Jump to content

Škodljivosti uživanja droge ecstasy: pregled literature


Recommended Posts

 1. OZAVEŠČANJE UPORABNIKOV

Nekateri uporabniki ekstazija verjamejo, da je MDMA sam po sebi zelo varna droga in, da so za večino neželenih učinkov krive primesi-nečistoče-ponaredki. Pacientom je potrebno razložiti, da nečistoče seveda prispevajo k še večji tveganosti, pomembno pa se je zavedati tega, da sam MDMA lahko povzroči hude zdravstvene zaplete, neprijetne stranske učinke in celo smrt. Posebno nevaren je v visokih ponavljajočih dozah, in  v okolju ki prispeva k naprezanju in pregrevanju (Armenian et al., 2013; Vanden Eden, 2009). Principi za zmanjševanje škode pri uporabi ekstazija, so podobni kot na splošno za SAT:

 

 • Uporabniki se morajo zavedati, da vse tabletke ne vsebujejo enake vsebnosti MDMA, četudi so iz iste serije (isti motiv, ista oblika, ista barva, ista lokacija). Tablete ali kristali, ki se prodajajo kot ekstazi (MDMA), lahko vsebujejo druge PAS, med najnevarnejšimi je zaenkrat PMA/PMMA katerega učinek je lahko močnejši, traja dalj časa, da se učinek pojavi in je veliko bolj toksičen (hiperpireksija, SS).
 • Če se uporabnik odloči za jemanje, se svetuje majhna začetna doza (polovica ali četrtina tablete), najboljše pa je, če se droge pred uporabo preveri v laboratoriju. Zavedati se morajo, da večanje doze ne bo povečalo zaželenih učinkov, ampak se s tem večajo neželeni učinki. Spuščanje je zato bolj neprijetno, močno je povišano tveganje za zdravstvene zaplete.
 • Svetujejo se redni premori med plesom, zmernost pri aktivnosti in zavedanje možne izčrpanosti in pregretja, katerega klinično sliko MDMA zakrije.
 • Pomembna je hidracija, a ne pretirano pitje vode in hipotoničnih tekočin kot je pivo. Ob premajhnem zauživanju vode je posledica dehidracija, ob prevelikem pitju vode pa lahko pride do hiponatremije (elektrolitskega neravnovesja, možganski edem), kar predvsem pri ženskah lahko vodi v hude zdravstvene zaplete, celo smrt.
 • Svetuje se pitje manjših količin vsake pol ure. Ob plesu v vročem okolju ne več kot 500 ml/uro, če smo manj aktivni pa ne več kot 250 ml/uro. Priporoča se izotonične napitke.
 • Odsvetuje se namerno mešanje oz. sočasna uporaba drugih PAS, vključno z alkoholom, kofeinom (energijske pijače), nikotinom, sredstvi za hujšanje, farmacevtskimi zdravili in nekaterimi prehranskimi dodatki, ker se tveganost močno poveča. Večja nevarnost za SS in hipertermijo.
 • Uporabniki naj pazijo drug na drugega in se opazujejo. SS je življenjsko ogrožajoča situacija.
 • Varni spolni odnosi. SAT lahko povišajo libido in zmožnost spolnih odnosov dalj časa v zmanjšani razsodnosti. Svetuje se zaščita, uporaba kondomov. Tako se izognemo neželeni nosečnosti in spolno prenosljivim boleznim.
 • Slamice za njuhanje se ne deli, ker se tako lahko s krvjo prenaša viruse, kot je npr. najpogosteje hepatitis C.
 • Uporabniki naj se izogibajo večdnevnem jemanju v izogib razvoja odvisnosti. Telo potrebuje počitek. Uporaba MDMA naj bo manj kot 1x/mes in manj kot 50 uporab v življenju, v izogib možni nevrotoksičnosti. Maksimalni še relativno varen odmerek MDMA je 1,3 mg/kg za ženske in 1,5mg/kg za moške (Varne uporabe drog ni).
 • Uporabniki naj upoštevajo faktorje, ki vplivajo na toksičnost (Priloga 2). (Abdulrahim, Bowden-Jones, 2015).
Link to comment

Priloga 2: Faktorji, ki vplivajo na toksičnost ekstazija

 • doza in frekvenca uporabe,
 • uporaba več drog hkrati,
 • pot vnosa, okoljski pogoji (temperatura, hrup, prenatrpani prostori),
 • intenzivno naprezanje,
 • nepravilen vnos tekočine,
 • starost,
 • etično poreklo – genetske variacije,
 • življenjski stil,
 • spol – ženske so bolj dovzetne,
 • spolna orientacija – homoseksualci/biseksualci so bolj dovzetni,
 • psihofizična kondicija in psihopatologija (nosečnost = teratogenost, hipo/hiper tireodizem, bolezni jeter in ledvic, vnetne in infekcijske bolezni, kardiorespiratorne bolezni, diabetes melitus in debelost, povišan nivo kortizola) (Carvalho et al., 2012).

_____________________

 

Priloga 1: Najpogosteje odkrite substance v produktih ekstazija v zadnjih letih

 

2CB                2,5-dimethoxy-4-bromophenethylamine

2CI                 2,5- dimethoxy-4-iodophenethylamine

4-APB             4-(2-aminopropyl)benzofuran

4-FA               4-fluoroamphetamine 

4-MA             4-methylamphetamine

4-MEC           4-methylcathinone

4-MMA          4-methylmethamphetamine

4-MMC          4-methylmethkathinon -mefedron (mephedron)

4-MTA           4-methylthioamphetamine

5-APB            5-(2-aminopropyl)benzofuran

6-APB             6-(2-aminopropyl) - benzofuran

MBDB            1,3-Benzodioxolyl-N-methylbutanamine

mCPP             meta-chlorophenylpiperazine

MDA              3,4-methylenedioxyamphetamine 

MDAI             5,6-methylenedioxy-2-aminoindane

MDEA            3,4-methylenedioxy-N-ethylamphetamine

MDPV            methylenedioxypyrovalerone

TFMPP          3-trifluoromethylphenylpiperazine

βk-MDEA      3,4-methylenedioxy-N-ethylcathinone -etilon (ethylone)

βk-MDMA     3,4-methylenedioxy-N-methylcathinone -metilon (methylone)

Link to comment

Interakcije, kontraindikacije, kombinacije

 

Sočasna uporaba drugih PAS poveča toksičnost MDMA. Hkratno zaužitje kokaina, na primer, poviša tveganje za hudo anksioznost in srčno-žilne zaplete.

