje se ne priporoča temveč odsvetuje, možgani so kot kamera, ki snema v prazno oz. ne "shranjuje podatkov" bi rekel. V glavnem ljudje to jemljejo zelo kratkoročno kot za spanje ali stres, kokain je ok dokler je kvaliteta tu ampak odvisno od posameznika kakšno samokontrolo ima, lahko vodi v pekleno psihično zasvojenost, mdma/cukri za tehnače al pa kr navadna pasta za mene hehe.. eden teh problemov, ki jih ima vaš sin je mogoče depresija, oziroma nihilizem, ki je povezan z depresijo. Ne vem, nisem strokovnjak na tem področju ampak vem, da prvo na terapiji te vprašajo, kdaj se zbujaš oz., če imaš kakšen razlog sploh, da se zjutraj zbudiš, če imaš službo, hočem povedati, da mogoče mu bo pomagalo, če se bo zakopal z neko plemenito odgovornostjo, bo imel toliko dela, da nebo razmišljal v prazni praznini, kjer človeku tako ali tako jemlje vso motivacijo in daje prazno upanje, skeptičnost, dvom v vsakogar vključno samega sebe, to je moment nihilizma, ko logično razmišljaš in si v iskanju prave resnice spoznaš, da karkoli narediš, nič nebo zagotovilo tvojega preživetja, tudi vnuki vaših vnukov bodo sčasoma umrli, ampak vseeno moramo si osmisliti življenje nekako, literatura svetuje z plemenito odgovornostjo in vrlinami ali ljubeznijo.. good fkn luck Quote Link to comment
Guest Teo Posted January 21 Report Share Posted January 21 On 5. 1. 2020 at 7:39, Guest Kaja said: Hvala, po odgovorih vsaj vidom, da prav razmišljam. Ni sicer pomembno, a moram napisat. Glede staršev nima vzgleda alkohola, drog, tablet...sama zelooo zdravo živim, vsakodnevna zmerna rekeracija, borba proti stresu... Bo pa verjerno držalo tisto o slabi samopodobi, morda celo anksioznostji, ki jo z drogami malo premaga,nasldnič pa je še slabše... In bil je špprtnik, vsakodnevni, do 16 leta...ne pije in ne kadi cigaret, ker to škodi zdravju....za droge pa si ne da rečt... Pač kot mama se skoz ukvarjam s vprašanjem,.kaj in kje je šlo narobe...ja, morda premalo.mej, ampak do 16leta jih ni potreboval, je bil skoraj vzoren otrok. Zdaj pa, ko ga opazujem, se mi zdi, da se tako išče in ne najde svojega mesta...enkrat ta droga, potem.druga, pa vmes obljube, da ne bo več. Ja, lahko ga prisilim k plačevanju položnic, ampak me.je strah, da bo še bolj zapadel v kako prodajo drog itd. Ker to je že tudi bil problem... Seveda ga gnjavimo, da gre delat, ampak zaenkrat še brez uspeha. Hvala vsem za odgovore...vsaj vidim, da res ni tako enostavno in se ne sekiram brezveze. Nima zgleda po starših? Odvisnost od odnosov, od zdrave hrane, športa... Vse to so odvisnosti, sin je pač posegel po kemičnih, kot navajate eksperimentira. Naj se malo sprehodi po parku, mestu in opazuje kam pripeljejo človeka droge. Boste čakali, da umre zaradi drog? Sin potrebuje takojšnjo psihiatrično pomoč, saj je potrebno zdraviti vzrok zaradi katerega beži od realnosti v svet drog, ki mu dajejo začasno uteho, nato pride kriza in začaran krog. Droge vodijo v propad uma in telesa. S sekiranjem mu ne boste pomagali ampak le tako, da greste z njim na pogovor k zdravniku itd... Bolje zdaj kot nikoli. In kako bo delal če je zdrogiran? Nekaj časa mogoče lahko prikriva pred delodajalcem, na dolgi rok to ni mogoče. On potrebuje zdravljenje zdaj in nne jutri! Quote Link to comment
Recommended Posts