 

Sočasna uporaba kofeina poveča možnost za hiperpireksijo (poskusi na podganah) (Vanattou-Saifoudine, 2012).

 

Ena izmed najbolj nevarnih kombinacij je PMA/PMMA, ki sta bolj potentna in imata počasnejši čas učinka, zato uporabniki ponovijo dozo. V kombinaciji z MDMA deluje sinergijsko. Hitro se lahko razvije maligni SS s telesno temperaturo >40°C s slabo prognozo. Ta kombinacija je tako kot ostale kombinacije NPS, v veliki večini primerov nehotena (snov je primešana produktom ekstazija, največkrat v obliki tablet) (Palmar et al., 2016; Karila et al., 2015). V Evropi je bilo med leti 2011-2015 izdanih 11 varnostnih opozoril zaradi smrti v povezavi z drogo ekstazi (EMCDDA, 2016a).

 

Uporaba več drog hkrati, navadno zabriše klinično sliko zastrupitve z MDMA in lahko vodi v paradoksalne značilnosti, ki niso značilne za zastrupitev z MDMA.

Tako so opisani paradoksalni primeri hipotermije, bradikardije, kome, mioze in hipotenzije. Te značilnosti vključujejo souporabo gama hidroksibutirata (GHB), opiatov in opioidov (Carvalho et al., 2012; Rogers et al., 2009).

Sočasna uporaba alkohola pomembno zviša toksičnost, v smislu dehidracije, ki prispeva k hipertermiji (Horyniak et al., 2014).

 

MDMA in njemu podobne droge so zaviralci in substrati encimskega sistema CYP2D6 (citokrom P450 2D), tako da kombinacije z ostalimi drogami, ki tekmujejo za inhibicijo ali blokiranje CYP2D6, lahko povzročijo veliko več negativnih stranskih učinkov ali toksičnosti.

Kontradicirana so prehranska dopolnila, ki vplivajo na citokrom P450: efedra -  za hujšanje, grenivke (inhibira P450), MAOI (kumarin, flavonoidi, ksantoni).

V literaturi je posebno izpostavljeno protiretrovirusno zdravilo (proti okužbam virusa HIV) Ritonavir®, ki povzroči motnje v metabolizmu MDMA. Opisani so smrtni primeri. Posebno ogrožene so marginalne skupine MSM (moški, ki imajo spolne odnose z moškimi), kjer jemljejo to zdravilo (Abdulrahim, Bowden-Jones, 2015).

 

CYP3A4 je ravno tako vpleten v metabolizem MDMA in njegovih derivatov, zato enako velja za droge, ki vplivajo na ta encimski sistem. Ob sočasni uporabi lahko povečajo tveganje (npr. hepatotoksičnost). Zdravila, ki inhibirajo CYP3A4: paroxetine, fluoxetine, clozapine, diazepam, risperdone (Antolino-Lobo, 2011).

 

Druga zdravila z neugodnimi učinki so dekstrometorfan, SSRI (npr.: fluoxetine, paroxetine) in RIMA/MAOI (npr.: moclobemide), antipsihotika Haloperidol in thioridazine, antiaritmik quinidine. Ta zdravila lahko nevarno potencirajo učinke MDMA, poveča se možnost serotoninskega sindroma/hipertermije (Carvalho et al., 2012; Yubero-Lahoz, 2011).

 

Pacienti, ki se zdravijo za depresijo, naj se izogibajo ekstaziju: citalopram močno zniža zaželeni učinek MDMA, verjetno tudi drugi SSRI in zaviralci ponovnega privzema serotonina in norepinefrina (SNRI) delujejo podobno (Piper et al., 2007). Kljub znižanju »3E« je možno, da antidepresivi zvišajo toksičnost MDMA, višje je tudi tveganje za SS (Pilgrim et al., 2012; Silins, 2007).

 

Najpogostejše kombinacije z drugimi PAS so: tobak, kofein, konoplja, alkohol, amfetamini, kokain, dietilamid lizergične kisline (LSD), ketamin, psilocibin/psilocin, heroin. V fazi spuščanja po uporabi so to še: benzodiazepini, uspavala, sildenafil (zaradi erektilne disfunkcije in po želji spolnih odnosov), antihistaminiki, 5 hidroksitriptofan v želji zmanjšati neželene učinke (»samozdravljenje«). Vse te kombinacije so kontraindicirane (Peacock et al., 2016; Tait et al., 2013; Carvalho et al., 2012; Wael, 2011).

 

Produkti ekstazija so lahko kontaminirani tudi s stranskimi produkti sinteze MDMA (MDA, safrol in analogi, tetrahidrofuran, metanol, N-metilformamid), ki sovplivajo z MDMA in so tudi sami po sebi toksični (EMCDDA, 2016a).

Link to comment

 

 

Druga zdravila z neugodnimi učinki so dekstrometorfan, SSRI (npr.: fluoxetine, paroxetine) in RIMA/MAOI (npr.: moclobemide), antipsihotika Haloperidol in thioridazine, antiaritmik quinidine. Ta zdravila lahko nevarno potencirajo učinke MDMA, poveča se možnost serotoninskega sindroma/hipertermije (Carvalho et al., 2012; Yubero-Lahoz, 2011).

 

Razlozi mi kako lahko paroxat in haldol povecata ucinek mdmaja, ti k ful studiras tole? Kaj pomeni kratica ssri po slovensko

Edited by kinavaras
Link to comment

Pozorno preberi diplomsko. Je vse razloženo.

Če še kaj ni jasno, si preberi literaturo in dokumentacijske vire diplomske naloge.

 

Smatram, da te tema zelo zanima, zato bo branje lahko in hitro.

LP

Nerabm prebrat, ker vem že vem ;) Selektivni zaviralec ponovnega privzema seratonina... Že sama kratica ti pove, da je tale diplomska bullshit, če pa poznaš delovanje SSRI na ravni nevrotransmitorjev pa veš, da je sploh bullshit... Verjetno je ti sam nisi prebral oz. slepo verjameš nekim trditvam

Link to comment

Nerabm prebrat, ker vem že vem ;) Selektivni zaviralec ponovnega privzema seratonina... Že sama kratica ti pove, da je tale diplomska bullshit, če pa poznaš delovanje SSRI na ravni nevrotransmitorjev pa veš, da je sploh bullshit... Verjetno je ti sam nisi prebral oz. slepo verjameš nekim trditvam

SSRI je čist znanstveno veljavna kratica, ne vem kaj bluziš...

Je pa itak vidno iz tvojih prispevkov da vse veš ;)

Link to comment

SSRI je čist znanstveno veljavna kratica, ne vem kaj bluziš...

Je pa itak vidno iz tvojih prispevkov da vse veš ;)

hahaha, prjatu... Pomoje se nisva razumela :) Sama kratica ti pove, da SSRI zmanjšuje zadetek MDMAja, in da ne potencira... Vem več od tega fanta k je pisal diplomsko, ker sm prvoosebno doživel vse to... pa verjetno tud več od tebe... Pa sam tok da veš, nč me ni sram da sm samozavestn... Verjetno sm pa že kej u lajfu doživel/dosegel, da mam za kej bit ponosn nase ;)

 

tko da nevem kaj ti bluziš, nevem iz kje si ti zvedu, da jst pravim da SSRI ni priznana kratica... Sej ti nezamerim, ker je zlo velik slovencev nepismenih pa neznajo prov dobr brat

 

Poznam tudi človeka, ki jemlje na dnevni bazi več SSRI zdravil in antipshiotikov in še drugih zdravil in sem ga osebno vidu, kako lahko zmaže 1g mdmaja, pa sploh ni zadet, 10g gob pa začuti samo za cca 10-20 min...

 

Na ti dam še citat iz wikipedije, zdej te pa nočm več slišat, ker je vse kar rečeš irelevantno, pa tud sploh nerazumeš kaj sm hotu povedat:

SSRI, angl. selective serotonin reuptake inhibitors) so skupina antidepresivov, ki specifično zavirajo transport sproščenega serotonina nazaj v živčne končiče v osrednjem živčevju.

Edited by kinavaras
Link to comment

Četudi zadeva s SSRI-ji res ne drži, še ne pomeni, da je cela diplomska za zavržt.

Tripsit je odlična spletna stran, kjer je veliko dobrih informacij o substancah, zlasti za kombinacije substanc. Primer za MDMA: http://drugs.tripsit.me/mdma

 

Lahko pa za kombiniranje SSRI-jev in MDMA-ja povemo, da, če je oseba na antidepresivih, obstaja razlog za to, in se uporaba substanc pri duševnih boleznih zmeraj odsvetuje.

Link to comment

Pogovarjamo se v zvezi z trditvijo ki jo je oseba objavila, torej zadeva da ssriji potencirajo zadetost ne drzi ;) ostalega nebom komentiral, saj mi ze prva poved pove, da pisatelj nima pojma... Se pa ssriji odsvetujejo oz. Mdma..., to je pa res... Itak se odsvetujejo v vsakem primeru

Edited by kinavaras
Link to comment

Pogovarjamo se v zvezi z trditvijo ki jo je oseba objavila, torej zadeva da ssriji potencirajo zadetost ne drzi ;) ostalega nebom komentiral, saj mi ze prva poved pove, da pisatelj nima pojma... Se pa ssriji odsvetujejo oz. Mdma..., to je pa res... Itak se odsvetujejo v vsakem primeru

 

 

Površno bereš.

 

 

Druga zdravila z neugodnimi učinki so dekstrometorfan, SSRI (npr.: fluoxetine, paroxetine) in RIMA/MAOI (npr.: moclobemide), antipsihotika Haloperidol in thioridazine, antiaritmik quinidine. Ta zdravila lahko nevarno potencirajo učinke MDMA, poveča se možnost serotoninskega sindroma/hipertermije (Carvalho et al., 2012; Yubero-Lahoz, 2011).

 

Ta zdravila so kontraindicirana, ker se poveča možnost SS/hipertermije.

 

Učinki MDMA niso samo zadetost, mar ne? Govora je o negativnih učinkih, ki jih našteta zdravila potencirajo.

 

Glede haloperidola je bilo v medicini vprašanje, če ga je smotrno aplicirat pri pacientih, ki so bili sprejeti zaradi neugodnih učinkov MDMA. Haloperidol, se je uporabljal za sedacijo nemirnih pacientov, ki so zaužili party droge.

 

Haloperidol je kontraindiciran pri pacientih, ki so zaužili party droge (MDMA).

 

Pri ljudeh, ki jemljejo SSRI, je sočasna uporaba MDMA kontraindicirana, ker se močno poveča možnost za serotoninski sindrom.

 

 

Upam, da ti je sedaj jasno.

 

Če ti ni, priporočam, da prebereš vsaj en naveden vir

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22392347

 

____________________

 

Težko razumem kako lahko nekdo tako obrne napisano, kot si obrnil ti.

 

Če ne poznaš negativnih učinkov MDMA, si jih preberi v diplomskem delu

Edited by PsychonautX
Link to comment

Pogovarjamo se v zvezi z trditvijo ki jo je oseba objavila, torej zadeva da ssriji potencirajo zadetost ne drzi ;) ostalega nebom komentiral, saj mi ze prva poved pove, da pisatelj nima pojma... Se pa ssriji odsvetujejo oz. Mdma..., to je pa res... Itak se odsvetujejo v vsakem primeru

 

 

VIR: https://sci-hub.tw/10.1007/s00204-012-0815-5  (Toxicity of amphetamines: an update)

 

Poglavje:

Intentional poly-consumption of medications

Podpoglavje:

antidepressants

 

DA.jpg

 

 

VIR 2:

https://ndews.umd.edu/sites/ndews.umd.edu/files/pubs/UK10_NEPTUNE%20NPS%20guidance%20%282015%29.pdf

 

Chapter 10, stran 242

 

DA2.jpg

Link to comment

SSRI-ji naj bi zmanjšali učinek MDMA-ja, tako na psihološkem kot na fizičnem nivoju. Nikjer drugje nisem najdla info, da SSRI-ji povečajo možnost serotoninskega sindroma, ta pojav je značilen za druge kombinacije. Brala sem na tripsitu in erowidu, tam so navedeni tudi viri.

Link to comment

SSRI-ji naj bi zmanjšali učinek MDMA-ja, tako na psihološkem kot na fizičnem nivoju. Nikjer drugje nisem najdla info, da SSRI-ji povečajo možnost serotoninskega sindroma, ta pojav je značilen za druge kombinacije. Brala sem na tripsitu in erowidu, tam so navedeni tudi viri.

 

Tripsit ni znanstvena publikacija. Erowid ni znanstvena organizacija. Navedi mi znanstvene vire.

 

Zanasajte se na znanstvene vire.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=MDMA+%2B+serotonin+syndrom+%2B+antidepresant

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15961251

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22392347

 

 

Diplomska naloga je primarno namenjena zdravstvenim delavcem in ne ljudem, ki nimajo dometa, da bi jo razumeli.

 

Manjsa napaka, ki sem jo opazil prepozno je edino omemba piva kot hipotonicne pijace. Ta stavek sem povzel po navedenem viru.

Vecina piv je izotoniönih.

 

 

Pomembna je hidracija, a ne pretirano pitje vode in hipotoničnih tekočin kot je pivo.

 

 

popravek bi bil: Pomembna je hidracija, a ne pretirano pitje vode, hipotoničnih tekočin in alkohola (npr. pivo).

 

_________________________

 

 

preberi si diplomsko

 

Serotoninski sindrom/serotoninska toksičnost

 

SS je potencialno življenjsko ogrožajoča neugodna reakcija na droge ali interakcijo med drogami. Visoke doze in ponavljanje doz dodatno poslabšajo stanje oz. povečajo izločanje serotonina (Parrott, 2013). MDMA lahko povzroči SS samostojno ali v kombinaciji z dodatnimi faktorji, ki dvignejo serotonin do toksičnih ravni, vključno s sočasno uporabo drugih psihoaktivnih substanc (amfetamin, metamfetamin, kokain, mefedron, metilon, butilon in ostali sintetični katinoni, benzofurani, mirtazepine in zdravila, kot so antidepresivi, tramadol, linezolid, dekstrometorfan, opioidi, metadon, propoxyphene, antibiotiki, sredstva za hujšanje (efedra), antiemetiki, zdravila proti migreni, razni rastlinski prehranski pripravki, ki vplivajo na proizvodnjo serotonina npr.šentjanževka) (Pilgrim et al., 2012; Carvalho et al., 2012; Pilgrim et al., 2011).

 

Nekateri uporabniki namerno kombinirajo snovi, ki zvišujejo nivo serotonina z namenom okrepitve učinka prepovedanih psihoaktivnih drog, ali pa z namenom samozdravljenja pri fazi okrevanja po uporabi MDMA (npr.: 5 hidroksitriptofan) (Copeland et al., 2006). PMA/PMMA predstavlja največjo nevarnost za razvoj hude serotoninske toksičnosti (Rojek et al., 2016; Vevelstad et al., 2012).

 

SS ima tri klasične simptome: sprememba v mentalnem statusu (psihomotorna agitacija, delirij), avtonomna hiperaktivnost (tahikardija, hiperpireksija, midriaza, potenje, diareja), nevromuskularne abnormalnosti (hiperrefleksija, mišični krči – klonus, trzanje, drgetanje, tremor). Serotonergične in simpatikomimetične značilnosti vključujejo bruksizem, agitacijo, zmedenost, konvulzije, rabdomielozo, koagulopatijo, komo, odpoved organov in smrt  (Carvalho et al., 2012).

 

V primerih z nižjo vsebnostjo drog v krvi, je značilen delirij s pretirano zgovornostjo in konvulzijam. Pri serotoninski toksičnosti naj bi pacient razvil klinično manifestacijo znotraj 6 ur po uporabi psihoaktivnih substanc. Smrtnost je približno 15 % (Parrott, 2013; Sun-Edelstein et al., 2008; Silins et al., 2007).

Link to comment

Resna akutna škoda, povzročena zaradi uporabe MDMA, spada v 5 kategorij. Zaradi značilne uporabe več različnih drog hkrati je klinična slika komplicirana; posamezen zaplet ima lahko simptome iz več kategorij hkrati:

 • hipertermija/hiperpireksija in sekundarni zapleti;
 • serotoninski sindrom (SS); vzrok hipertermije, ki lahko povzroči hudo hipertermijo tudi pri uporabnikih, ki se ne naprezajo in niso v vročem okolju;
 • dilucijska hiponatremija in hiponatremična encefalopatija; hiponatremija je glavni vzrok z ekstazijem povezanimi smrti pri ženskah;
 • akutni hudi psihiatrični zapleti; simptomi anksioznosti, paničnih napadov, psihoze in
 • drugi izolirani fiziološki sindromi, vključno s srčnimi zapleti, jetrno odpovedjo, pnevmomediastinumom (Abdulrahim, Bowden-Jones, 2015; Degenhardt, Hall, 2010; Hall, Henry 2006).

______________________________________________________

 

 

Hiperpireksija/hipertermija in njene posledice

 

Uporaba eksatzija poviša telesno temperaturo po dveh poteh. Po eni strani pride do dodajanja toplote, po drugi pa do zmanjšanja izgube toplote. Telo proizvaja ali absorbira več toplote, kot je lahko izgubi, zaradi česar se pojavi potreba po izgubi toplote, ki pa jo ekstazi zavira – telo nima ustreznega hlajenja (Carvalho et al., 2012). Glavna fiziološka pot je periferna vazokonstrikcija. Farmakološko spodbuja hipermetabolično stanje: povečana poraba kisika, povečano nastajanje toplote, zvišana telesna temperatura in razgradnja beljakovin (Kiyatkin, 2014). Kortizol v slini se lahko poviša do 800 % v nočnih klubih  (termalni stres) in za 100-200 % v kliničnem okolju (Parrott et al., 2014). Zaradi povečane razgradnje beljakovin, hemoglobina in mioglobina lahko pride do končne odpovedi ledvic (Berney-Meyer, 2012).

 

Dodatno k pregrevanju prispeva prenatrpano in prevroče okolje v klubih in možna dehidracija, pa tudi vedenje (dolgotrajno naprezanje – zavzet ples), ki vodi k pretirani mišični dejavnosti (Parrott et al., 2013a). Tipični simptomi pri uporabnikih ekstazija, ki se naprezajo, in pri katerih pride do neugodnih učinkov, so slabo počutje in kolaps v izčrpanem stanju. Pride lahko tudi do napadov krčev. Nekateri se zatečejo v sobe za pomirjanje, da si opomorejo na prizorišču dogodka. Simptomi lahko zahtevajo zgolj minimalno zdravniško intervencijo na urgenci, nekateri pa se končajo usodno (Ridpath et al., 2014).

 

Relativno redek simptom je hiperpireksija (telesna temperatura >40°C), ki pa je najpogostejši vzrok smrti, ker lahko povzroči rabdomiolozo, odpoved ledvic in jeter (tudi odpoved petih organskih sistemov ni redkost), akutni respiratorni distres sindrom, diseminirano intravensko koagulacijo (DIC) ali acidozo (Vanden-Eede, 2012; Hall, Henry, 2006). Je tudi vzrok morebitnih hudih kroničnih posledic, povzročenih zaradi sekundarnih zapletov, kot so odpoved jeter, možganske poškodbe in kompartment sindrom (Swan et al., 2006).

 

 

Simptomi hipertermije in SS se lahko prekrivajo. SS je lahko sprožilec za nekontrolirano hiperpireksijo, lahko pa se hiperpireksija pojavi brez njega. Kot posledica mioglobinurije pri rabdomiolozi se lahko pojavi akutna ledvična poškodba. K temu prispeva več faktorjev, ki vključujejo direktno toksičnost MDMA na ledvice in povezavo z izgubo tekočin – dehidracijo (Carvalho et al., 2012; Hall, Henry, 2006).

 

 

Ker normalna telesna temperatura v pazdušni kotanji ne izključuje hipertermije, pri zastrupljencih z ekstazijem merimo temperaturo telesne sredice. Temperatura nad 40°C je lahko že smrtno nevarna. Zgornja meja preživetja znaša 42,8°C. Uporabniki imajo povprečno 0,7 – 1,2°C višjo temperaturo, kar je odvisno od več faktorjev (doza, naprezanje, potenje, dehidracija, okolje) (Parrot, Young, 2014; Parrot, 2012).

 

 

Zmerna hipertermija (telesna temperatura >38°C) je pri uporabnikih na rejv zabavah dokaj pogost pojav, pojavi pa se lahko tudi v kliničnem okolju, pri sobni temperaturi brez naprezanja (Liechti, 2014). Opisani so primeri telesne temperature do 43°C (Vanden-Eede, 2012; Carvalho et al, 2012). Rekord ekstazi inducirane hiperpireksije je primer, ki je preživel temperaturo 42,9°C (Hall, Henry; 2006). Hkratno uživanje kofeina ali katerih koli spodbujevalcev centralnega živčnega sistema, lahko izzove hude neugodne zaplete glede regulacije temperature (hipertermija), kardiotoksičnosti in zmanjšanja praga za napade krčev (Parrot, 2015; Parrot, 2012; Vanattou-Saifoudine, 2012).

Link to comment

...

 

 

Dilucijska hiponatremija in hiponatremična encefalopatija

 

Ekstazi je opisan kot sprožitelj »idealne nevihte« faktorjev, ki lahko prispevajo k elektrolitskem neravnovesju. Čeprav je več uporabnikov moških, ženske v literaturi predstavljajo 85% simptomatskih primerov hiponatremije. MDMA ima potencial direktnega vpliva na bilanco vode, zaradi nepravilnega izločanja antidiuretičnega hormona, vsaj pri ženskah. Patogeneza z ekstazijem inducirane hiponatremije je multifaktorska. Droga in tipičen kontekst uporabe spodbujata naprezanje in potenje, kar se kaže kot izguba natrija. Hiponatremija se lahko pojavi, ko so ti učinki kombinirani z uživanjem pretirane količine tekočin z nizko vsebnostjo elektrolitov (hipotonične pijače), kot sta npr. pivo in voda (Moritz et al., 2013; Simmler et al., 2011; Campbell, Rosner, 2008).

 

Psihoaktivni učinek ekstazija lahko to okrepi s spodbujanjem obsesivnih, ponavljajočih vedenjskih vzorcev in zakrivanjem zavedanja nastajajočih se simptomov hiponatremije zaradi zmedenosti. Napačne ali napačno razumljene informacije programov za zmanjševanje škode so večkrat domnevno vodile k pretiranem pitju vode, z namenom preprečitve dehidracije in vročinskega udara, kar je vodilo do elektrolitskega neravnovesja. Blaga asimptomatska hiponatremija je značilen neugoden učinek ekstazija v kontekstu jemanja na prireditvah elektronske glasbe in na zabavah v nočnih klubih (van Dijken et al., 2013).

 

Ženske so bolj ranljive kot moški, ker imajo pred uporabo MDMA običajno nižji nivo natrija. Bolj verjetno je, da postanejo blago hiponatremične, razvijejo hiponatremično encefalopatijo (možganski edem) in posledično je več možnosti, da nastopi smrt. Smrtni primeri so skoraj ekskluzivno ženske, največkrat stare manj kot 21 let (Baggot et al., 2016; Rogers et al., 2009).

 

Simptomi dilucijske hiponatremije se odražajo zaradi napredovanega otekanja možganov. Začetnemu glavobolu, bruhanju in spremenjenemu duševnem statusu sledijo napadi krčev, zaspanost, dezorientacija, nezmožnost govora, koma, hipoksija, kardiorespiratorni zastoj in smrt, pogosto zaradi tentorialne herniacije (protruzija možganovine v tentorialno odprtino – herniacija možganskega debla). Pacient je lahko že komatozen ob prihodu na urgenco. Navadno se simptomi razvijejo v 2-12 urah po zaužitju ekstazija (Chang, 2014; Rogers et al., 2009).

 

V primeru hiponatremije ni nenavadno, da so vzrok relativno nizke doze – ena sama tableta ekstazija (Rogers et al., 2009). Tudi pretirano pitje vode, potrebno za simptomatsko hiponatremijo, ni ekstremno; v poročilih primerov so opisane količine 1200 in 1700 ml (Campbell, Rosner, 2008); vnos 3500 ml vode je bil opisan v primeru metilona (bk-MDMA) in etakinona (Boulanger et al., 2012). Genetske variacije CYP2D6 encima in COMT encima pri posameznikih so lahko predispozicija za z ekstazijem inducirano hiponatremijo. Deficit teh encimov ima 5-10 % kavkaške populacije. Sočasno jemanje nekaterih antiepileptikov, antidepresivov (SSRI), in diuretikov (npr. thiazide za zdravljenje hipertenzije) potencira zaplete (Carvalho et al., 2012).

 

Ženski spolni hormon (estrogen) vpliva na regulacijo antidiuretičnega hormona (ADH) vazopresina in na občutek žeje, zato so med menstrualnim ciklusom ženske še bolj ogrožene za razvoj MDMA inducirane hiponatremije (van Dijken et al., 2013).

Link to comment

...

 

 

Akutne psihiatrične manifestacije

 

Anksioznost (tesnobna kriza) in panično-fobični napadi so značilni med uporabniki, ki potrebujejo zdravniško pomoč (Rogers et al., 2009). Psihoze se pojavljajo relativno redko in so bolj značilne pri uporabi amfetaminov. Navadno so paranoidnega tipa. Psihotični simptomi se navadno lahko odražajo pri uporabi več drog hkrati, nasploh pri ranljivih posameznikih (predispozicije psihiatričnih obolenj). Domnevno se psihoza lahko pojavi pri prej zdravih ljudeh, po zaužitju ene same tablete, kot tudi v primeru kronične uporabe več drog hkrati. Psihotično stanje se lahko izboljša v nekaj urah (mogoče pri tistih, ki niso nagnjeni k psihozam), lahko pa traja več mesecev ali let (verjetno pri ljudeh, ki so nagnjeni k psihozi) (Abdulrahim, Bowden-Jones, 2015, Bramness, 2012; Carvalho et al., 2012).

 

V primeru psihoz ni možno izključiti faktorja nehotne uporabe kointoksantov (PAS, ki so primešane ali se prodajajo kot ekstazi). V nekaj primerih ni toksikoloških dokazov. Zaenkrat je nejasno ali SAT direktno-farmakološko vplivajo na nastanek psihoze ali k psihozi pripomore zgolj hud psihološki stres, povzročen zaradi pomanjkanja spanja in ponavljajočega vedenja uporabljanja/zlorabljanja psihoaktivnih substanc (Bramness, 2012). Opisana sta dva primera z ekstazijem inducirane psihoze pri posameznikih, ki jim je bila droga podtaknjena (Rugani et al., 2012).

 

Povprečna starost pri pojavu psihoze v Evropi zaradi PAS je 29 let, večinoma (80 %) gre za moške. Najpogosteje se psihoza pojavi pri uporabnikih konoplje in SAT, zadnja leta pa predstavljajo velik problem tudi NPS (Vallersnes et al, 2016).

 

Uporabniki ekstazija imajo povišano tveganje za suicidalne namene a je še nejasno, do kolikšne mere so ti nameni povezani z akutno uporabo ali s kroničnimi učinki dolgoročne uporabe (Bowden-Jones, Abdulrahim, 2015). Suicidalne misli in vedenje se v nekaterih primerih pojavljajo v kontekstu akutne psihoze, lahko pa se sprožijo tudi subakutno po fazi spuščanja, po uporabi ekstazija (opisan je primer pacienta po tri dnevni seansi venoznega vbrizgavanja ekstazija) (Rogers et al., 2009). Opisani so tudi primeri samomora ali poizkusa samomora s predoziranjem ekstazija (Fernando et al., 2012).

 

Kognitiven upad

 

Opisane so motnje spomina – besedni spomin in motnje učenja, a ostajajo znotraj mej normalnega. Ena od razlag za slabšo miselno zmogljivost je serotoninska nevrotoksičnost, a za to trditev še ni konsenza. Druge razlage omenjajo sočasno uporabo konoplje in posameznikovo usmerjenost k impulzivnosti in dolgočasju, kar vodi k uporabi ekstazija in slabši uspešnosti pri psiholoških testih. Kognitiven deficit naj bi ne bil splošen, ampak se dotika določenih domen. Meta-analiza je pokazala, da na splošno inteligenca ni prizadeta in pri enostavnih kognitivnih funkcijah, kot so osnovna pozornost in reakcijski čas, ni pomanjkanja. Za nastanek pomembnega kognitivnega upada, bi bila lahko razlog relativno visoka pogostost uporabe, uporaba več drog hkrati in rejverski način življenja. (Roberts et al., 2016; Parrott, 2013b, Rogers et al., 2009).

 

Psihiatrični simptomi in škoda

 

MDMA akutno poviša nivo kortizola (v slini tudi do 8-krat), posebno ko je okrepljen bioenergetski stres z vedenjem in okoljem (nočni klubi). Zadnje raziskave povezujejo uporabo ekstazija s kroničnim povišanjem kortizola in povezanimi disfunkcijami hipotalamusno-hipofizno-nadledvične osovine (nevroendokrini sistem, ki regulira reakcije na stres in regulira mnoge telesne procese, vključno s prebavo in imunskim sistemom, razpoloženjem in emocijam, seksualnostjo, shrambo in porabo energije), kar povezujejo pri kroničnih uporabnikih z izčrpanostjo, anksioznostjo, agresijo in poslabšano presojo v stresnih situacijah (Wetherell, Montgomery, 2014; Parrott et al., 2014).

 

Obstaja pomembna možnost povezave med uporabo ekstazija in depresivnimi simptomi (Taurah et al., 2014). Raziskave kažejo, da je za uporabnike ekstazija v primerjavi z neuporabniki veliko večja verjetnost, da bodo trpeli za depresivnimi simptomi, še 1 leto po prenehanju uporabe, sploh tisti, ki so sočasno ali občasno jemali metamfetamin. Depresija je tudi bolj opažena pri socialno ogroženih posameznikih (McCann et al., 2014; Scott et al., 2010).

 

Adolescenti in kronični uporabniki ekstazija imajo povišano suicidalno ogroženost (Kim et al., 2011), predvsem v fazi spuščanja po uporabi ekstazija, ker se v sinapsah izprazni serotonin (regulacija navzdol serotoninskih receptorjev), svoje pa prispeva tudi izčrpanost po naporni MDMA izkušnji (dolgotrajni ples v za telo stresnem okolju) in disforija (slabo razpoloženje), ki lahko spremlja fazo spuščanja še nekaj dni po uporabi. Nasploh so bolj ranljivi mladostniki, ki imajo predispozicije za depresijo, katerim uporaba droge poslabša simptome in lahko povzroči suicidalnost (Rogers et al., 2009).

 

Pri uporabnikih, kjer se poroča o resnih psihiatričnih zapletih, je tipična kaotična uporaba več drog hkrati – visoke doze in ponavljajoča se uporaba (»binge consumption«) (Bedi et al., 2010). Sočasna uporaba drugih PAS (omenja se predvsem konoplja) poviša prevalenco znakov psihopatologije, kot sta anksioznost in depresija. Možna je tudi povišana agresija in razdražljivost (Scott et al., 2010). Opisani so primeri hude obsesivno-kompulzivne motnje (Marchezi et al., 2009).

 

 

 

Odvisnost in odtegnitveni simptomi

 

MDMA ima majhen potencial za odvisnost, zaradi možne dolge dobe okrevanja po enkratni uporabi (Parrott, 2013). Možnost za odvisnost je povezana s faktorji vedenja in psihološkimi faktorji. Raziskave  opisujejo primere, ko so bili uporabniki zaskrbljeni nad svojo uporabo, imeli so občutek, da jim je uporaba ušla iz nadzora in so sami težko abstinirali. Ponavljajoča se pogosta uporaba visokih doz prej vodi v odvisnost (Bruno et al., 2009). Hrepenenje po ponovnem doživetju ekstaze (»craving«) je predvsem pričakovanje aktivnosti, v katerih uživajo (pogosto rejv zabave). Tipično je, da so slabše razpoloženi med tednom, razpoloženje pa se viša pred vikend uporabo (Hopper, 2006).

 

Opisan je primer odtegnitvenega sindroma od ekstazija – a za zdaj še nimamo standardiziranih ocenjevalnih orodij glede kratkoročnih in dolgoročnih učinkov in razlikovanja med njimi.Tako kot pri drugih SAT ima okrevanje  po uporabi MDMA več faz: disforično stanje »sesutje«, pri kroničnih uporabnikih sledi »odtegnitvena« faza, ki jo označuje anhedonia in anergia. V tej fazi lahko uporabniki vzamejo več droge, da bi omilili spuščanje, a ponavadi učinek ni več enak, kar je lahko eden izmed razlogov, da kronični uporabniki spontano prenehajo z uporabo ekstazija (O'Sullivan, Parrott, 2011).

 

Poizkusi na živalih so pokazali, da kronična uporaba lahko vodi do tega, da ekstazi učinkuje predvsem kot stimulans. Če kronična uporaba povzroči serotoninsko nevrotoksičnost in majhno ali nič dopaminske nevrotoksičnosti, potem dopaminski efekt prevlada nad serotoninskim. V tem primeru ekstazi deluje kot amfetamini, ki imajo višji potencial zasvojljivosti.  Ta teza je podprta s pričevanji uporabnikov, ki poročajo o izgubi »magije« (»ne dela tako kot včasih«) (McCann et al., 2007). Za uporabnike ekstazija je značilno, da zaradi sočasne uporabe drugih drog, razvijejo odvisnost od drugih zasvojlivih drog (Degenhart, 2010).

Edited by PsychonautX
Link to comment

Oralno dentalni zapleti;

 

uporaba ekstazija je povezana z bruksizmom, kserotomijo in povišanim tveganjem za dentalno erozijo. Obstaja možnost za razvoj periodontitisa, ulceracije ustne sluznice, gingivitisa in izgubo sklenine. Lahko vpliva tudi na sekrecijo sline in povzroči suha usta, ki lahko zaradi komplikacij vodijo k kandidiazi (okužba s Candida Albicans). Uporabniki si lahko grizejo ustnice in lica iz notranje strani, kar povzroča poškodbe in krvavitve ustne sluznice (Fratto, Manzon, 2014, Brand et al., 2008).

 

Teratogenost;

 

MDMA je domnevno teratogen, kar je dokazano na živalih, visoka verjetnost pa obstaja tudi pri ljudeh (Parrott, 2013; Wael et al, 2011).

 

Motnje spanja;

 

zgodovina uporabe ekstazija pri posameznikih lahko vpliva na motnje spanja (Ogeil et al., 2013). Disfunkcijski proces spanja lahko pri uporabnikih ekstazija vpliva na deficit spomina (Smithies et al., 2014)

Link to comment

SMRTNOST

 

Na Evropski ravni, je smrtnost v povezavi z MDMA relativno nizka, če gledamo s perspektive več kot 6000 z drogami povezanih smrti na leto, kjer je večina smrti povezanih z opiati in opioidi (EMCDDA, 2016c).

 

Smrtni primeri v povezavi z ekstazijem so v porastu (ONS – Office for National Statistics 2016a). V zadnjih 6 letih je v Evropi zabeleženih več kot 300 smrti v povezavi z drogo ekstazi.

 

Smrti v povezavi z MDMA je težavno ločiti zaradi zmede vseh primešanih drog v produktih ekstazija, tipične sočasne uporabe več drog, okoljskih in individualnih faktorjev (EMCDDA, 2016c; Gouzoulis-Mayfrank, 2006).

 

Večina smrti je nehotna akutna zastrupitev, sledi samomor in psihiatrične motnje ter prometne nesreče in druge nezgode (Rogers et al., 2009).

 

 

Zelo verjetno je, da je število smrti v povezavi z MDMA podcenjeno, tako kot velja na splošno za vse nedovoljene droge.

 

V Evropi so omejitve in variacije glede identifikacije in definicije smrti v povezavi z drogami.

 

Vse smrti niso predmet obdukcije in celostnih toksikoloških preiskav po smrti.

Toksikološke preiskave po smrti, niso vedno dostopne niti konsistentne za uporabo monitoringa smrtnih primerov v povezavi z drogami (EMCDDA, 2016c; ONS, 2016b; Abdulrahim, Bowden Jones, 2015).

Link to comment

SSRI-ji naj bi zmanjšali učinek MDMA-ja, tako na psihološkem kot na fizičnem nivoju. Nikjer drugje nisem najdla info, da SSRI-ji povečajo možnost serotoninskega sindroma, ta pojav je značilen za druge kombinacije. Brala sem na tripsitu in erowidu, tam so navedeni tudi viri.

 

 

SSSAT.jpg

 

VIR: http://neptune-clinical-guidance.co.uk/wp-content/uploads/2015/03/NEPTUNE-Guidance-March-2015.pdf

Link to comment

polyMDMA.jpg

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24006318

 

MDMA, in combination with the widely-prescribed SSRI antidepressant class, can lead to rapid, synergistic rise of serotonin (5-HT) concentration in the central nervous system, leading to the acute medical emergency known as serotonin syndrome. This review addresses such complication through an exploration of the theoretical mechanisms and clinical manifestations of this life-threatening pharmacological interaction.

CONCLUSION:

The increasing incidences of recreational ecstasy use and SSRI pharmacotherapy among multiple psychiatric disorders in the adolescent population have made this an overlooked yet increasingly relevant danger, which poses a threat to public health.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23030234

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15179441

Link to comment

Poizkusi na živalih so pokazali, da kronična uporaba lahko vodi do tega, da ekstazi učinkuje predvsem kot stimulans. Če kronična uporaba povzroči serotoninsko nevrotoksičnost in majhno ali nič dopaminske nevrotoksičnosti, potem dopaminski efekt prevlada nad serotoninskim. V tem primeru ekstazi deluje kot amfetamini, ki imajo višji potencial zasvojljivosti.  Ta teza je podprta s pričevanji uporabnikov, ki poročajo o izgubi »magije« (»ne dela tako kot včasih«)

Ali je možno tudi obratno? Torej da serotoninski učinek prevlada nad dopaminskim? Kakšni bi v tem primeru bili simptomi? FOAF se namreč na ixih počut precej slabo in imam hipotezo, da bi to mogoče lah bil vzrok? 

Edited by K.Leizy
Link to comment

Razumem point, ki ga kreator diplomske želi doseči, namreč dobro povzeti, kaj slabega se lahko zgodi, sploh pri količini, ki je nad relativno varno uporabnostjo. resnici na ljubo, večina rejverjev poje precej več v pestrem vikendu. Poznam nekaj FOAF, ki so imeli predpisane SSRI in so vseeno tvegali z uporabo MDMA. Vsi poročajo o zmanjšanem ali celo ničnem učinku. Ali utegne priti do SS, ker uporabniki posledično nalagajo več ali v čem je fora?

 

Osebno imam predpisan SSNDRI, v nizkih količinah vpliva na ponovni privzem serotonina, v srednjih serotonina in norepinefrina, v visokih pa poleg naštetega še dopamina. V navodilih na veliko opozarjajo, da je z določenimi prepovedanimi substancami smrtno nevaren (SS), z amfetaminom pa ni kontraindikacij. Ker na rejvu potrebujem berglo za kompenziranje slabe telesne pripravljenosti, si pomagam s slednjim. Zanimivo mi je, da čutim po telesu amfetamin (veliko volje in energije za plesanje), ne čutim pa amfetamina samega v psihičnih sferah (razdražljivost, sumničavost, občasna napadalnost).

Link to comment

Ali utegne priti do SS, ker uporabniki posledično nalagajo več ali v čem je fora?

 

Ne, enostavno je ta kombinacija kontraindicirana. Nalaganje pomeni samo vec toksicnosti. MDMA in SSRI delujeta na enake mehanizme v telesu, kombinacija povisa moznost za SS. Razumet te mehanizme pa ni lahko.

 

Je lepo razlozeno:

 

Ecstasy use and serotonin syndrome: a neglected danger to adolescents and young adults prescribed selective serotonin reuptake inhibitors.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24006318

 

PDF: http://sci-hub.tw/10.1515/ijamh-2013-0052

 

XTCSS.png

XTCSS2.jpg

Link to comment

Ali je možno tudi obratno? Torej da serotoninski učinek prevlada nad dopaminskim? Kakšni bi v tem primeru bili simptomi? FOAF se namreč na ixih počut precej slabo in imam hipotezo, da bi to mogoče lah bil vzrok? 

 

Je FOAF kronicni uporabnik?

 

Opisi "na ixis se pocuti precej slabo". Kaksne ima simptome?

Link to comment

Poznam nekaj FOAF, ki so imeli predpisane SSRI in so vseeno tvegali z uporabo MDMA. Vsi poročajo o zmanjšanem ali celo ničnem učinku. Ali utegne priti do SS, ker uporabniki posledično nalagajo več ali v čem je fora?

 

 

 

Če ima nekdo depresijo in jemlje antidepresive, vrjetno MDMA ne bo naredu čudeža v smislu, da bi te spravil v dobro voljo. Sploh v party okolju z uporabo več drog hkrati.

Mislm, da zato depresivni ljudje nalagajo več. Pričakujejo instant dobro razpoloženje.

 

Serotonin Syndrome for Clinicians

 

Konkretno glede AD imaš po 8 min

Link to comment

Poznam nekaj FOAF, ki so imeli predpisane SSRI in so vseeno tvegali z uporabo MDMA. Vsi poročajo o zmanjšanem ali celo ničnem učinku. Ali utegne priti do SS, ker uporabniki posledično nalagajo več ali v čem je fora?

psihološki efekt =/= fiziološki efekt

 

Je FOAF kronicni uporabnik?

 

Opisi "na ixis se pocuti precej slabo". Kaksne ima simptome?

 

Niti slučajno kronični uporabnik, je pa pretiraval včasih, ampak to je že 10+ let od tega. Simptomi so tesnoba in disforija pa mal podoben občutek, kokr da te spušča, z občasnimi good momenti evforije, ki pa hitro minejo...

Link to comment
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Privacy Policy.